Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 10:09 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam !!!

12.12.2006 byłam u mojego gina na badaniu usg, i wyszło mi że w 12 tc przezierność karkowa wyniosła 1,7 NT; 3,6 NB przy CRL 65 mm. Mam pytanko gdyż lekarz nie wyjaśnił mi tych wyników Czy te wyniki są prawidłowe ?? Bardzo się denerwuję i proszę o szybką odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

NT w porządku, na NB się nie znam:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Są OK.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

a ja sie przy okazji dziś dowiedziałam że NB czyli nosek musi być po prostu widać ładnie:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam!
Ja też mam pytanie czy moje NT jest prawidłowe przy CRL 4,99mm,moje NT wynosi 1.1
Z góry dziękuje za odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Twoje NT jest dobre. Nie ma sie czym przejmować:) Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czy jest dobry, mozna powiedziec jak sie zna 3 parametry: NT, wiek plodu i wiek matki. Kosc nosowa musi byc po prostu widoczna.
Mowiac o normach mowimy o jakis srednich... nic nie znaczacych tak naprawde.
Dla kobiety 24-letniej (na przyklad) badajacej NT w 14 tygodniu gdzie CRL jest okolo 8 cm norma jest do... UWAGA! 3,5 mm!!!
Nie wierzylam lekarzowi w PL, ktory mi tak powiedzial (bo sie naczytalam w necie, ze norma to 2,5mm :evil: ) wiec polecialam jeszcze do lekarza w NL. Obaj mieli te same tabele i obaj powiedzieli DOKLADNIE to samo!!!!!!
I pamietajcie NT rosnie wraz z plodem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Byłam dzisiaj na USG, jestem w 14 tc, maluch ma już 82 mm a NT 4mm. Pani dr. robiła mi USG przez godzinę czasu, bo maluch cały czas sie źle układał i być może przez to pomiar wyszedł źle. Wysłała mnie na konsultację do specjalisty w tej dziedzinie. Cała jestem w nerwach, jutro ta wizyta. Jeśli wiek ma znaczenie, to mam 28 lat. Czarne myśli mam :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam i ja:)
Podobnie jest ze mna, wczoraj mialam USG (12 tygodni i 3 dni ciazy) i oto moje wyniki:
CRL 6.77 cm
NT 3.3
Potwornie sie boje....Prosze o odpowiedz...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też mam pytanie dotyczące badania na przezierność. Mój wynik NT wynosi 1,1 mm przy CRL 64 mm, badanie było robione w 13 tygodniu. Na wyniku badania pisze że jest w normie, ale ja jestem troszkę przewrazliwiona i boję się czy jest ok, aha mam 30 lat. proszę mi napisać czy wszystko jest w porządku?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Małgosia Twój wynik faktycznie nie budzi zastrzeżeń :)
Tess i Nienor przezierność faktycznie wyszła za duża, ale warto powtórzyć badanie u innego specjalisty. Kiedy byłam w 13tc na USG, lekarz pokazywał mi, w jaki sposób niektórzy specjaliści się mylą mierząc NT-podobno dość często - tak więc dobrze się skonsultować jeszcze z innym lekarzem, najlepiej specjalizującym się w patologii płodu. Ruchliwość i niekorzystne ułożenie też może utrudnić pomiar. Nawet duża przezierność nie jest jednoznaczna z tym, że maleństwo ma chorobę genetyczną, zwiększa się jedynie prawdopodobieństwo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mychola - dziekuje Ci bardzo za rade, jutro postaram sie skontaktowac z innym lekarzem jeszcze, choc moj ginekolog zaplanowal amniopunkcje dokladnie za miesiac. Wszedzie czytam o normach i ryzyku... denerwuje sie okropnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mychola, dzieki :) dzisiaj o 15 mam badanie, mam nadzieje, ze wszystko sie wyjasni. Tess, trzymaj sie i daj znac, jak u Ciebie wyszlo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tyle wyszlo, ze wczoraj siedzialam do 3 nad ranem przed komputerem starajac sie wszystkiego dowiedziec o przeziernosci karkowej, mysle, ze jestem juz gotowa na doktorat w tej dziedzinie :)
Ale powaznie, szukam jak najszybciej innego lekarza (nie mieszkam w Polsce), ale poniewaz watpliwosc zostala zasiana zrobie amniopunkcje... Na francuskich stronach znalazlam dziewczyny z przeziernoscia miedzy 4 a 5, czasem z 6 i po amnio wszystko sie wyjasnilo pozytywnie :) W oczekiwaniu na wyniki amnio (juz nie zaufam samemu tylko pomiarowi i testowi Papp'a) postaram sie nie stresowac okropnie, zeby nie zaszkodzic tym wszystkim dziecku. Nerwy nic nie pomoga... Trzymam i za Ciebie kciuki, napisz co powiedzial inny lekarz! Pozdrawiam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ja już po badaniu. NT wynosi jednam 2,7 mm przy CRL 82 mm. Lekarz każe nie panikować. Ryzyko mam odrobinę podwyższone, bo 1/356, ale ciągle kwalifikuje się do niskiego. W 19/20 tc kolejne USG i 22 tc echo serca, jeśli nic nie wyjdzie, to ok.
Co do amniopunkcji, to on osobiście nie zaleca, bo ten 1% umieralności płodu przy tym badaniu, jest większym ryzykiem, niż to, które jest teraz, ale decyzje pozostawia mnie.
Poczekam do badania w 20 tc i zobaczę, co wtedy powie lekarz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam w 12tc NT 2,7. Pojechałam na usg prenatalne w 15tc. Wyszło ok. Ale pytali się mnie czy chcę amniopunkcję. Nie zgodziłam się. Dla mnie ten 1% też jest za duży. Drugie usg prenatalne miałam w 20 i 22 tyg. Obraz także był prawidłowy,ale mimo wszystko dalej się boję,bo to usg podobno nie daje 100% pewności.

Obrazek

viewtopic.php?t=57447

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak naprawdę to nie ma badań, które dają 100% pewności. Amniopunkcja wyklucza pewne wady genetyczne, ale nie wszystkie. Doszłam więc do wniosku, że nie będę narażała mojego maleństwa na takie przeżycia. Wole mieć pozytywne myśli :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie powiedzieli,że amniopunkcja daje 100% pewność co do zdrowia dziecka. Też jestem ciekawska i o płeć pytałam już od 12 tygodnia :lol: Ale w tym wypadku ten 1% ryzyka utraty dziecka przewyższa te 100% pewności i ciekawości.

Obrazek

viewtopic.php?t=57447

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Amniopunkcja w 100% pozwala na określenie czy płód jest zdrowy czy chory, ale ryzyko powikłań po zabiegu jest jednak spore :?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]