Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 10:06 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Panie Doktorze proszę o interpretację wyniku USG

BPD - 89 mm 36 Tygodni 0 dni
FL - 61 mm 31 Tygodni 5 dni
HC - 314 mm 35 Tygodni 1 dni
AC - 307 mm 34 Tygodni 5 dni
Orientacyjna masa płodu 2282/2615 g

Martwię się trochę niskim FL. Co Pan Doktor o tym myśli?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej monos :)
Pewnie nie zauważyłaś mojego zapytania które już dwukrotnie wrzuciłam na forum bo też mnie to zmartwiło ( mnie jak mnie, ale mojego przewrażliwionego męża!!! ), ale ja miałam podobne wyniki, czyli chyba to nie jest coś nie tak, skoro na tym etapie ciąży pojawia się druga babeczka z takim samym problemikiem. Nie wspomnę już że nikt mi nie odpowiedział.
Moja ginekolog mówiła że najwidoczniej taka uroda dzidzi. Po co ma mieć za dużą głowę, bo w moim przypadku BPD było na 34 tc., reszta na 37/38 tc. Poza tym istnieją odchylenia, bo interpretacja jest modelowa, i od tego zawsze pojawiają się odchylenia. Zauważ przy wadze niuni, też są widełki.
Nie jest jasno określone ile waży dzidzia, tylko jest od do...
Nie martw się.... poza tym jeszcze jedno.. Napisała mi to na innym forum obecna mama, że miała takie dylematy, co jest normalne, a przecież sa ludzie co np. przy wzroście 160 cm ważą 50 kg a są tacy co przy tym samym wzroście ważą 60 kg. I czy któreś z nich jest chore? Nie :) Więc się nie zamartwiaj. Moja niunia ( ponoć Martynka ) nie ma dużej głowki, a za to jest pulchniutka :))))
i waży już 3200 g (+/- 500g )
Spokojnie, nie stresuj się, nie myśl o tym za dużo. Urodzisz zdrowego dzidziusia!!!! :))) Trzymam za Was kciuki :))))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć, przed tygodniem przeżywałam ten sam niepokój. Byłam na USG w 31 tyg. BPD na 35 tydz. a FL na 31tydz. Piszę w zaokrągleniu bo nie mam przed sobą wyników. Ale różnica między główką a kością udową wynosi 4 tyg. Lekarka robiąca USG powiedziała, że wszystko OK. Mój gin jeszcze wprawdzie nie widział wyników bo idę dopiero w poniedziałek. Z tego co wyszukałam na wszystkich dostępnych forach internetowych i wymieniłam doswiadczenia z koleżankami, które już urodziły prawie całkowicie się uspokoiłam i nie zamartwiam się już. Potwierdził się tylko wcześniejszy termin niż to wynikało z OM, ale tego się spodziewalam od początku ciąży. Tak, że głowa do góry, nie Ty jedna masz takie dysproporcje w wynikach i wszystko jest OK. Napiszę w poniedziałek co powiedział mój gin. Ty też napisz jak coś nowego się dowiesz. Łaczy nas wspólna dola pozdrawiam Pilanka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć, przed tygodniem przeżywałam ten sam niepokój. Byłam na USG w 31 tyg. BPD na 35 tydz. a FL na 31tydz. Piszę w zaokrągleniu bo nie mam przed sobą wyników. Ale różnica między główką a kością udową wynosi 4 tyg. Lekarka robiąca USG powiedziała, że wszystko OK. Mój gin jeszcze wprawdzie nie widział wyników bo idę dopiero w poniedziałek. Z tego co wyszukałam na wszystkich dostępnych forach internetowych i wymieniłam doswiadczenia z koleżankami, które już urodziły prawie całkowicie się uspokoiłam i nie zamartwiam się już. Potwierdził się tylko wcześniejszy termin niż to wynikało z OM, ale tego się spodziewalam od początku ciąży. Tak, że głowa do góry, nie Ty jedna masz takie dysproporcje w wynikach i wszystko jest OK. Napiszę w poniedziałek co powiedział mój gin. Ty też napisz jak coś nowego się dowiesz. Łaczy nas wspólna dola pozdrawiam Pilanka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Auri, Pilanka dziękuję za wsparcie i wyjaśnienie :) ale wiecie jak to jest ... baba w ciąży wszystkiego się boi i na wszystko zwraca uwagę no i ... martwi się :((( Na forum teraz mało siedzę :( bo od 26 tygodnia mam ciążę zagrożoną przedwczesnym porodem (częste skurcze), więc tylko leże i leże i leże ... śniadanie ... obiad ... kolacja do łóżka :) No w tym momencie jestem w 35 tygodniu więc moim wielkim sukcesem jest przetrzymanie już jakby nie było tych 9 tygodni ... termin mam dopiero na 13 stycznia więc jeszcze 4 tygodnie przede mną choć mała pcha się na ten świat jak może. Buziaczki dla was i waszych maleństw :*****

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

świetnie Cie rozumiemy.... baba w ciąży :) to panikara ale przyszły tatuś to dopiero ostra jazda. Ja jutro już idę dowiedzieć się do szpitala naszego czy mam się na cesarkę umawiać czy czekać na bóle (wskazanie ze względów okulistycznych )
Taki okres sobie jakiś wybraliśmy na przyjście naszej niuni, że trudno coś zaplanować... Jutro się okaże.
A Ty trzymaj się monos i leż jak lekarz przykazał, dla dobra swojego i maleństwa.
Pozdro :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No dziewczyny, ja też biorę już drugi miesiąc fenoterol, bo brzuch cały czas twardy. Najlepsze jest to, że nie wiem na kiedy mam termin (nikt nie wie). Podejrzewam, że miesiaczkowałam będąc w ciąży (raz, a może nawet dwa razy). Najpierw termin był na 11 luty, potem wg USG połówkowego na 25 styczeń, po ostatnim usg (2.12) lekarka stwierdziła, że jeszcze 2 - 3 tygodnie. No to zgłupiałam totalnie.
Żeby było weselej to jestem doswiadczoną mamą, to moja druga ciąża (córa ma 14 lat) ale takich problemów nie spodziewałam. Doszłam do wniosku, że najlepszym lekarstwem jest "się nie przejmować" i wtedy będzie wszystko dobrze. Pozdrawiam, "nie pozwolimy się zjeść"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny moze mi pomozecie czy HR = 82,3 ud/min. jest prawidłowym?
Nigdzie w necie nie mogę znależć iformacji czy wszystko w normie. Wszedzie piszę o FHR a nie wiem czy to , to samo.

www.nikolaszymanska.pamietajmy.com.pl
córeczko czuwaj nad nami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monika HR (Heart Rate) i FHR (Fetal Heart Rate) to to samo, chodzi o bicie serduszka...zresztą masz napisane 82,3 uderzeń na minutę....
Myślę że lekarz by Ci powiedział gdyby coś było nie tak...
Tutaj masz informację na temat czynności serca płodu:
"CZYNNOŚĆ SERCA PŁODU

Zmiany zachodzące w czynności serca zdrowego płodu (FHR - fetal heart rate) wraz z rozwojem płodu są efektem wpływu czynników miejscowych i ogólnych8.

W czasie prawidłowej ciąży średnia wartość podstawowej czynności serca płodu FHR ulega zmniejszeniu wraz z rozwojem ciąży i w 16 tygodniu wynosi około 155 uderzeń/minutę, by następnie zmniejszać się mniej więcej o 1 uderzenie/minutę w ciągu każdego następnego tygodnia i w 40 tygodniu ciąży osiągnąć wartość około 130 uderzeń/minutę8. Prawidłowy zakres wartości FHR na początku trzeciego trymestru wynosi 120-160 uderzeń/minutę, a pod koniec ciąży 110-150 uderzeń/minutę. Większość innych cech czynności serca FHR jest wprost proporcjonalna do czasu trwania ciąży. W ten sposób wraz z rozwojem ciąży dochodzi do nasilenia aktywności ruchowej płodu i związanej z nim liczby akceleracji czynności serca do wartości w górnej granicy normy8. Stwierdzono także początkowe zwiększenie się zmienności podstawowej czynności serca płodu w okresie dwóch pierwszych trymestrów. Jednak w ostatnim trymestrze ciąży nasilenie obserwowano w okresach aktywności płodu, a obniżenie w okresach spokoju."
Te informacje skopiowałam z tej strony:
http://www.libramed.com.pl/WPG/NumeryAr ... %2012.html

Wychodzi na to że u Ciebie jest trochę za małe...ale ja nie jestem specjalistą, może powinnaś to skonsultować z innym lekarzem??

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam dzis byłam na usg i oto wyniki 22 tydzien :
OFD - 7.34
BPD 5,86
HC20,63
AC 18,22
FL 3,84

Pani doktor powiedziała, że wszytsko jest ok tylko dziecko ma NIewielka dysproporcje wielkosci serca na korzysc struktur serca prawego. Pani lekarka wykonujaca badnaie powiedziala ze to normalne ze duzo dzieciaczków tak ma ,ze po prostu nie ma serca idealnie symetrycznego i ze nie ma sie czym martwic no i kazala przyjsc jeszcze w 30 tygodniu ciązy.

Czy ktos moze powiedziec czy wyniki sa ok ?
acha usg wyliczylo ze to 22 tydzien i 5 dni czyli jest mały starszy o 5 dni niz wedlug tygodni ciazy acha i wazy 534 gram

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lacto tu masz fajny kalkulator ( wyniki wpisuje sie w mm )

http://www.noworodek.pl/index.php?sm=2&ope=1

z twoich mi wyszlo :

BPD
= 58.6 24 Tygodni 0 dni,Odchylenie standardowe:+/- 15 Dni
HC
= 206.3 22 Tygodni 5 dni,Odchylenie standardowe:+/- 10 Dni
AC
= 182.2 23 Tygodni 0 dni,Odchylenie standardowe:+/- 14 Dni
FL
= 38.4 22 Tygodni 2 dni,Odchylenie standardowe:+/- 13 Dni

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

IZa dziekuje, mam nadzieje , że wyszkotko ok bo to co psize i tak nic mi nie mowie :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lacto z tego co wiem wyniki roznych pomiarow moga sie roznic od siebie nawet od 2 tygodnie i to jest w normie :wink:

u twojego dzidzia wszystkie pomiary sa w normie , mieszcza sie w przedziale 22-24 tygodni :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]