Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:13 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Guzek w piersi
Awatar użytkownika

Jakis czas temu wyczulam w lewej piersi guzka.. choć nie jestem pewna czy w ogole cos tam jest bo moje piersi sa z reguły nie równe. Chyba wybiorę sie do lekarza... mam isc do ginekologa czy gdzieś do innego? A może najpierw do rodzinnego żeby dal mi skierowanie na usg? może ktos z Was wie co w takiej sytuacji zrobić? może wystarczy obserwować czy rośnie bo jako tako mnie nie boli chyba tylko wtedy jak dotykam kiedy sprawdzam go. Czy ktoś może mi poradzić?

Offline Wyświetl profil  

Dobre Serce
Dobre Serce

anka_18 pisze:
Jakis czas temu wyczulam w lewej piersi guzka.. choć nie jestem pewna czy w ogole cos tam jest bo moje piersi sa z reguły nie równe. Chyba wybiorę sie do lekarza... mam isc do ginekologa czy gdzieś do innego? A może najpierw do rodzinnego żeby dal mi skierowanie na usg? może ktos z Was wie co w takiej sytuacji zrobić? może wystarczy obserwować czy rośnie bo jako tako mnie nie boli chyba tylko wtedy jak dotykam kiedy sprawdzam go. Czy ktoś może mi poradzić?

najlepiej iść od razu na usg (albo po skierowanie najpierw). Im szybciej się wyjaśni tym lepiej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

do ginekologa? czy do rodzinnego lekarza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

I ginekolog i rodzinny powinni wydać skierowanie na USG. Ale z reguły ginekolog ma większe doświadczenie w badaniu piersi. Na USG najlepiej termin ustawić tak, by być tuż po okresie. Ja polecam w takiej sytuacji ginekologa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziekuje, właściwie nigdy nie badałam piersi.. mozliwe jest nawet że nic tam nie ma prawda? a może ktoś podpowie jak wyglądaja takie zmiany na piersiach?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak, nastaw się, że idziesz do lekarza, żeby potwierdzić, że to nic :)

Zdecydowanie, jeśli wcześniej nie badałaś, to trudno powiedzieć, jak długo ten guzek tam jest, czy się powiększa itd. Niemniej nie warto czekać i obserwować. Po co się stresować? Lepiej zbadać i wiedzieć. To może być nic, może być jakiś banalny włókniak, do których to kobiety maja predyspozycje. Tak że bez lęku, ale sprawdzić trzeba.

O samobadaniu na przyszłość http://www.skarb-matki.pl/index.php/sam ... ie-piersi/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Potwierdzam , ginekolog najlepiej . Jednak czasem jest mozliwośc (prw) iśc na usg od razu i to też dobry sposób.
Mnie ginekolog wysłał na usg a potem poradnia onkologiczna w kolejności.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja miałam guzka w piersi. Poszłam od razu do chirurga-specjalisty chorób piersi. Zrobił mi usg i wyszło, że to gruczolakowłókniak. Nic groźnego ale trzeba wyciąć. Wyciął mi zmianę, a cała sprawa trwała ok. 20 minut przy znieczuleniu miejscowym. Teraz wszystko się zagoiło i nie ma nawet śladu blizny. Wysłał to wszystko do badań histopatologicznych, które potwierdziły, że była to zmiana niezłośliwa. Także u mnie to tak wygladało. Też nie wiedziałam do kogo iść ale ostatecznie po przetrząśnięciu internetu zdecydowałam się na chirurga. Dodam, że guzek był twardy i można go było przesuwać w obrębie piersi. Aha...na wizytę umówiłam się prywatnie bo nie chciałam czekać.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam. Dziewczyny mam pytanie. Wykryłam guzek w prawej piersi, dzisiaj byłam na badaniu usg wynik :
-zmiana lita o nieostrych granicach o wym. 9x7mm z widocznymi zwapnieniami; małoruchoma;węzły chłonne bez widocznych cech lymhadenopatii.
Dostałam skierowanie do poradni chorób piersi. Napiszcie proszę czy może to być coś groźnego? Czy te zwapnienia mogą być związane z karmieniem piersią - córkę karmiłam 1,5 roku? Kurcze - jestem na maksa wystraszona a jeszcze staramy się z mężem o drugiego malucha i przyjdzie mi chyba zawiesić te starania :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

mila82 u mnie też były zwapnienia . Tak naprawdę to jedynie badanie histopatologiczne da odpowiedź pełną cóż to. Teoretycznie dostaniesz skierowanie na zabieg usunięcia tej zmiany. Łepek do góry! Czy karmienie piersią ma coś do tego to nie wiem, również karmiłam 1.5 roku. Moja zmiana była też większa...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki wielkie za podniesienie na duchu trochę :) Bardzo się boję co to może być :( Mam nadzieję, że nic poważnego ale naprawdę się denerwuję:( Dodatkowo nakręca mnie to, że dzisiaj moja siostra miała zabieg usunięcia szyjki macicy :( Czekamy tydzień na wyniki - jeśli wyjdą złe, wszystko będzie wycięte :( Ma dopiero 34 lata :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

3mam kciuki za siostrę!!
A co do Ciebie to tak jak pisałam wcześniej nie ma co się nakręcać . Mnie pani doktor wstępnie podczas usg powiedziała że najpewniej to gruczolakowłókniak no i się nie pomyliła. 18x22x12mm takiego miałam kolegę wg usg.
Po wycięciu wymiary jego były 2.6x1.9x1.6 .

U mnie w ogole najpierw była biopsja a potem skierowanie na usunięcie .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi też wstępnie lekarz powiedział, że pewnie będzie to włókniak ale, że najprawdopodobniej trzeba będzie zrobić biopsję i to dopiero da wynik ...Martwi mnie dodatkowo to, że właśnie zaczęliśmy z mężem starania o drugiego maluszka i nie mogę wykluczyć, że nie zaszłam w ciążę - jestem 4 dni po owu. A jak nie to pewnie będzie trzeba staranka zawiesić:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Wiesz co, jeśli wynik biopsji wyjdzie ok to wiesz możesz poczekać z wycięciem. Chyba bym sie wybrała na Twoim miejscu na bete żeby ewentualna ciaze potwierdzic/wykluczyc i wtedy wiadomo jak dalej z leczeniem bedzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Poczekam jeszcze z betą - najpierw kiedy będę miała ustaloną wizytę w Poradni Chorób Piersi - bo w sumie nie wiem ile sie na taką wizytę czeka? I jeśli tam lekarz podejmie decyzje o biopsji to czy od razu ją wykonają czy też bedzie potrzebna kolejna wizyta? Najgorsza dla mnie jest chyba niewiedza jak to wszystko wygląda :(To dopiero pierwszy cykl staranek - więc tak naprawdę na sukces nie liczę :wink: O Nastkę staraliśmy się 9 m-cy no a prą miałam ciążę martwą :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Wiesz co ja miałam biopsję na 1 wizycie w poradni onkologicznej na którą czekałam nie wiem tydzień lub dwa. Wynik był chyba za około 2tyg a potem od razu dostałam termin na usunięcie ( 2 miesiące czekałam ) 2 dni na oddziale lub 3. Nie bolało mnie nic potem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kurcze - chciałabym żeby ta wizyta była jak najszybciej...Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i to nie będzie nic groźnego... Najgorsze będzie czekanie na wizytę - bo myślenie o tym co to może być, czy włókniak, czy niegroźne czy trzeba będzie wycinać pewnie doprowadzi mnie do szału :( Gin nie bardzo chciał mi udzielić bardziej szczegółowych informacji - stwierdził tylko, że najprawdopodoniej to włókniak ale w poradni zrobią biopsję i pewnie to wytną. Smutno mi bo od ponad roku czekałam aż będziemy mogli starać się o drugiego maluszka a tu staranka trzeba będzie zawiesić :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Twoje zdrówko najważniejsze.
Ja po ubiegłorocznej historii nie mam śladu nawet. Usg miałam robione po ponad pół roku i jest ok.
Zadreczanie się nic nie da. Ja miałam w głowie ze pani od usg się zna i nie pomylila :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam nadzieję, że mój lekarz też się nie pomylił :roll: Dziękuję ci bardzo za słowa otuchy :flo: Chyba naprawdę ich potrzebowałam... Spróbuję się nie zadręczać ... przynajmniej przez Sylwestra :wink: Zastanawiam się tylko czy włókniaki zawsze się wycina?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Gdyby mnie dano wybór , usunęłabym :D . Lepiej nie mieć niż mieć 8)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]