|
Witam,
W 20 tc lekarz wykrył u mojego maleństwa torbiel wielkości 7 mm w prawym splocie naczyniówkowym. Poza nią lekarz nie stwierdził żadnych uchybień w rozwoju na tym etapie. Poczytałam w internecie na forach, że zazwyczaj takie torbiele się wchłaniają w ciągu kilku tygodni, ale wczoraj miałam kolekne USG (30 tc.) i jest tam nadal w takiej samej wielkości. Bardzo się boję jakie taka torbiel może mieć konsekwencje na rozwój dziecka oraz funkcjonowanie organizmu - np czy nie uciska jakiś nerwów - np wzroku... Nigdzie nie mogę znaleźć jakiś konkretnych informacji na temat takich torbieli, skąd się biorą, jak im zapobiegać, czy można np. dietą jakoś pomóc im się wchłonąć, czy mogą pęknąć - i co wtedy, jakie mogą być konsekwencje jeśli się nie wchłoną, czy to napewno torbiel a nie jakiś inny, groźniejszy dla dziecka wytwór, itp...
Proszę o pomoc, bardzo się martwię.. Kolejne tygodnie czekania czy torbiel się wchłonie i zastanawiania jakie będzie miała konsekwencje i czy mogę coś zrobić żeby pomóc córeczce są straszne....
|