Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witajcie 3 dni temu miałam Łyżeczkowanie macicy z powodu nieprawidłowego krwawienia z dróg rodnych od 8 lat nie mogę zajść w ciąże z niewiadomych przyczyn mam endometriozę czy po tym zabiegu istnieje szansa że uda mi się zajść w ciąże???? czy ten zabieg może mi pomóc???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ten zabieg nie pomoże ci zajśc w ciążę, nawet może być przeszkodą gdybyś w tę ciążę zaszła. Poczekj 2-3 cykle aż odnowi się emdometrium. Endometrioza utrudnia poczęcie, miałaś może HSG? Możliwe, że nieprawidłowy wzrost endometrium zaburzył drożnośc jajowodów. Nie możesz zajśc w ciążę z wiadomych przyczyn - endometrioza jest chorobą która utrudnia zajście w ciążę w znacznym stopniu. Lekarz ci tego nie powiedział? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiem na czym polega endometrioza wiem tez ze ta choroba całkowicie nie sprawia że się jest bezpłodnym tylko ciężko jest zajść w ciąże poprostu myślałam że ta ambrazja mi choć trochę w tym pomoże przecież podczas tego zabiegu usuneli mi znaczną ilość zrostów które uniemożliwiały zajscie w ciąże czytałam też ze po ambrazji raczej nie jest trudno zajść w ciążę ale ją cieżko utrzymać

ale dzięki za odpowiedź za 2 tygodnie bede u gina to sie go wszystkiego dowiem :)))))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Abrazja macicy to wyłyżeczkowanie < wyczyszczenie > jamy macicy, a oprócz tego masz jeszcze jajowody które mogą być niedrożne przy endometriozie czego łyżeczkowanie nie usunie, dlatego pytałam o HSG < badanie drożności jajowodów> :) Macica nie ma żadnego większego wpływu na płodność, jest potrzebna do utrzymania, odżywiania i rozwoju dziecka.
Endometrioza to przerost śluzówki macicy i nieprawidłowy jej rozrost w miejscach w których nie powinno jej być np. na zewnętrznych ścianach jelita, w jajowodach. Owa śluzówka czyli endometrium przyrasta, złuszcza się i krawawi tak jak w macicy podczas miesiączki, może to powodować rózne dolegliwości i poważne problemy z zajściem w ciążę. Rozległośc ognisk endometriozy mozna poznać tylko dzięki laparoskopii zwiadowczej.
8 lat walczysz o dziecko, więc powinnaś już dawno mieć przeprowadzone te badania. Leczysz się u jakiegoś specjalisty od niepłodności, czy zwykłaego gina? :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]