Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam! Do tej pory bywałam tu często, żeby poczytać – teraz sama mam pytanie będę bardzo wdzięczna za odpowiedź bo zaczynam wariować.

Po długich rozmowach i miesiącach przemyśleń zdecydowaliśmy się na dziecko. Zrobiłam wszystkie badania (hormony, cytologia, toksoplazmoza, cytomegalia, kila, różyczka itp. itd.) Wszystko w najlepszym porządku. Bardzo ucieszyłam się, że wszystko jest ok i od tego cyklu rozpoczęliśmy starania.

Na wstępie powiem, że wiem kiedy są dni płodne i niepłodne, czym jest owulacja i te sprawy.

Niestety zapomniałam o jednej sprawie...dentyście.

Cykl zaczął mi się 6.08 (czyli 6 dni temu). Cykle trwają po ok 29 - 30 dni. W 3 i 4 dniu cyklu współżyliśmy bez zabezpieczenia. Jestem umówiona na środę czyli 8 dzień cyklu do dentysty bo dzisiaj pobiegłam spanikowana i okazało się, że mam próchnicę do wyleczenia.

Nie należę do osób, które panikują ale prawie zemdlałam – tak bardzo chciałam się dobrze przygotować. A w wirze tych wszystkich badań, usg itp. zapomniałam o zębach!

Pytanie brzmi – czy powinnam iść tego 8 dnia cyklu i wyleczyć zęby?(przecież jeszcze nic nie powinno być, to sam początek cyklu przecież...). Czy może to jakoś zaszkodzić? Czy mogę skorzystać ze znieczulenia?

A może powinnam czekać do końca cyklu i jeżeli się udało wstrzymać się z leczeniem do II trymestru? Nie wiem co na to poradzić. Mój lekarz jest na zwolnieniu spotkam się z nim dopiero 18.07:(

Wiem, że to okres niepłodny, ale sam fakt, że zaczynamy starania i że tak bardzo chciałabym wszystko mieć dopięte na ostatni guzik a tu klops przeraził mnie potwornie.

Będę Wam ogromnie wdzięczna za pomoc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przecież plomba nie ma nic wspólnego z ciążą!!! Jak najbardziej możesz iść do dentysty, nawet jakbyś w ciąży byla to to nie jest przeszkoda!
I ze znieczulenia też możesz skorzystać ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Idz do dentysty i wylecz zeby. Nic Tobie ani ewentualnie nienarodzonemu dziecku nie bedzie.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zgadza się. Znieczulenie miejscowe przy "operacjach" na zębie jest nieszkodliwe. Wylecz to dziadostwo, bo każdy stan zapalny jest w czasie ciąży niezbyt mile widziany przez organizm.

Obrazek

--------------------
IMPOSSIBLE IS NOTHING
--------------------
['] ['] ['] ['] ['] (2007- 2011)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Leczenie jak najbardziej. W ciąży nieczulenie bez noradrenaliny :wink: Może wywołać skurcze macicy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no pewnie,idz i lecz. tylko pamietaj,ze przy kanale nie zrobi sie przeswietlenia rtg.

ja leczylam ,poinformowalam tylko lekarza ze jestem w ciazy-wiec dal mi ,,specjalne" znieczulenie /bo bez tego ani rusz u mnie/

potem zalozylam aparat ortodontyczny i tez wszystko ok.dziasla sa rozpulchnione wiec nawet szybciej sie zeby ustawiaja tak jak trzeba:)

niczym sie nie martw.pzdr

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mialam zdjecie rtg w ciazy zeba. Bez tego wcale nie chcialabym miec na slepo leczonego zeba zeby ryzykowac niedoleczenie i zle doleczenie... Przy zdjeciu rtg po prostu daja olowiany fartuch, takie punktowe przeswietlenie z fartuchem nic nie zrobi.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Fartuch zakładają niezależnie od ciąży :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]