Dzisiaj jest ndz lip 05, 2026 8:55 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam . Codziennie przeglądam tematy na forum i mam do pana jedno pytanie . Otóż czy w okresie ciąży można używać krem samoopalające ?
Z góry dziękuję za odpowiedź .
Patrycja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Nie, gdyż powierzchnia wchłaniania jest bardzo duża. Ewentualnie na twarz. Chyba, że znajdzie Pani preparat przewidziany dla ciężarnych - ja takiego nie znam.
Sławek Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo dziękuję za odpowiedź .
Patrycja

Offline Wyświetl profil  

Wlasnie, dzisiaj przeszlam sie w tej sprawie do farmaceutki i okazalo się że apteczne firmy np La Roche Posay używają w swoich samoopalacz substancję odpowiedzialną za brązowienie zwaną DHA. Substancja ta nie przenika do krwioobiegu. A więc można smarować kremem również brzuch. Upewniałyśmy się u przedstawiciela tej firmy. Z tego co wiem nie tylko LRP ma w składzie DHA. Panie Doktorze co pan na to?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Jak firma napisała, że wolno w ciązy - bardzo proszę.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam...glowny skladnik samoopalaczy to dihydroksyaceton...DHA...i to dokladnie wszystkich ktore sa dostepne na rynku...nie ma innych...jestem kosmetyczka i to bzdura ze samoopalacz nie wchlania sie do krwioobiegu...nie powinno sie stosowac samoopalaczy w ciazy... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
A czy same nogi można smarować samoopalaczem?
Czytam, że smarowanie małej powierzchni np. twarzy jest dozwolone, a mnie bardziej interesują nogi, zwłaszcza teraz, latem.
Byłabym wdzięczna za informację.
Pozdrawiam - asia

Offline Wyświetl profil  

Pomysl logicznie, jesli nie wchlania się do krwioobiegu to niby czemu nie mozna go uzywać w ciąży?
To raz, a dwa, nie każdy ma DHA w swoim skladzie, niektore z samoopalaczy mają też składnik ten mocno zredukowany.
Denerwuje mnie że się zabrania używania róznych preparatów nie pytając o ich skład i mówiąc w ciemno co można a czego nie. Ciąża to nie choroba, nie wpadajmy w skrajność.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc miałam nie pisać tego postu bo nie chcciałbym żeby ktoś poczuł się urażony ale ja dużo czytałam na ten temat i muszę powiedzieć że pierwszy raz spotykam się informacją że samoopalacze są niebezpieczne. Mam dość dużo książek i gazet w których pisze się zupełnie odwrotnie. Wręcz poleca się je aby przyszła mam czuła sie oiękna i zadrbana.Przykładem może być nawet ostatni numer Mamo to ja i artykuł pt. Lato z brzuszkiem. Czytałam to też w Mama Shape, dodatku do Claudi o ciąży ale powiedzmy że może to być mało wiarygodne bo to gazety więc może zachwalają żeby kupować. Ale przytoczę to opinie z broszury opracowanej przez Instytut Matki i Dziecka " nIezwykłe 9 miesięcy"
"Jeśli przyszła mama chce żeby jej skóra wyglądała w tym okresie na opaloną, może stosować samoopalacze. Za bezpieczne uważa się produkty zawierające dihydroksyaceton (DHA)gdyż daje on opaleniznę w wyniku reakcji z aminokwasami skóry, co oznacza że nie przenika do krążenia, ponieważ jest wiązany w skórze. Nie stanowi więc zagrożenia dla ciąży i dziecka, tym barzdziej że DHa jest uważany za związek bezpieczny w stosowaniu."
Całkiem więc już zgupiałam i zadzwoniłam dziś do polskiej firmy Z(nie robię reklamy) i zapytałam o ich balsam brązujący którego czasem zdarza mi się używać. Pani odpowiedziała mi że balsamu można używać i jest bezpieczny jednak w pierwszym trymestrze nie zalecałby używania go na brzuch ale ze względu na to aby nie wcierać nic w powłoki brzuszne- chodzi tu barzdiej o ucisk na powłoki brzuszne.
Teraz to ja już zupełnie nie wiem- a może zachować znów metodę złotego środka i stosować na wieksze wyjścia bez smarowania brzuszka?
Pozdrawiam serdecznie.

Offline Wyświetl profil  

Ja dokładnie to samo usłyszałam od farmaceuty a poźniej zaczelam grzebac po necie za info o DHA i innymi składnikami samoopalaczy. Podobne info znalazlam na zagranicznych portalach dla ciężarnych.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny...kazda moze uzywac czego chce...jezeli ma ochote na samoopalacz to niech to robi...jej sprawa...znam dokladny sklad samoopalacza poniewaz to byl jeden z tematow na studiach...i jeszcze cos...skora czlowieka ma bardzo dobra wchlanialnosc...wezmy np masci lecznicze do smarowania...czy nawet plaster antykoncepcyjny evra...ktoredy sie dostaje do krwioobiegu? wiec prosze was nie piszcie ze sie nie wchlania do krwi bo to nieprawda...skora w swietny sposob przepuszcza do krwi rozne substancje...a firmy produkujace beda zawsze mowic ze cos jest bezpieczne...tak kreci sie biznes... :D Robcie co chcecie..przeciez to wasze brzuszki...jestesmy doroslymi i odpowiedzialnymi kobietami...a z drugiej strony wielkie halo na okres 9 miesiecy zrezygnowac z brazowego koloru skory.. :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

LILA popieram Cię. Tez zawsze byłam opalona chodziłam do solarium a teraz jestem blada no i co z tego dziecko jest najważniejsze po co gdybac czy coś jest bezpieczne czy nie :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam ,moze stary temat ale akurat na czasie.
Ja tez duzo czyt o DHA i wszedzie pisze ze jet bezpieczny w ciazy.
NIe chce ikogo obrazic ale kosmetyczka która niewie takich rzeczy o DHa i pisze ze przenika do krwiobiegu jest osoba niekompetentna albo dopiero uczaca sie lub tylko podaje sie za kosmetyczke.
Owszem mozna te 9 miesiecy wytrzymac bez opalenizy, ale dlaczego jezeli taka skóra musnieta słońcem moze polepszyc samopoczucie,sprawic przyjemnosc i jest bezpieczna to czemu nie.
Oto co min. znalazłam o DHA
- DHA

* Jest związkiem łagodnym, nie wywołującym podrażnień, alergii (oczywiście indywidualne reakcje alergiczne są zawsze możliwe nie zależnie od rodzaju składnika kosmetycznego), nie powoduje uszkodzeń naskórka, nie działa kancerogennie czyli rakotwórczo, nie powoduje reakcji toksycznych.
* Jest całkowicie bezpieczny, gdyż działa tylko na poziomie zewnętrznej, rogowej warstwy naskórka, nie wnika głębiej w skórę.
* Sam DHA nie ma niekorzystnego działania np. zatykającego pory w przypadku osób o przetłuszczającej się cerze, mogą one bez przeszkód stosować lekkie, nie zawierające zbyt dużo natłuszczających składników samoopalacze.
* Preparaty z DHA można stosować także w ciąży.
* Światło słoneczne nie wpływa na kolor opalenizny uzyskanej dzięki samoopalaczowi, poza tym taka sztuczna opalenizna zupełnie nie przeszkadza i nie hamuje naturalnego przyciemnienia skóry pod wpływem promieni słonecznych. Można spokojnie opalać się chroniąc się preparatem z filtrami będąc jednocześnie "opalonym" za pomocą samoopalacza.
* Barwa nie zmywa się natychmiast podczas kąpieli słonecznych czy podczas mycia.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]