Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:49 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam na plecach pieprza (rodzinny. Tata i dziadek mają takiego samego, w tym samym miejscu) i chciałam go usunąć, bo mi przeszkadza, gdyż jest w mało komfortowym miejscu. Nie jest to zwykły płaski pieprzyk, ale taki brzydki, odstający i często zahaczam o niego, nieraz leje się krew.

Teraz moje pytanie: czy jest to zabieg bezpieczny?
Czytałam na necie, że wycięcie może powodować raka i takie inne cuda.
Przyznam, że chcę się go pozbyć, ale mam obawy.
Czy rzeczywiście są one uzasadnione i takich znamion się nie rusza, czy powinnam mimo to pozbyć się tego dziadostwa?

Macie w tym temacie jakieś doświadczenia?

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cath ja bym się najpierw z tym przeszła do dermatologa. Niech obejrzy i powie czy warto wycinać :)

Co do samego usunięcia - radzę Ci znaleźć dobrego chirurga. Kolega wycinał sobie pieprzyki na brzuchu, bo mu zawadzały i ich nie lubił i blizny wyglądają gorzej niż pieprzyki.....

O raki i inne hardcory zapytałabym dermatologa :)

Taki klejnot rodzinny chcesz usuwać :?: :!: :?: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Na pewno o wiele bardziej niebezpieczne od usunięcia pieprzyka jest to, że cały czas o niego zahaczasz, że krwawi i jest obcierany.
Ja usuwałam trzy, spomiędzy włosów, zza ucha i z górnej powieki (i dlatego miałam zabieg w znieczuleniu ogólnym). Zostały zabrane do badania i po jakimś czasie przyszedł mi wynik badania histopatologicznego - oczywiście wszystko było ok.
Ja bym się bała na Twoim miejscu jeszcze jednego - nie masz go na oku i nie widzisz jak wygląda i czy się zmienia - a to pierwsza oznaka, że dzieje się coś złego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki dziewczyny :)

Agacior rozmawiałam już z dermatologiem i wyśmiała mnie, gdy jej powiedziałam o tych tekstach z rakiem :lol: Dostałam skierowanie do chirurga-dermatologa, ale scykałam i nie poszłam.
Co do blizn, ciotka moja wycinała na szyji, kuzynka pod pachą i nie ma śladu, więc pewnie udałabym się do tego samego specjalisty, co one.
Heheh, wiem, wiem klejnot, ale co ja poradzę jak jest on centralnie pod staniczkiem i mi przeszkadza wciąż :? Tfu. Poza tym brzydko wygląda :roll:
Hahaha, pamiętam jak byłam mała i tata się ze mnie nabijał, że mnie w rowie znalazł i, że sąsiada jestem to ja zawsze z płaczem ściągałam bluzkę i piperzyk mu pokazywałam, żeby udowodnić, że to nie prawda, co mówi, bo on ma takiego samego i ja MUSZĘ być jego ;)

Netii te pieprzyki miałaś usuwane w znieczuleniu miejscowym? Te z wlosów i zza ucha? Nie leżałaś w szpitalu ani nic, tylko wyszłaś zaraz po zabiegu? No i to badanie histopatologiczne :roll: Tego się boje, jeśli np wynik wyjdzie nie taki jak trzeba :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja bym powiedziała dokładnie przeciwnie: że NIE usunięcie pieprzyka może powodować raka...

Ja jestem cała popieprzona. :D
I się interesowałam tematem.
Miałam jednego pieprzyka na plecach. Takiego wystającego, który mnie zaczął swędzieć i poszłam go usunąć.
Okazało się, że jest tam trochę komórek czerniakowych i powiedzieli mi, że mogę albo:
- zostawić tak teraz jest i na 99% nic z tego nie będzie dalej
- usunąć jeszcze kawałek większy fragment i wtedy na 100% nic nie będzie

Zdecydowałam się usunąć dla bezpieczności i mam spokój (i szramę poziomą na 10 cm na plecach nieco nad talią)...

Rano przyszłam do szpitala, a kilka godzin po zabiegu mnie wypuszczali.

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monisien pisze:

Ja jestem cała popieprzona. :D

:lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monisien skąd wiedziałaś przed zabiegiem, że masz komórki czerniakowe? Robili Ci wcześniej jakieś badania? I jak wyglądał zabieg? Znieczulenie miejscowe?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cath...kto ci powiedzial ze pieprzykow nie nalezy usuwac bo moze to spowodowac raka? :shock:

wszystkie podejrzane zmiany sie usuwa.... najlepiej od razu udac sie do poradni onkologicznej...nie wymagane jest skierowanie... tam fachowym okiem zerknie na znamiona onkolog ktory od razu widzi czy cos jest podejrzane czy nie i w razie czego wypisze skierowanie do chirurga... :)

wszystkie znamiona ktore powstaly nagle...szybko rosna...lub bola badz swedza...podkrwawiaja...zmieniaja kolor...ksztalt badz sa o nierownomiernych obrysach...albo tez znajduja sie w miejscu narazonym na ich podraznianie... powinny zostac zbadane przez lekarza...najlepiej onkologa :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lilith gdzieś na necie to wyczytałam, że "takich rzeczy" lepiej nie ruszać, bo każdy ma raka i przez taką ingerencję może on się obudzić. Nie kłócę się, że to prawda, ale tak wyczytałam i troszkę mnie to przeraziło. Mam nadzieję, że masz rację, a moje słowa w tym temacie to bujda.
Mój pieprzyk nie postwał nagle. Mam go od urodzenia, jak już pisałam i Agacior zaznaczyła - to klejnot rodzinny. Nie rośnie, nie swędzi, nie boli, krwawi rzadko i w momencie kiedy zahaczę biustonoszem o niego, bo jest centralnie pod nim.

Muszę chyba, jednak wybrać się z tym do specjalisty, choć boję się... Nienawidzę szpitali.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cath klejnot, nie klejnot, ale ja bym chyba posłuchała rady "popieprzonej" e-cioci monisien :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ano właśnie coraz bardziej o tym myślę ;) Ja ta z nim emocjonalnie związana nie jestem ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zawsze możesz sobie zostawić na pamiątkę po wycięciu i przyklejać na imprezy rodzinne :P:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hahahaha, to jest pomysł :D Dziadek się nie obrazi 8) :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Lilith gdzieś na necie to wyczytałam, że "takich rzeczy" lepiej nie ruszać, bo każdy ma raka i przez taką ingerencję może on się obudzić
ale gdzie to przeczytalas? czy to wypowiedz jakiegos autorytetu czy ktos ot tak sobie walnal...to sa babcine zabobony... kazdy ma raka???? :shock:

jezeli ktores z tych znamion jest potencjalnie nowotworowe to zostawiajac je skazujesz sie na pewna smierc ...po prostu :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj, nie pamiętam, gdzie to czytałam, bo to było już jakiś czas temu. Wpisałam w google "usuwanie znamion" i gdzieś się znalazało. Być może jakieś forum nawet mogło to być. Z resztą mało ważne. Po tym wystraszyłam się i olałam temat usuwania pieprzyka. Nie byłam wtedy zbyt przekonana czy chcę go usunąć, czy nie, ale teraz coraz bardziej mi się podrażnia i co z tym idzie - wkurza, dlatego teraz znów temat wrócił i "głośno myślę".... już bardziej "na serio".

Usuwać czy nie?
„Na wszelki wypadek lepiej nie usuwać” – to niebezpieczny w skutkach pogląd. Zasada jest wręcz odwrotna – lepiej pozbyć się zawczasu niepokojącego pieprzyka. Szkodliwy mit, że niektórych znamion nie można ruszać, a ich wycięcie kończy się tragicznie, powstał zapewne na skutek zbyt późnego zgłaszania się chorych do specjalisty, kiedy usunięcie znamienia nie mogło już pomóc.
Wycięcie zmiany w całości nie powoduje jego przemiany nowotworowej i powstania przerzutów. Jeżeli po prawidłowo wykonanym zabiegu chirurgicznym stwierdza się przerzuty, to znaczy, że usuwana zmiana była czerniakiem, który rozprzestrzenił się przez naczynia limfatyczne i krwionośne już przed zabiegiem.
Do usunięcia kwalifikują się znamiona podrażniane przez pasek od spodni czy ramiączko stanika, a także odsłonięte, narażone na działanie słońca. Można też usuwać zupełnie niegroźne pieprzyki ze względów estetycznych.
O metodzie pozbycia się znamion decyduje dermatolog. Na podstawie oględzin zmian – ich koloru, kształtu – potrafi odróżnić te „bezpieczne” od mogących przekształcić się w nowotwór. Często jednak dodatkowo posługuje się dermatoskopem, czyli urządzeniem, które przykłada się do znamion, i ogląda je w 20-krotnym powiększeniu. Dermatoskopia jest bezbolesna i nieinwazyjna.
Badanie to jednak nie gwarantuje 100-procentowej pewności co do charakteru znamion. Daje ją tylko badanie histopatologiczne. Znamię po wycięciu metodą chirurgiczną (laser zniszczyłby materiał) bada się w laboratorium, aby rozpoznać jego rodzaj. Analiza ta rozstrzyga też, czy pieprzyk został wycięty w całości (z marginesem zdrowych tkanek).Lekarz zwykle zaleca badanie histopatologiczne każdej usuniętej chirurgicznie zmiany. Dzięki temu i lekarz, i pacjent zyskują pewność co do jej rodzaju.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

_Lilith_ pisze:
Cytuj:
Lilith gdzieś na necie to wyczytałam, że "takich rzeczy" lepiej nie ruszać, bo każdy ma raka i przez taką ingerencję może on się obudzić
ale gdzie to przeczytalas? czy to wypowiedz jakiegos autorytetu czy ktos ot tak sobie walnal...to sa babcine zabobony... kazdy ma raka???? :shock:

jezeli ktores z tych znamion jest potencjalnie nowotworowe to zostawiajac je skazujesz sie na pewna smierc ...po prostu :)

ja już dawno temu (jeszcze przed erą internetu) podobnie słyszałam że usuwanie może być niebezpieczne. Tylko nie pytajcie gdzie bo to tak dawno było że nie pamiętam. Najpewniej z jakiejś gazety o zdrowiu i urodzie.
Ale fajnie że temat założyłaś Cath bo sama mam kilka takich "atrakcji" na ciele które mnie koszmarnie irytują i chętnie się ich pozbędę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nawet gdzieś słyszalam (zabijcie, nie wiem gdzie), że ktoś tam usunął pieprzyka i po tym kilku miesiącach zmarł na raka. Czy to ściema, czy nie - nie mam pojęcia.

Fnka wychodzi na to, że my niedoinformowane jesteśmy 8) Wycinajmy pieprzyki więc :P Ja mam jednego tylko, całe szczęście :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja miałam wielką narośl za uchem, mniejszą między włosami na głowie - mogłam je skubać i odrywać po kawałku. Grzebieniem o jedną zahaczałam, okulary mi gniotły drugą. Ta za uchem swędziała. Z tą na powiece, w wewnętrznym kąciku nic się nie działo, mnie się wydawało, że minimalnie rosła. Poszłam do szpitala onkologicznego, po konsultacji z tamtejszym lekarzem, operację miałam robioną na drugi dzień, pod narkozą. Nie wiem dlaczego, może właśnie dlatego, że jeden był na powiece i trzeba było się nakombinować żeby go usunąć? Dziewczyna która miała usuwanych kilkanaście pieprzyków w znieczuleniu miejscowym, przyszła rano, wyszła popołudniu. Mnie wypuszczono na trzeci dzień.

Cath - sama piszesz, że się boisz że wynik będzie zły. To pomyśl - wytniesz, zbadają, nie daj boże - wyjdzie źle. Zaczniesz leczenie szybko i będzie skuteczne, będziesz zdrowa, świadoma, będziesz się badać co jakiś czas. Nie wytniesz - nagle bach - okaże się, że jest zaawansowany rak skóry, z przerzutami, na walkę będzie za późno... I będziesz żałować że kiedyś tam nie wycięłaś... Piszesz, że krwawi, że obciera go bielizna - ja bym się nie zastanawiała, tylko szybko go usunęła. Kurcze, czasem tak niewiele trzeba żeby być zdrowym... robić co roku cytologię, obserwować pieprzyki, badać piersi... Jak o czymś nie myślisz, to nie znaczy, że to znika i nie ma tego problemu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Znalazłam coś takiego:

http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzi ... index.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja od zawsze miałam dużo pieprzyków... od jakiegoś czasu dwa z nich urosły a jeden na plecach stał się swędzący i ciągle zachaczałam go ramiączkiem od stanika. Przy zwykłej wizycie u lekarza rodzinnego on zapytał o ten pieprzyk i dał mi skierowanie do chirurga. Umówiłam się na wizytę i od ręki mi go wyciął. Żadnej narkozy nie miałam to był zabieg w znieczuleniu. Po jakimś czasie rana mi się rozeszła i nie chciała się zagoić ale w końcu się zrosło. Powiem szczerze, że blizna jest okropna, boli mnie, swędzi i ciągle czuje się jakbym miała tam pieprzyk. Oczywiście wysłali to do badania i nie mam żadnego raka, to był zwykły pieprzyk, ale gdybym go nie usunęła to kto wie co mogłoby się z tym zrobić. Teraz jestem w ciązy ale jak tylko urodzę idę znowu do tego chirurga bo nie wiem czy to normalne, żeby po roku od zabiego tak bolało i wyglądało tak okropnie. Każdemu kto ma obawy polecam iśc do dermatologa, który to obejrzy i ewentualnie pobierze próbki do badania.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]