Dzisiaj jest ndz cze 07, 2026 7:08 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Proszę napisać, jak to jest z tą cerą, bo co prawda dostałam różne wypowiedzi forumowiczek, ale wolalabym dostać odpowiedź od autorytetu :)
Przed ciążą miałam problem z cerą (trądzik), już w pierwszym m-cu ciąży wszystko zniknęło i tak jest do teraz (39 t.c.), czy po porodzie problemy wrócą?
Z góry dziękuję za odpowiedź i miłego wieczorka życzę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
All Mighty Admin
Awatar użytkownika

Obawiam się, że takie pytanie powinno być skierowane do dermatologa a nie ginekologa :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam mam naimie maria , cztery lata temu mialam usowany prawy jajnik , przed operacja lekarze pytali sie mnie czy mam dzieci mowilam ze mam bo tak jest ,wtedy nie przykladalam wagi do tego co sie wydazy potem bylo wzne dla mnie aby wszystko bylo ok. po operacji lekarze zapiasli mi tabletki anty .... dzis jest 4 lata jak jestem po operacji od roku staramy sie o dzidzie ale jakos bez skutku moje pytanie .czy po takich operacjach moga byc problemy z zajsciem ???dziekuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Fotka - może wrócić po unormowaniu miesiaczek po porodzie.
maria - nejczęstrzą przeszkodą po operacji moga byc zrosty, bo sam fakt usuniecia jajnika może mieć czasem niewielki wpływ. Tzreba zrobić normalną diagnostyke niepłodnosci z uwzględnieniem ew. laparoskopii, ale to na koniec.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bardzo dziekuje doktorze :D po mojej wizycie napisze jaki jest ciag dalszy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam tylko jeszcze jedna prozbe prosze mi cos wiecej powiedziec na temat tych zrostow ,czy one naprawde moga miec az taki wplyw na zajscie w ciaze dlaczego???i jak sie je usowa?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jajowody do mikrusie rureczki i np zrosty wewnetrzne zamykaja ich swiatlo wiec jak komoreczka ma sobie przejsc do macicy? no i plemniki nie maja szans na randke z komorka jajowa poniewaz nie moga sie przedostac przez zrosty.. :wink: ,,dodatkowo zrosty zewnetrzne np skrecaja jajowody powoduja ich przyrastanie co tez bardzo utrudnia zajscie w ciaze... :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a usuwa sie je poprzez laparoskopie ale to tez chyba zalezy od rozleglosci tych zrostow.. najpierw trzeba zrobic hsg zeby sprawdzic czy sa drozne :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziekuje lilia chyba jasniej juz nie mozna tego wyjasnic :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lilaaaa z kad o tym tak dokladnie wiesz????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

panie doktorze .... prosze mi odp jezeli zrosty moga powodowac utrudnienie w zajscie to czy nadal przy dniach plodnych wszystko odbywa sie nirmalnie tz. mam namysli sluz,klucie w jajniku prosze o odp wiem ze to moze smieszyc ale dla mnie to wazne :cry: dziekuje pozdrawiam maria

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maria wiem to stad ze wszystko co gdzies wyczytam widze obrazowo i potrafie sobie przetlumaczyc z polskiego na nasze... :D staralam sie 14 cykli o malucha to wyczytalam duuuuuzo :wink:
I tak...owulacja moze sie odbywac normalnie..klocia bole jajnika i sluz...zrosty sa przeszkoda mechaniczna i nie musza zaburzac cyklu . poprostu komorka jajowa nie moze odbyc calej swojej drogi ktora powinna zakonczyc w macicy i jezeli nie dojdzie do zaplodnienie to obumrzec...obumiera w jajowodzie jezeli jest zrost :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lilio mam nadzieje ze masz tego upragnionego maluch, raz jeszcze dziekuje ci i pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

juz nie wiem jak mam pisac czy panie doktorze czy lilio :D dzis jest moj 11 dc wiem ze mam dni plodne czuje to mam tylko jedno pytanie czy jest mozliwe by w te dni bolaly piersi sa strasznie napuchniete jakby ktos powietrza w nie nadmuchal ,brodawki wrazliwe na dotym musze chodzic bez stanika jak je dotkne to tak jakby mialy stan zapalny delikatnie je masowalam tz sprawdzalam nic nie wyczowam poza takimi gruczolami jak mialam podczas pokarmu jak karmilam corke prosze o odp pozdrawiam doktora i lilie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eee..ja raczej na to pytanie nie odpowiem...poczekamy na pana doktora.. :D Bol piersi moze sie zdarzyc w owulacje ale az taka tkliwosc? hmmm...a wczesniej tak bywalo? w poprzednich cyklach? bo jezeli tak to chyba normalne a jezeli nie to zrobila bym test ciazowy na twoim miejscu ..moze jest fasolka z poprzedniego cyklu...hihihi...moze sie zdarzyc :D Tez duzo zalezy ile czasu minelo od kiedy zaprzestalas karmienia..ja mysle tak...jezeli to cos nowego od dawna to zrobila bym tescik...a jezeli powtarza sie w kazdym cyklu to taka twoja uroda... :D
ciekawe co na to pan doktor ... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aaa i tak...doczekalam sie fasolki po 14 cyklach staran i 10 latach od poprzedniego porodu .obecnie jestem w 17 tyg ciazy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gratuluje Ci :D co do bolu piersi nie mialam tak tz. nie w polowie cyklu nieraz ale nie zawsze na @ a teraz bez stanika chodze tak mnie drazni :cry: a co do ciazy to raczej nie bo mialam @ 2 pazdziernika 3 dniowa ale ja tak mam zawsze :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

A myślałem, że sobie poczytam i już.
Piersi - żadnych sensownych wniosków niestety, oczywiście częściej bolą w okolicu okresu , ale są duże odtsępstwa jak widać. prorokowanie ciązy z ich bólu w okresie okołoowuklacyjnym - do niczego.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

panie doktorze zapisalam sie dzis na wizyte u specjalisy na nastepny wtore dzis jest moj 15 dc nie nastawiam sie ze teraz nam sie udalo bo dlaczego jesli porzednie miesionce tez nic nie bylo moje pytanie czy jesli za tydzien pojde do lekarza czy badanie ginekologicze nie zaszkodzi wrazie gdybym byla ? i czy badanie usg dopochwowe juz by cos wykrylo?? dziekuje za odp i pozdrawiam maria

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

badanie ginekologiczne ewentualnej ciazy nie zaszkodzi a usg tygodniowej ciazy raczej nie pokaze..i badanie dopochwowe tez... ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]