Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:48 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Zacznę od początku 20. 09.08r. było robione USG, lekarz mówił że wszystko dobrze że dziecko się rozwija prawidłowo, więc się nie przejmowałam i nie zastanawiałam nad tym. Niestety dzisiaj mnie jakiś czort podkusił by porównać wyniki badań z danymi dostępnymi w sieci i się przestraszyłam bo taką długość FL powinien mieć w 15 tygodniu nie teraz i już sama nie wiem czy jest błąd w opisie czy też lekarz kłamał mówiąc że wszystko ok, ale ponoć to jeden z najlepszych specjalistów w naszym mieście. Efekt jest taki, że się tylko bardzo martwię.

Wyniki:
BDP - 61 mm
FL - 21,4 mm
FAC - 214 mm
EFBW - 775g
AFI - 13 cm

Niestety nie mam wszystkich pomiarów zaznaczonych na zdjęciach więc nie wiem czy to błąd przy pisaniu czy taki wynik wyszedł. Niestety trudności finansowe nie pozwalają mi na powtórzenie badania w najbliższym czasie i bardzo się martwię.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trochę niepotrzebnie się denerwujesz i porównujesz wyniki w sieci. ;)
Moim zdaniem nie ma powodu do obaw.
FL w 15 tygodniu dopiero zaczyna wzrastać i to od 14mm , ty masz 26 tydzień i FL 21,4 - naprawdę nie widzę powodu do obaw.
Trzeba też brać poprawkę ,że sprzęt zawsze się myli o te kilka milimetrów;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moze jest blad w pomiarze lub zle lekarz spisał pomiar. Ja w 23tyg. mialam ok41 mm. Przyjete normy sa na 25 tc to 42mm-50mm ale nie martw sie. Gdyby cos bylo nie tak to by Ci lekarz powiedzial.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Już sama nie wiem, co mam myśleć ale gdyby było coś nie tak to przecież lekarz by powiedział. Najgorsze jest to że chodzę państwowo do ginekologa i uważają że więcej niż 3 USG na ciąże mi się nie należą. Więc następne zrobią dopiero pewnie przed porodem albo jak się nie upomnę to nigdy żeby przyoszczędzić. Nawet na te badanie nie chciała mi dać skierowania, płace składki na ubezpieczenie zdrowotne ale i tak mi się nic nie należy. Przepraszam za te żale. Ponieważ nie mogę nić zrobić uznam że lekarz się pomylił przepisuję pomiary zwłaszcza że FL i FAC to są te same liczby może źle spojrzał i dwa razy w pisał to samo. Nie wiem może jednak powinnam pożyczyć pieniądze i powtórzyć bada-nie prywatnie w końcu dziecko jest najważniejsze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jeśli powiedział, że wszystko dobrze, to znaczy, że ta liczba jest pomyłką i tyle, zwłaszcza, że jest zbieżna z kolejną na liście. Ale wiem, jak takie coś może zmrozić - jeśli nadal będziesz się denerwować, lepiej pójść na dodatkowe usg prywatnie, żeby nie stresować się do końca ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja niunia z kolei podczas mierzenia przy każdym usg miała dłuższą kość udowa o jakieś 2-3 tygodnie niż trwała ciąża :lol: Sam lekarz mówił, że noszę w brzuszku modelkę i na pewno to dziewczynka
A kiedy dziś na nią patrzę, zresztą nie od dziś, to tak naprawdę ma bardzo króciutkie nóżki :roll: :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,
zaniepokoiły mnie wyniki ostatniego usg, jestem w 32tc i wg pomiarów główka jest wielkości odpowiadającej 30 tc, kość udowa 34tc czy jest to powód do niepokoju?

czytałam wiele na temat rozbieżności i w większości przypadków to kość udowa "zostawała w tyle"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oj, nie wiem, czy kość udowa zwykle zostaje w tyle. U mojego synka i dziecka mojej bratowej kość udowa "wychodzi na prowadzenie". Daj spokój zamartwianiu się o te milimetry. Ja też miałam na ostatnim usg rozbieżności dosłownie 4-tygodniowe, a lekarka mówi, że jest wszystko dobrze. Zauważ, jak lekarz to robi: dziecko się rusza, on zatrzymuje obraz w ruchu, więc już wiadomo, że jest lekko rozmazany, co może dać jakiś wymiar nieco wiekszy lub mniejszy, a potem komputer interpretuje wynik i np. mając 60 mm w jednym z pomiarów masz tydzień 19, a mając milimetr więcej komputer liczy ci już np. 23 tydzień. Błąd obliczeniowy w tak milimetrowych wymiarach moim zdaniem jest bardzo duży, a lekarz przecież od razu widzi na ekranie, czy dzidzia wygląda dobrze, czy ma np. jakiś obrzęk itd. Poza tym założę się, że gdyby zrobić usg tego samego dnia na dwóch różnych sprzętach, wyszłyby dwa różne wyniki o jakieś milimetry.
I jeszcze czytałam, że wyznaczenie terminu porodu i wieku dziecka z usg jest bardziej sensowne we wcześniejszym okresie ciąży, bo wtedy wszystkie dzieci rosną niemal jednakowo, a po którymśtam tygodniu wyniki coraz bardziej się rozjeżdżają u poszczególnych dzieci, jak u ludzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki ewelina888, naprawdę mnie uspokoiłaś

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczynki a FL to nei jest przypadkiem obwód udka? a nie długosc?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aduś pisze:
dziewczynki a FL to nei jest przypadkiem obwód udka? a nie długosc?

FL (Femur Length) - długość kości udowej

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanie ile razy w ciagu calej ciazy powinno sie miec USG ????

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobno trzy. W 12-14 tyg, 20-24 tyg, 30-32 tyg.
Ale u mnie jakoś więcej już było :p

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aha to mnie troche uspokoilas bo tu (mieszkam w uk) robia tylko 2 usg w czasie calej ciazy.

nie wiecie moze czy mozna pic koperek albo miete jak ma sie gazy ???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Koniczynka mnie też męczyły straszne wdęcia i pomagał koperek, konsultowałam to z lekarzem także ulżyj sobie śmiało:))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki bardzo :) troche mi przeszlo ale sprobuje , troche dziwnie mi wiedzac ze wszystkie mialyscie robione badanie krwi hcg, ja nie mam i mi nie zrobia - bo tu nie robia. bo nie potrzeba.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

[quote="koniczynka"]dzieki bardzo :) troche mi przeszlo ale sprobuje , troche dziwnie mi wiedzac ze wszystkie mialyscie robione badanie krwi hcg, ja nie mam i mi nie zrobia - bo tu nie robia. bo nie potrzeba.

a mnie w Anglii robili wszystkie badania na początku ciąży. wcale się nie musiałam prosić. ale to chyba zależy od położnej..lekarza itp..np koleżanka, która mieszka w Szkocji musiała się prosić o różne badania ale za bardzo nie chcieli kierować -bo nie potrzeba...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej tzn pobrala mi wczoraj chyba z 6 ampulek krwi do badan i mocz ale jak zapytalam ze w polandii robia badanie hcg to mi powiedziala ze nie trzeba, ogolnie nie jest zle zmartwila sie tylko troche bo akurat w tym okresie co powinnam miec pierszy scan to jedziemy na swieta do polski ale zrobie sobie u nas :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

krwi to oni pobierają akurat dużo...ja o tym wiem...w Polsce bzyk i już masz na wszystko pobraną, a w Anglii ciągną i ciągną:). w którym tygodniu jestes koniczynka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej jestem w 6 tygodniu :) i jest maly problem bo akurat w tym momencie co powinnam miec robione testy na downa to jedziemy do polandii i trzeba bedzie cisik wymyslec

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]