Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:48 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

szukając w internecie zupełnie innych informacji znalazłam przypadkowo taką, ze nagietek wzmacnia ciaże oraz działa przeciwporonnie.
Czy ktos mógłby zweryfikować taką informację?

jestem po dwóch stratach i dostaliśmy od lekarza zielone światło, zaczynamy starania. Chetnie bym wspomogła się medycyna naturalną.

Rozumiem, że na bazie znalezionych informacji mozna stwierdzić ze nagietek przynajmniej nie zaszkodzi?
jakie inne zioła można stosowac zupełnie bezpiecznie: dziurawiec? koper? a czarny bez?

bede wdzieczna za jakaś pomoc.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

z tego co wyczytałam w necie o ziołach to:

Nagietek - Napar z niego można pić od początku ciąży przez całą jej pierwszą połowę. Uważa się, że nagietek wzmacnia ciążę i zapobiega poronieniom.
Dziurawiec - Poprawia pracę gruczołów dokrewnych, wzmacnia układ nerwowy, zapobiega depresjom. Dziurawiec można pić przez cały okres ciąży.

Ziele tasznika -poprawia gęstość i krzepliwość krwi, zapobiega więc ewentualnym powikłaniom krwotocznym przy porodzie. Możesz zacząć go pić 2-3 tygodnie przed terminem porodu

Kminek, anyż, czarnuszka oraz koper włoski - wspomagająe laktację. Można je pić począwszy od ostatniego trymestru ciąży przez cały okres karmienia.

Niebezpieczne zioła w ciąży:
- glistnik jaskółcze ziele, krwawnik pospolity, żeń-szeń, chmiel, dzięgiel litwor, rozmaryn lekarski, cząber ogrodowy, tymianek.
- środki przeczyszczające i moczopędne (aloes, kruszyna, rabarbar dłoniasty, szakłak amerykański). - grozi to przekrwieniem narządów w obrębie miednicy.
- Ryzykowne może być też stosowanie bylicy pospolitej, werbeny, ruty, serdecznika i szałwii lekarskiej.

Jednak co do stosowania jakichkolwiek ziół zapytałabym się lekarza.

Powodzenia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej,
contra i jak z tym nagietkiem? ja kupiłam, ale aptekarka nic nie wiedziała o takich właściwościach tylko ze działa sciagająco na skóre itp. Czy w takim razie lepiej go nie pic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nagietek działa p/zapalnie i obkurczająco dlatego można go podciągnąć pod takie działanie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej
Może wie ktoś dokładniej jak jest z tymi ziołami w ciąży?
Bo grzecznie przyjęłam do wiadomości, że moje dotychczasowe napoje (kawa i coca-cola) są ble i trzeba je zastąpić herbatkami ziołowymi. Tylko nigdzie nie mogę namierzyć - jakimi?
Zaczęłam pić rumianek - znalazłam gdzieś w necie że jest polecany i bezpieczny, a dzisiaj (szukając z kolei dziurawca) ;) natknęłam się na coś takiego:
(...) Przez okres 4 miesięcy ciąży powinna unikać ziół rozgrzewających : kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, mięty, ziela nawłoci i kwiatu rumianku.

Piłam dotychczas miętę i rumianek - a teraz to się już boję czegokolwiek pić :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pytanie gdzie to przeczytalas..

Pij zielona herbate, malinowa (ale nie z lisci malin), słaba czarna herbate. One na pewno Ci nie zaszkodza. Ja pilam tez z dzikiej rozy, z owocow lesnych i papai. Nic mi nie bylo.
Kawe pilam tez i cole, przy tym drugim sie ograniczalam.
Pilam soki jednodniowe i DUUUUUUUUUZO wody mineralnej niegazowanej.

Wiec wyborku jest duuzo. I wcale nie musza byc to paskudne ziolowe herbatki..

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam taką książkę: PORADNIK ZIELARZA Witold Poprzęcki

i jest tu napisane: "Od momentu zajścia w ciążę poważnie mogą zaszkodzić wszystkie zioła rozgrzewające, aż po czwarty i niekiedy piąty miesiąc ciąży. Do ziół tych należą: kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, mięta, ziele nawłoci, a nawet kwiat rumianku w większym stężeniu, niż się go używa zazwyczaj. Równie szkodliwe są z resztą i chemiczne środki rozgrzewające, jak aspiryna, salicyl, influmin itp. należy więc m. in. wystrzegać się w tym okresie wszelkich przeziębień.
Ale poza tym jednym wypadkiem- inne zioła mogą oddać przysługi znakomite. W pierwszym rzędzie nagietek. Łyżka płatków na szklankę wrzątku. - pijać przez pierwszą połowę okresu ciąży, raz na dzień- to umocni ciążę i zapobiegnie poronieniu (tym się leczy nawet ronienie nawykowe), jak i przedwczesnemu urodzeniu - co utrudnia pierwszy okres niemowlęctwa.
Niezależnie od tego przez okres ciąży przyszła matka winna pijać zamiast herbaty, dziurawiec. Bierze się łyżkę na szklankę wrzątku lub dwie torebki ekspresowe i jedną torebkę mięty, oczywiście można taką herbatę słodzić i jadać to, co się jada z herbatą. Dziurawiec poprawia działanie niemal wszystkich gruczołów wydzielania wewnętrznego: tarczycy, grasicy, śledziony, woreczka żółciowego, jak i pracę węzłów chłonnych w obu ustrojach, a więc i u dziecka"

zródło: Witold Poprzęcki -Poradnik zielarza, Warszawa 1984

tabelka wrześniówek 2013

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pan Poprzęcki zapomniał tylko o tym, że dziurawiec zwiększa wrażliwość skóry na słońce (hiperycyna może spowodować reakcje fototoksyczne). Zdecydowanie nie zalecany dla osób o jasnej karnacji skóry lub ze zmianami skórnymi.
Poza tym inne źródła odradzają stosowania dziurawca w czasie ciąży.

Pani Ząbek zdecydowanie zmień autora :wink: Książek na temat ziołolecznictwa jest wiele :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Polecam strone http://farmakognozja.farmacja.pl
Tu znajdziesz dobre informacje na temat ziół.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior pisze:
Pan Poprzęcki zapomniał tylko o tym, że dziurawiec zwiększa wrażliwość skóry na słońce (hiperycyna może spowodować reakcje fototoksyczne). Zdecydowanie nie zalecany dla osób o jasnej karnacji skóry lub ze zmianami skórnymi.
Poza tym inne źródła odradzają stosowania dziurawca w czasie ciąży.

Pani Ząbek zdecydowanie zmień autora :wink: Książek na temat ziołolecznictwa jest wiele :)

Bez przesady- ja dziurawca kiedyś popijałam na depresję i nie miałam żadnych problemów ze skórą. Dodam, że cerę mam jasna. Jeżeli człowiek nie będzie się eksponował na mocnym, letnim słońcu to nie powinno mu nic być.
Tak samo jak jedne źródła odradzają picie dziurawca w ciąży, tak inne pozwalają. A autora zdecydowanie nie zmienię. 8)

tabelka wrześniówek 2013

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Co do dziurawca to zalezy co pijemy.. czy ziele, czy olej z kwiatów, czy inne napary.
Zreszta, polecam lekturze strone Dr Różańskiego.
Tu konkretnie o dziurawcu: http://rozanski.li/?s=hyperici
A tu o nagietku: http://rozanski.li/?s=calendula

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]