Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 7:35 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Czy może mi ktoś odpowiedzieć czy cukrzyca ciążowa to jest coś groźnego i poważnego?? jestem w 28 tyg ciąży i wyszły mi złe badania na poziom cukru i istnieje podejrzenie,że mam cukrzycę ciążową :( jutro idę do szpitala na parę dni na obserwację, ale strasznie się martwię tymi wynikami :( boję sie że okaże się że mam cukrzycę:( jak się o tym dowiedziałam to się przeraziłam i aż mi się płakać chce :( ciągle o tym myślę i się martwię tym:(
bardzo proszę o odpowiedzi....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety cukrzyca ciążwowa jeśli nie jest leczona i nie wprowadzi się do jadłospisu matki odpowiedniej diety może być bardzo niebezpieczna zarówna dla samej matki jak i dla dziecka.

Cukrzyca a dziecko po pierwsze kiedy wystąpi cukrzyca ciążowa dziecko bardzo szybko rośnie i potem ma dużą wagę urodzeniową np jak w tv mówią że rodzi się np 7 kilowy noworodek to jest to skutkiem właśnie cukrzycy ciążowej a nie słuszną wagą noworodka. może w przeciwieństwie do wysokiej wagi płodu nastąpić niedorozwój. może wystąpić zamartwica u noworodka niedobory wapnia czy magnezy oraz przedłużająca się żółtaczka noworodka. Ale to już nie będę straszyła takimi szczegółami to powinien z resztą lekarz ci powiedzieć. ake mówię to wszystko jest wtedy kiedy taka cujrzyca jest nieleczona i nie jest pod kontrolą lekarza. i jest wówczas zalecany poród poprzez cesarskie cięcie.

teraz co taka cukrzyca może znaczyć dla ciebie

po porodzie zazwyczaj taka cukrzyca ustępuje sama ale nie zawsze to zalezy od organizmu

przede wszystkim może mieć negatywny wpływ na twój organizm kumulujący się cukier, powoduje zwiększone ryzyko zakażeń w obrębie nerek pęcherza moczowego szyjki i jamy macicy.

ale jeśli jestes pod stałą kontrolą ginekologa i diabetyka to nie masz co się martwić na zapas bo najgorzej jest kiedy taka cukrzyva nie jest leczona

pozdrawiam i mam nadzieję że się troszeczkę uspokoisz:)

Nadia Aniołek 22.t.c. 15.07.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzięki bardzo za odpowiedź....w sumie nie mogę powiedzieć, że to mnie uspokaja, ale mam jednak nadzieję, że to badanie wyszło po prostu tylko błędnie i że kolejne badanie pokaże, że wszystko jest dobrze...jutro się okaże...
ale mimo wszystko dziękuję, przynajmniej wiem choć troszkę o tym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mialam cukrzyce ciazowa,
wykryto ja u mnie w 37 tygodniu,
wiec znacznie pozniej niz u Ciebie,
zaraz przeszlam na odpowiednia diete zalecona przez diabetologa

cora urodzila sie duza, 4750, ale zdrowa, wszystko ok,
u mnie cukrzyca ustapila, ale mam sie pilnowac,
co jakis czas kontrolowac,
bo teraz jestem w grupie ryzyka cukrzyca II stopnia

http://www.olka.upd.pl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam
mi też w 26 tyg wyszły złe wyniki krzywej cukrowej....w ciągu jednego miesiąca przytyłam aż 4 kilogramy....bałam się okropnie insuliny, ale wszystko udało się znormalizować dietą....na początek zero cukru, pszennego pieczywa...badanie glukometrem 4 razy dziennie i jest ok...przez pierwsze trzy tyg diety zdarzało się wykroczenie poza normę, ale ostatnio tak mi się łądnie wyregulowało, że nawet czasami zaszaleję z jakąś słodkością i jest oki:))
Zyczę powodzenia i mam nadzieję, że i u ciebie dieta wystarczy:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam z gory Was przepraszam jesli bedzie cos nie tak ale jest to moje pierwsze forum tak ze prosze o wyrozumialosc.
Kiedy zaszlam w pierwsza cieze bardzo sie cieszylam byla dlugo oczekiwana tym samym przerazilo mnie ze w 23 tygodniu w moczu pojawil sie cukier i bialko ,brzuch bardzo mnie bolal a ginkolog ktory przyja mnie na oddzial podejrzewal nawet wyrostek :shock: :cry: Kiedy do szpitala dotarla moja Pani ginekolog kazala oznaczyc krzywa cukrowa z 75 gram gukozy. Wynik na czczo byl ok tale ze 1h po 240 a 2h po 180 Kazano mi stosowac diete i sie nie martwic. Niestety nie trafilam na dobrego diabetologa ,podczas kazdej wizyty zamiast omawiac ze mna moje watpliwosci skierowac do dietetyka mowil" prosze malo jesc nie objadac sie i bedzie dobrze" i tak co 2 tygodnie to samo. Efekt byl taki ze do 36 tygodnia ciazy bylam tak glodna ze plakalam jak szalona z zalu. Corka urodzila sie zdrowa tyle ze po porodzie mila hipoglikemie i podano jej dozylny wlew glukozy, ale to ( wiem to dopiero dzis )normalna sytuacja. Po porodzie wazylam 8 kilo mniej niz jak zaszlam w ciaze. Cukrzyca ustapila ale pamiec o niej i tym glodzie nie :lol: . W domu pozostal glukometr tak ze przy pozadkach jak sie znalazl pod moja reka mirzylam stezenie glukozy i tak po 1,5 roku od narodzin dziecka przypadkiem zmierzony cukier zwalil mnie z nog na czczo 280. :shock: trafilam do kliniki metabolicznej na 2 typ cukrzycy bylo dla nich za wczesnie na 1 za pozno. Dopiero testy Dna i oznaczenia przeciw cial potwierdzily ze to 1 typ insulinozaleznej cukrzycy :cry: Wdrazono mi insuline i przeszkolono mnie w sprawach odzywiania itp Dzis zje z nia juz 1,5 roku i raz jest dobrze raz zle. Diete duzo trudniej utrzymac bo brak tej motywacji ktora ma sie w ciazy a za dzieckiem sie ciagle cos djada :)

Czytajac Wasze posty jedno wiem na pweno nie wolno lekcewazyc tego stanu w ciazy ,a na pewno po- miec zwiekszona czujnosc. zwlaszczs ze u mnie w rodzinie nikt nie mial cukrzycy. Radze skonsultowac sie z poradnia diabetologiczna bo wydaje mi sie ze nie ktorzy lekarze troszke lekcewaza ten problem a jest on bardzo duzy i czesto wraca.
Nie chce was oni nikogo straszyc ale dzis przeraza mnie to jak malo uswiadomiono mnie w tej kwesti i ze po porodzie nikt nie zlecil ponownie wykonac krzywej cukrowej

Teraz z mezem planujemy kolejna ciaze tyle ze pod okiem specjalistow w tej dziedzinie jesli ma ktos jakies doswiadczenia w tej materii to czekam na wiesci ( Mam tak wiele obaw) Pozdrawiam i zycze Wszystkiego dobrego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny. Mam za sobą badanie po obciążeniu glukozą 50g. Wynik po godzinie 155. Wizyta u lekarza z wynikami przed mną.
Zastanawiam się czy późna kolacja mogła mieć również wpływ na taki wynik? I czy dopiero kolejne badanie potwierdzi cukrzycę czy mam już zmienić dietę?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj harlla :P
Owszem pózna kolacja mogła mieć wpływ na wynik-lepiej go szybciutko powtórz.
A co do diety to musi ci ją wyliczyć diabetolog,do twojej wagi i wieku ciąży.Nie możesz robić tego na własną rękę. Być może wystarczy sama dieta ale licz się z tym,że będziesz musiała brać insulinę.

Nie zwlekaj z powtórką wyników i szybciutko do lekarza,bo wysokimi cukrami szkodzisz bardzo przedewszystkim swojemu dziecku :!:

Pozdrawiam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja robiłam badanie na cukier dopiero jakos w 7 miesiacu ciąży. Wystraszyłam się wtedy, bo w ciągu miesiąca przytyłam 8 kilo, a dziecko ponad kilogram. Wyniki wyszły ponad normę, ale nie tragicznie. Lekarka chciała mnie wysłać do szpitala, ale powtórzyłam badanie i było OK, chociaż na granicy. Nie miałam diety i już nie przytyłam tak mocno. To był jakiś jednorazowy skok. Synek urodził się naturalnie z wagą 4340g. bez komplikacji, 10 punktów Apgar, po 2 dniach wyszliśmy do domu.

Także nie ma się co martwić na zapas, ale lepiej sprawdzić czy to nie cukrzyca. Aha, ten pierwszy wynik miałam zafałszowany właśnie przez późną kolację. Najlepiej zjeśc najpóźniej ok. 18 jak macie badanie o 7-8 rano. I pojechać z kimś, bo ja myślałam, że zemdleję z głodu i od tego ochydztwa do wypicia.

Pozdrówka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Alla1987 No właśnie ja tez robiła to badanie na początku 7 miesiąc. I to właśnie na ostatnie wizycie odkryłam że w ciągu miesiąca przytyłam 6 kg. Aż nie mogłam w to uwierzyć.
Jak na razie ograniczyłam bardzo słodycze.

Jutro mam wizytę to pewnie dostane skierowanie na kolejny pomiar cukru.
Mam nadzieję m, że to ta moja późna kolacja :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Trzymam kciuki :)

Dopisane:

Ja robiłam badanie z 75 g. glukozy, ale to chyba nie ma znaczenia.

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i jestem już po wizycie.
Niestety muszę zrobić teraz 75 g. Czyli 3 godzinki mam z głowy.
Jeśli będą złe to już mi lekarz powiedział że wyśle mnie na 3 dniu pod obserwację do szpitala.
Ale nie będę się tym martwić przed badaniem.
No i pewnie dietka będzie. Zastanawiam się czy jest bardzo ciężka.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]