Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Panie Doktorze. O czym świadczy ten odczyn i jaki powiniem być. U mnie jest ujemny czy to dobrze?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: ...

i mam jeszcze jedno pytanie bo okazalo się że niepredko uda mi sie zarejestrowac do lakarza. Z tego co udało mi sie zinterpretowac samej z wyników mam mam za mało krwinek czerwonych. Do tego mam ostatnio dosc niskie cisnienie ( nawet 80/46). O czym to moze swiadczy i jak powinnam o siebie dbac (co jescz) zeby to zmienic. Z góry dziękuje za odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

WR ( VDRL, USR ) - tp powszechnie stosowane testy wykrywające zakażenie bakterią Treponema pallidum, wywołująca chorobę zwana kiłą.
Wynik ujemny jest wynikiem prawidłowym.
Drugi post jest mało konkretny. Domyślam się, że jest Pani w ciaży, bo mało kto robi WR z innej okazji. Jesli ciąża to ile tygodni ?
Za mało krwinek czerwonych - tzn. ile i jaka wartośc Hb(hemoglobiny) ??
Niskie wartości ciśnienia tętniczego w I trym ciąży ( mam nadzieje, że chodzi o ciążę) są typowe dla tego okresu. Najprostszą formą dbania o siebie jest przyjmowanie przynajmniej 3 litrów płynów dziennie. Proszę też nie podnosić się gwałtownie z pozycji leżącej - zmniejszy to ryzyko zasłabnięcia.
Sławek Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Doczytałem w "nystatynie", że alaa22 jest w 11-12 tyg. ciaży.
To jeszcze potrzebuję wartości Pani morfologii.
Sławek Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: ...

Dziekuje za odpowiedz. Konkretniejsze wyniki (z tych które mnie niepokoją) to erytrocyty -3,60, hemoglobina -11,0 oraz hematokryt -31,1 -wyczytałam że obniżona wartość hematokrytu czesto jest spowodowana niedoborem czerwonych krwinek dlatego tak napisalam w poście. Do tego biełko całkowite -6,1. Czy mysli pan że takie wartości mogą być groźne? Czy powinnam starać sie o pilny kontakt z moim lekarzem (o ile to będzie możliwe :( ). Tak jak pan się domyślał -jestem w ciąży -końcówka pierwszego trymestru. To były moje 1 takie badania w ciąży więc niewiem czy powinnam się martwić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Przytoczone wartości parametrów morfologii krwi świadczą o niedokrwistości. Potrzebna będzie suplementacja preparatami żelaza z kwasem foliowym, oraz zwiększenie w diecie ilości spożywanego mięsa. Proszę nie wykonywać żadnych nerwowych ruchów i spotkać sie z lekarzem wg wcześniejszego planu wizyt. Część preparatów żelaza dostępna jest bez recepty - proszę wprowadzić sobie do diety 1 tab. dziennie.
Sławek Warzęchowski

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]