Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WATPLIWOSCI
Awatar użytkownika

WITAM GORĄCO.
MOJ GINEKOLOG NIE DOPOWIEDZIAŁ MI KILKU WAZNYEJ SPRAWY. JESTEM W 5 TYGODNIU CIĄŻY. MAM SPULCHNIAŁĄ MACICE I DZIEKI TEMU POTWIERDZIŁ MI MÓJ LEKAŻ CIAŻE. CZY TMOGE SIE JUZ CIESZYC? I CZY W TYM OKRESIE DZIEKI TEMU MOZNA W 100% JA POTWIERDZIC?
WCZEŚNIEJ BYŁAM 2 RAZY PRZY NADZIEJI. NIESTETY RAZ PRZEDWCZESNIE URODZILAM A DRUGIE DZIECKO PORONIŁAM. LEKARZ POWIEDZIAŁ MI, IZ POWODEM TYCH NIESZCZĘŚĆ BYŁ MOJ PECHERZ MOCZOWY I ISTNIEJE DUŻE RYZYKO ŻE TĄ CIĄŻE MOGE STRACIC.
MAM PYTANKO CZY PĘCHERZ MOCZOWY MOZE BYC POWODEM PORONIENIA? CO MAM ZROBIĆ JEŚLI W OKRESIE JESIENNO ZIMOWYM I NA WIOSNE BARDZO CZESTO MAM JEGO ZAPALENIE? CZY MOŻNA W CIAZY BRAC LEK acard? BO MAM GO PRZEPISANEGO?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

1. Stwierdzenie rozpulchnionej macicy nie jest 100 % rozpoznaniem ciazy.
Taka pewnośc mamy robiąc badanie USG, w którym widzimy ciażę, lub wykonując badanie krwi na obecność bhCG.
2. Mam zbyt mało danych, aby wypowiedzieć się na temat przyczyn niepowodzeń w poprzednich ciążach. Obarczanie za wszystko infekcji ukł. moczowego jest chyba zbyt dużym uproszczeniem. Sądzę, że problemy były bardziej złożone.
3.Profilaktyka infekcji dolnego odcinka ukł. moczowego w ciąży polega na przyjmowaniu dużej ilości płynów, suplementacji wit. C i ogólnie rozumianej prawidłowej higienie ososbistej tej okolicy. Często dobrym ruchem jest profilaktyka preparatami Urinal lub Urosept, które mozna przyjmowac bezpiecznie przez dłuższy czas ciąży.
4.Acard - malutka dawka kwasu acetylosalicylowego - jest stosowany m.in. w przypadku poronień na tle immunologicznych. Może Pani stosowac bezpiecznie ten lek w ciaży, natomiast podobnie jak w pkt. 2, nie mam danych, czy taka terapia jest w tej sytuacji wskazana.
Sławek Warzęchowski.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]