Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 9:22 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Mam pytanko do Pani lub Pana Doktora.
Byłam dziś na wizycie i okazało się,że po stymulacji Clostilbegytem
(2 tab. 2-7d.c.) dojrzało mi 7 pęcherzyków, 3 na jednym i 4 na drugim jajniku - od 17 mm do dwudziestukilku mm.
Mój lekarz powiedział,że w tym cyklu mamy wstrzymać się ze staraniami, ponieważ jest za duże ryzyko ciąży mnogiej (więcej niż bliźniaczej).
Ale tak sobie pomyślałam, że chyba jest bardzo małe prawdopodobieństwo pęknięcia na raz 3,4 pęcherzyków???
Poza tym te 17 mm chyba nie mają dużego znaczenia. Czytałam na forum,że czasami rośnie więcej pęcherzyków niż w moim przypadku a przytulanka są zalecane :oops:
Jaką mogę mieć pewność, że uda się wychodować tylko dwa pęcherzyki??? Może mój lekarz jest zbyt ostrożny?
Proszę o opinie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam np zespół PCO i u mnie naraz dojrzewało wiele pecherzyków, byłam po odstawieniu hormonow, wiec wszystko to razem dawało duze szanse ciazy blizniaczej a jest jeden synek w brzuszku :)

Ja bym zaryzykowała, ale tylko na swoją odpowiedzialnosc ;)

Bliznieta to rzadkosc, tym bardziej wieloraczki.

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Bliznieta to rzadkosc, tym bardziej wieloraczki.
no...w przypadku stymulacji clo to nie rzadkosc... :wink:
pco a stymulacja hormonalna to ogromna roznica....przy pco pecherzyki nie osiagaja wielkosci do pekniecia...a dziewczyna tutaj ma sporawe pecherzyki...wszystkie powyzej 17 mm do powyzej 20 mm...to sa pecherzyki ktore sa zdolne peknac i uwolnic kom jajowe...tak wiec ryzyko ciazy wieloraczej jest duze...pol biedy bliznieta...ale jezeli trafia sie trojaczki lub wiecej to szanse na utrzymanie ciazy sa niezbyt duze...wszystko zalezy od ciebie...jezeli jestes gotowa podjac ryzyko zwiazane z wieksza iloscia bobaskow to probuj...powodzenia! :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]