Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:48 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

siemka ja mam problem i to wielki leze juz 2 tygodnie w szpitalu bo mam KOLKE NERKOWA robili mi 2 razy usg i wyszlo wszytsko dobrze a doktor powiedzial ze to jest normalne w czasie ciazy i ze mam lezec w szpitalu jak mi dobrze;( a ja juz nie chce kolka moze sie nawracac to ja moge tam spedzic cala ciaze...jedyne co mi daja na papaperyne lub peralbinium z nospa w zastrzyku czy mieliscie kiedys takie objawy??i czy znacie jakies tabletki albo metody na taka kolke??i czy mozna w czasie ciazy brac Peralginium ale np.w czopkach labo cos takiego??oprocz nospy same bo mi ona pomaga jedynie na 1 godzine i bol znowu wraca;( POMOCY@!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: COS JESZCZE;(

JESZCZE CHCIALAM NAPISAC ZE JESTEM W 21 TYG CIAZY

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Jęlsi nie daja antybiotyku, to spróbowałbym w domu na 8 Nospach i czopkach Pyralginowych + czopki z Buscolizyna.
SW

Offline Wyświetl profil  

ale czy 8 tabletek nospy to nie zaduzo dla mnie i dla mojego dziecka u czy czopki z peralginium mozna w czasie ciazy zazywac??

Offline Wyświetl profil  

a jeszcze sie chcialam zapytac bo ja tu mam takie tabletki jak Vegantalin H czy mozna go zazywac w czasie ciazy??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Nospę można 8 tab, doraznie Pyralgine także.
Jeśli H w Wegentalginie nie oznacza sterydu to można.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też mam poroblem z nerkami a wlasciwie z jedna. Mam pytanko czy mozna zazywac Urosept w ciąży?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spokojnie można :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Lubcia pisze:
Ja też mam poroblem z nerkami a wlasciwie z jedna. Mam pytanko czy mozna zazywac Urosept w ciąży?

można ale pamiętaj że najlepiej wszystko konsultować ze swoim lekarzem:D

ja mam kamienie na nerkach i na urosepcie, magnezie i nospie jestem całą ciążę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

na pewno masowanie pomaga. Ja masuje moją żonię tam gdzie jest nerka i przechodzi po jakimś czasie.

Mam też pytanie, czy kolka nerkowa może przyspieszyć poród?? jeśli tak to jak temu zapobiec?? i czego szczególnie nie robić podczas takiego zagrożenia??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

a czym w ogóle taka kolka nerkowa sie wyróżnia? bo mnie od świtu męczy straszna kolka, taka że sie prawie ruszać nie mogłam. Byłam w szpitalu gdzie lekarz mnie przebadał na wszelkie możliwe sposoby, bo sie przestraszyłam ze moze cos z dzieckiem jest niedobrze. Na szczescie z ciążą nie ma problemu. I lekarz sie pytal czy bolą mnie nerki - ja powiedziałam zgodnie z prawdą że nie. Czyli chyba podejrzewal tą kolkę nerkową. Ale oprócz samej uciążliwej kolki nic mi wiecej nie dolega. W rezultacie lekarz orzekł że może sie przeforsowałam i zebym wiecej odpoczywała. Ale czy i tak może to być ta kolka nerkowa? Bez żadnych innych dolegliwości?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej!!ja w ciąży jeszcze nie jestem(dopiero sie staramy) ale o kolce nerkowej moge bardzo duzoooo powiedziec!!!kolki mialam przez 1,5 roku z przerwami, az w koncu urodzilam pieknego kamienia wielkosci paznokcia!!!bylo tak ,ze kolki nie mialam 2m-ce a nieraz mialam po 3 ataki w tygodniu!!!!znalam wszystkie izby przyjec i pogotowia w Poznaniu!!!i powiem, ze mi zadne nospy,spazmagole domiesniowo nie pomagaly!! wiec po jakims czasie nauczylam sie sama radzic z tym bolem!! mi zawsze pomagala ciepla kapiel albo termofor z ciepla woda,ktory kladlam na nerce-ogolnie chodzi o to zebys sie odprezyla(nie jest to latwe), nie siedz !!tylko chodz bo to pomoze w przesunieciu sie zatoru, i ostatnie(mi to najbardziej pomagalo!!!) WYMIOTY- zawsze przy kolce mnie mdlilo wiec nie milam z tym wiekszych problemow:))jak juz skonczylam wymiotowac to bol zawsze przechodzil!!!!(podczas wymiotowania spinaja sie wszystkie miesnie i pomagaja w przesunieciu zatoru).Ja sobie rodzilam w ten sposob i nie zaluje:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Właśnie chyba mnie dopadła kolka nerkowa. Tylko sama nie wiem czy tak sie ona objawia. nie boli mnie non stop, tylko np. jak chcę wziąć głębszy oddech, to wtedy takie nagłe kłucie, jakby ktoś dźgał mi nerkę jakimś drutem . Boli tez gdy się schylam, przekręcam, kicham, śmieje. ogólnie od kilku godzin nie mogę nic zrobić.
Podpowiedzcie mi czy to są objawy kolki?

A tak w ogóle to już sama nie wiem, co jeszcze mi się "przypałęta" w tym roku :cry: Powoli zaczynam się załamywać

Offline Wyświetl profil  

W moim przypadku kolka nerkowa dopadła mnie pod koniec 4 miesiąca ciąży (kolka lewostronna) - ból niesamowity - prywatne USG - kamień 7-8 mm, UKM lewej nerki, następnie skierowanie do szpitala od lekarza prowadzącego ciążę - w szpitalu założyli mi cewnik DJ (na USG kamienia nie widzą podejrzewają że jest w moczowodzie). Spokój przez może tydzień - następnie kolka nerkowa powraca - konsultuje to z lekarzem urologiem, który nie widząc na USG ani kamienia ani cewnika w nerce każe natychmiast jechać do szpitala na założenie nefrostomii (dla mnie to zabrzmiało jak wyrok). Jeszcze tego samego dnia idę na USG do lekarza który wykrył u mnie kamień - dostaję wydruk na którym widać zarówno końcowkę cewnika w nerce jak i sam kamień który być może poruszając się od czasu do czasu w obrębie kielichu/ miedniczki powoduje zator moczu i wywołuje kolkę nerkową (czasami raz na dobę, czasami co 2-3 godziny) - w szpitalu udaje mi się odwieźć ww. urologa od nefrostomii.
mam tylko jechać na gwałt do szpitala jeśli wystąpiłaby gorączką lub źle wyszedłby posiew moczu (10^4 i wyżej).

A teraz moja rada jak radzić sobie z kolką - termofor-ki, ciepłe kąpiele jak najbardziej - ale kto wie co to jest kolka nerkowa jest zapewne świadomy, że w czasie ataku człowiek czasami nie jest w stanie nawet zwlec się z łóżka. Ja zauważyłam, że mi pomaga pozycja przypominająca siad po turecku tyle, że ze złączonymi spodami stóp (coś a la pozycja spętanego kąta w jodze) - w miarę zmniejszania się bólu kołyszę czasami biodrami, żeby ułatwić odpływ moczu - może nie jest to remedium na kolkę ale pozwala przerwać najgorsze minuty.

Pozdrawiam wszystkie dolorosy i życzę powrotu do zdrowia.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]