Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:49 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Witam. W 13 tygodniu na badaniu usg lekarz zdiagnozował u mojego dzidziusia wytrzewienie jelit. Proszę o wszelkie informacje związane z przebiegiem ciąży, porodem jak i dotyczące samej operacji dzidziusia. Proszę również o kontakt z mamusiami które przez to przeszły bądź przechodzą.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Moje gg : 3937133

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to wada rozwojowa wystepujaca w przypadku 1 na 4 tys urodzen....ciaza przebiega zazwyczaj normalnie ale wazny jest porod...odbywa sie droga cc i prawie natychmiast po wyjeciu dziecko jest operowane...szanse na to ze dziecko po operacji bedzie zdrowe sa bardzo duze... :wink:

W takim przypadku ciążę kontynuuje się do szóstego, góra siódmego miesiąca i rozwiązuje ją za pomocą cesarskiego cięcia - aby jelitka nie uszkodziły się przy przechodzeniu przez kanał rodny i powłoki skórne nie zamknęły się zbyt mocno, uniemożliwiając włożenie narządów do środka. Dziecko powinno rodzić się w specjalistycznej klinice z oddziałem chirurgii dziecięcej. Postępowanie po porodzie polega na zabezpieczeniu dziecka przed wyziębieniem i odwodnieniem z powodu dużej utraty wody i ciepła z powierzchni jelit. Jelita po porodzie narażone są na niedokrwienie i szybką martwicę.
Przy właściwym postępowaniu zagrożenie życia noworodka jest niewielkie
taka informacje znalazlamw necie...ale czytalam ze najczesciej nie zakancza sie ciazy przed uplywem 32tc... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzikuje bardzo za informacje dla mnie teraz kazda sie liczy :( Oby bylo wszystko dobrze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam mój maluszek także urodzil się z wytrzewieniem jelit. W tej chwili ma dwa latka i nie widac że jest po tak ciężkiej operacji. Urodziłam poprzez cesarskie cięcie odrazu po porodzie miał operację (schowanie tych jelit do brzuszka) w naszym przypadku leczenie trwało dwa miesiące.Pierwsze 19 dni czekaliśmy aż zejda zalegania i zacznie jeść.lekarze mówili różne rzeczy że może mieć karmienie pozajelitowe ale cale szczęście wszystko jest w porządku. Życzę wam żeby wszystko było w porzżądku i nie martwcie sie wyjdzie z tego szybko Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, w moim przypadku dopiero teraz tj. 30tc wykryto wytrzewienie jelit oraz wątroby. Też zastanawiam się co to dalej będzie.
Dziewczyny, które urodziły bobaski z taką wadą: leżałyście może na oddziale patologii ciąży? Bo ja teraz ciągle o tym słyszę. A może to przez podejście lekarzy do tego wszystkiego - są gruboskórni i wręcz wredni a szpitala niestety zmienić nie mogę.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam pytasz czy leżałam na patologii ciąży tak leżałam bo w moim przypadku miałam wymieniane wody ale jak się urodził mój maluszek i leżał na patologii noworodka na "erce" to nie mogłam z nim być 24h były określone godziny odwiedzin i to wszystko nawet nie mogłam go dotykać przez pierwszy miesiąc jego życia ale to było dla jego dobra bo był naprawdę w ciężkim stanie ale zawsze trzeba być dobrej myśli i mieć nadzieje ze wszystko będzie dobrze pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam. W sobote urodzila sie moja coreczka. Przez całą ciążę byłam zapewniana przez lekarza prowadzącego ze z miła jest wszystko dobrze. Urodziłam w 37 tygodniu siłami natury.po porodzie okazało się ze mała ma wytrzewiene jelit, zabrano ją do innego szpitala gdzie miała już pierwsza operacje teraz naciagajajej skórę żeby można było zamknąć brzuszek strasznie się boję o mój mały skarb.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam. W sobote urodzila sie moja coreczka. Przez całą ciążę byłam zapewniana przez lekarza prowadzącego ze z miła jest wszystko dobrze. Urodziłam w 37 tygodniu siłami natury.po porodzie okazało się ze mała ma wytrzewiene jelit, zabrano ją do innego szpitala gdzie miała już pierwsza operacje teraz naciagajajej skórę żeby można było zamknąć brzuszek strasznie się boję o mój mały skarb.

Offline Wyświetl profil  

Witam, my w 15 tygodniu ciąży dowiedzieliśmy się o wytrzewieniu jelit u dzidziusia, bardzo proszę o kontakt osób, które miały również taki przypadek...mój nr gg5396711..

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

myślałam, że w tytule jest napisane "wywietrzenie jelit"

Offline Wyświetl profil  

U niektórych przypadków myślenie się nie sprawdza :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]