Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:48 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam,

ciągle walczę z grzybicą:( Brałam już Clotrimazol, Nystatynę, Natamycynę i ciągle problem się nie zmniejsza. Ostatnio zmieniałam lekarza, który zalecił mi Gynazol - jednak ulotka, w której wzmianka zabrzmiała: "używać, gdy dobro matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem płodu" sprawiła, że opadły mi ręce...Dodam jeszcze, że lekarz był bardzo niekomunikatywny i nie chciał odpowiadać na żadne moje pytania związane z bezpieczeństwem użycia tego leku. Bardzo proszę o wyrażenie opinii na temat tego specyfiku - można go użyć w czasie ciąży (29 tydzień) czy poszukiwać czego innego? Dodam, że posiew z szyjki sprzed 3 tygodni nie wskazał na obecność grzybków.
Jestem już rozgoryczona i zniechęcona ciągłymi dolegliwościami a nie mam się do kogo zwrócić o poradę. :cry:

17.XII.2007, g.7:50 - narodziny Kubusia, 3580gr, 58cm :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Osobiście nie jestem przekonan, czy powinna pani zastosować akurat ten lek. Jest skuteczny, ale badany tylko na grupie kobiet nieciężarnych. Poza tym ten aplikator.... Myślę, że są inne leki też skuteczne ale też dozwolone w ciaży

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Witam!!!

Jestem w 28 tyg. ciąży, mam ciągłe problemy z grzybicą, na ostatniej wizycie lekarz przepisał mi gynazol (dodam że stosowałm już chyba wszystkie inne leki na grzybice bezpieczne w ciąży), w ulotce nic nie ma o bezpieczeństwie stosowania tego leku w ciąży. Czy ktoś to stosował w ciąży, i czy później nic złego się nie stało. Proszę o odpowiedź. :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj,

ja również miałam ogromne problemy z grzybicą - zaczęły się od 8 tyg ciąży i towarzyszyły mi baaaaaardzo długo. Najgorszy okres dla mnie przypadał właśnie na 25-30 tydzień ciąży. Mój lekarz nijak sobie nie mógł poradzić z moimi dolegliwościami, a ja ani chodzić, ani spać normalnie nie mogłam - koszmar. Zmieniłam lekarza, który właśnie przepisał mi Gynazol, ale pytałam wiele osób i odradzano mi ten specyfik.
Przez przypadek w szpitalu trafiłam na panią doktor, która poratowała mnie MacMirorem 500 i od tamtej pory jest w miarę spokojnie, choć są nawroty - jednak znacznie łagodniejsze. Potem kolejny raz zmieniłam lekarza i teraz raz na tydzień - dwa tygodnie dostaję taką wieloskładnikową zasypkę na bazie nystatyny. Jest w miarę ok - a to już 38 tydzień :) (dodam, że mój pierwszy lekarz straszył mnie, że grzybica jest paskudna, nie da się wyleczyć i że nie wiadomo czy moja szyjka dotrwa do czasu, w którym Maluch będzie bezpieczny). Podejrzewam też, że wszelkie specyfiki przeciwgrzybicze bardzo podrażniają i stąd zwiększenie dolegliwości - dodam, że lekarz mi aplikował chyba wszystkie "po kolei" leki, nie robiąc posiewu. Na podrażnienia błon śluzowych moja pani doktor doradziła mi podmywanie i okłady z esencji herbacianej - świetnie łagodzi i goi.
Jesli jeszcze będę mogła Ci jakoś pomóc, to zapraszam do korespondencji mailowej:). Wiem, że masz pewnie tego choróbska dość - ja przez nie straciłam najpiękniejsze tygodnie ciąży. Będzie dobrze!:)

17.XII.2007, g.7:50 - narodziny Kubusia, 3580gr, 58cm :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wczoraj również przepisano mi ten lek. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie w stosowaniu tego leku? Jestem w 26 tygodniu ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Jak to możliwe, że lekarze nie zastanawiają sie nad tym jakie lekarstwa przepisują swoim ciężarnym pacjentkom?! Ehhh:/

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Myślę, że lekarze zastanawiają się ... problem polega na tym, ze istnieje internet w którym jest cała masa bzdur - sama dałam się złapać na to. Lek nie spowodował u mnie żadnych skutków ubocznych, nie zaszkodził a bardzo pomógł.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]