Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 9:15 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Provera
Awatar użytkownika

Witam.
Starmy się z mężem o dziecko od kilku miesięcy. Moje cykle były bardzo nieregularne, czasami miesiączka nie pojawiała się przez dwa-trzy miesiące. Pani ginekolog przepisała mi tabletki o nazwie Provera na uregulowanie cyklu. Od dwóch miesięcy miesiączkuję regularnie. Po przeczytaniu ulotki dotyczącej tego leku (tj.zakaz stosowania w okresie ciąży), obawiam się rozpocząć przyjmowania kolejnej serii. Jak lek mógłby wpłynąć na wczesne stadium ciąży - czy nie będzie zagrażał dziecku gdybym ewentualnie była w ciąży? Na zrobienie testu ciążowego jest jeszcze za wcześnie.

Pozdrawiam. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj! Ja również brałam Provere bo miałam za mało progesteronu w drugiej fazie cyklu. Na jednej z wizyt pokazałam jej ulotke a ona mi pokazała taką książke z lekami. Tam bylo napisane, że provere podaje się również jako podtrzymanie ciąży, więc mnie to uspokoilo. W jednej książce wyczytałam, że Provera to lek z rodziny "jakiś tam" , który może powodować wady u płodu, jednak jeśli jest przyjmowany na początkowym etapie (czyli mniej więcej od owulacji do spodziewanej miesiączki) to nie powinien zaszkodzić.
Ja zaszłam w ciąże w drugim cyklu z Proverą :wink:
Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

agunia_83 bardzo dziękuję za odpowiedź. Zaczęłam teraz przyjmować drugie opakowanie Provery i mam nadzieję, że wkrótce się uda. Jeśli możesz to powiedź w którym tygodniu zorientowałaś się, że jesteś w ciąży, kiedy robiłaś test ciążowy? Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pierwszy test zrobilam w 15 dniu podwyższonej temperatury i od razu były dwie kreseczki. Był to więc pierwszy dzień 5 tygodnia wg OM :)
Nie wiem czy stosujesz NPR, jeśli nie to poczytaj, na forum jest bardzo dużo informacji. Ja zaczęłam to stosować w cyklu kiedy zaczęłam brać Provere.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Może moje pytanie wyda Ci się dziwne Ale co to jest NPR - naturalne planowanie rodziny?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak dokładnie, polega głównie na mierzeniu temperaturki i obserwowaniu śluzu. Jeszcze można obserwować szyjkę macicy, ale to już wyższa szkoła jazdy :wink:
Poczytaj sobie dokładnie, bo to na prawdę pomocne. Jeśli będziesz miała jakieś pytania to możesz pisać do mnie na pw. Jeśli tylko będę umiała to pomogę :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam z pw. Teraz uciekam ale niedługo się odezwę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podnoszę bardzo stary temat, ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
Czy jest na tym forum jakaś osoba która brała ten lek świadomie/bądź nieświadomie we wczesnym okresie ciąży? Czy wiadomo komuś o tym aby miał negatywne skutki na zarodek/płód czy samą ciążę?
Jestem w 18/27dc i od jutra mam brać ten lek 2 x dziennie przez 7 dni, a nie mam 100% pewności, że cykl w którym właśnie jestem nie był szczęśliwym jeśli chodzi o zapłodnienie?

Dodam jeszcze że biorę ten lek tuz przed rozpoczęciem stymulacji do ivf łącznie z lekami wyciszającymi ale te dopiero od 20dc.

Jeśli znajdzie się ktoś kto słyszał cokolwiek o skutkach jakie niesie przyjmowanie provery będę wdzięczna!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przepraszam za post pod postem, ale nie ma już opcji zmień.

Może komuś się to przyda, chciałam tylko napisać że potwierdziłam u swojego lekarza że lek provera nie uszkadza wczesnej, trudnej do wykrycia ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: Provera

W kwestii zażywania leków chyba lepiej konsultować się z lekarzem niż z forumowiczami. Zwłaszcza w tak delikatnych sprawach jak ciąże. Zawsze można zapytać o polecenie lekarza, który specjalizuje się w danych problemach.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]