Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 6:14 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pod koniec 21 tygodnia ciąży poroniłam. Powiedziano mi że spowodowała to infekcja, ale lekarze nie potrafili powiedzieć jaka. Właśnie dostałam wynik histopatlogiczny i chciałabym prosić kogoś o jego interpretacje. Niestety mieszkam w Belgii wiec zeby przekazac wynik lekarzowi (przetlumaczyc) najpierw sama musze go zrozumiec (zwłaszcza ta czesc podkreślona).
Wynik:
OPIS MAKROSKOPOWY:
Łożysko o m=300g, średnicy 12,5 cm
Przyczep pępowiny boczny (odległość 3cm), długość pępowiny 21 cm, pępowina trójnaczyniowa. Błony płodowe beżowe, martwe.
Łożysko na przekroju barwy jasnobeżowej.
Powierzchnia matczyna pokryta złogami włóknika.

OPIS MIKROSKOPOWY:
Popłód niezakażony, dojrzałości morfologicznej odpowiedniej do okresu ciąży. Zwraca uwagę słabo rozbudowana sieć naczyń włośniczkowych kosmków oraz grupy obrzękłych kosmków położonych w okolicy nadpłytowej. Innych zmian nie stwierdzono.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja radzę ci wejść na forum nasz bocian strona <Miniaczek, za to grozi żółta kartka> pl tam na takie pytania odpowiada specjalista ginekolog. Ja też Poroniłam ale pod koniec 22t.c. i jeśli chodzo o zakażenia to najlepiej zrobic podstawowe badania na toxoplazoze i cytomegalię. Ale na wynik badania napewno ci odpowie tamten lekarz. Nazywa się Jan Domitz. Gneralnie najlepiej by było jakbyś poszła gdzieś z tym do ginekologa on wtedy dokładnie by ci to wszystko wytłumaczył. Ale jeśli nie masz takiej możliwości to pisz do tamtego lekarza. Pozdrawiam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Badania na cytomegalie i toksoplazmoze mialam robione i to nie to. Ale dzieki za cynk na inne forum :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziwię się że nie zapytasz lekarza tylko prosisz laikow o pomoc , skoro ci tak bardzo zalezy by wiedzieć dokładnie , ech

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Przecież pisze w dziale LEKARZ ODPOWIADA, więc laików chyba nie pyta.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Na podstawie opisu wyniku trudno jednoznacznie określić przyczynę poronienia. Jeśli padło podejrzenie infekcji to raczej w oparciu o badanie ginekologiczne i ewentualnie pobrane posiewy w kierunku hodowli bakterii z dróg rodnych.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Betti69 pisze:
dziwię się że nie zapytasz lekarza tylko prosisz laikow o pomoc , skoro ci tak bardzo zalezy by wiedzieć dokładnie , ech

A ja sie dziwie ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem
przeciez ona chce isc do lekarza!!!
czytaj dokladnie!!!
wyniki badania ma po Polsku a mieszka za granica wiec musi lekarzowi jakos wytlumaczyc co ma napisane
nie kazdego stac na droge tlumaczenia, a jak ktos wytlumaczy o co chodzi to i ona przetlumaczy lekarzowi
dziewczyna przezyła straszna tragedie to takie komentarze chyba nic nie dadza.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]