Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:49 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Mam pytanie od kilku lat mam problem z plamieniami przed miesiączka...W między czasie pez problemu zaszlam i donosilam ciąże...obecnie od 8 miesięcy zawsze przed okresem pojawia sie plamienie na 7-10 dni przed miesiączka i trwa az do jej rozpoczęcia. Mialam robione badania usg...ktore nie wykazalo zadnych zmian w narzadach rodnych. Zrobiono mi rowniez badanie na krzepliwosc krwi, ktore tez okazało sie dobre. Jaka moze byc przyczyna tych plamień?? Bardzo prosze o pomoc:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Przyczyną może być niedobór progesteronu- może warto wykonać badania hormonów w trakcie całego cyklu. Proszę o tym porozmawiać ze swoim lekarzem.

Offline Wyświetl profil  

Witam: :)
Na wstepie chcialabym Pani podziekowac za radę.Od dwóch miesięcy biore luteine-pierwsze opakowanie-tabl.doustnie nie dały żdanych rezultatów- to znaczy nie bylo poprawy nadal 7 dni przed miesiączka pojawilo sie plamienie. Przy zastosowaniu luteiny dopochwowej...plamienie pojawilo sie dopiero po odstawieniu luteiny ale tym razem tylko na dzien przed miesiączką( luteine przyjmuje od 15 dnia cyklu przez 10 dni). Zrobilam też badania hormonalne. CHcialabym bardzo poznac Pani opinię na temat wyników:) Badania robiłam w 3 dniu cyklu. wg zalecen lekarza.
fsh 9.18
lh 6.80
estradiol 54.80
prolaktyna 3.64
Pozdrawiam gorąco
Bożena

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Wyniki wyglądaja na prawidłowe ( warto podać też jednostki w jakich zostały wykonane np ml/IU itp :) )

Offline Wyświetl profil  

Witam ponownie!!!
Poszłam do innego lekarza, który również po dokładnych badniach wykluczył jakiekolwiek zmiany w obrebie narządów rodnych, zrobiłam badania hormonalne( które przedstawiłam wyżej).
przez pierwszy miesiąc brałąm Luteinę doustną(wg wskazań lekarzaod 15-25 dnia cyklu- 3 razy po 1 tabletce, pod język). Ale niestety plamienia nadal były. W nastepnym miesiącu dostałąm luteine dopochwoową( 2 razy dziennie po 1 tabletce) i tym razem plamień nie było. Byłam bardzo szczesliwa. Ale nastepnym miesiącu przy stosowaniu tej luteiny dopochwowej plamienia sporadycznie również pojawiły sie..w 3 cylku podobnie. Wg zalecen lekarza w innym cyklu podalam sobie juz 2 tabletki dopochwowo 2 razy dziennie( plamień nie było). Gdy zaprzestalam niestety plamienia znowu pojawiły się. Bardzo regularnie jak przed rozpoczeciem leczenia. Lekarz jest bardzo lakoniczny. Nie mówi mi jakie mogą być przyczyny takiego stanu w moim przypadku. Na pytanie czy mogłabym miec problem z zajściem w ciąże odpowiedział: " a dlaczego mialaby Pani miec problemy"?/?. Dużo sie naczytalam na ten temat w internecie i jestem juz troche wystrasznona, a lekarz nie udziela mi odpowiedzi.
Przypomne tylko, że przed 1 ciążą mialam podobne( niezdiagnozowane jeszcze wtedy) problemy...mimo tego zaszłam i bez problemu utrzymalam ciąże.
Czy czas działa na moją niekorzyść...czy czekać z decyzją o drugim dziecku?
jakie są powody tych ciąglych plamień. Jakie badania moglabym jeszcze zrobic???bardzo prosze o pomoc:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Decyzja o drugim dziecku , kiedy itp należy tylko do pani. Jeśli podobna sytuacja była przed pierwszą - udaną- ciażą, to tym bardziej nie powinna mieć pani powodów do obaw.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje za odpowiedz...choc z przykrościa stwierdzam ze, w żaden sposób mnie ta odpoweidz nie uspokoiła, ani nie dała mi żadnych wsazówek...co zrobić by pozbyć sie tych przykrych dolegliwości...
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam Myna

Ja też miałam podobny problem jak Ty związany z plamieniami przed okresem. Zaczęło się od niewielkich a potem coraz dłuższe. Lekarze mieli różne hipotezy. Luteinę też brałąm ale bez poprawy. Wyniki hormonów mialam ok a plamienia nadal się pojawiały. W koncu trafiłam na dobrego lekarza i okazało się, że tworzą się na ściance macicy takie małe "bąbelki" krwi przed okresem i mogą one pękać po jakimś wysiłku ( u mnie po stosunku). Niestety już nie pamiętam dokładnie jak fachowo lekarz to nazwał. Powiedziała, że jest to dolegliwość niegroźna ale niezbyt komfortowa ponieważ może się nasilać . W ciażę zaszłam (aktualnie 9 tydzień ale jest to ciaża zagrożona). Lekarz namawiał mnie właśnie na ciążę mówiąc, ze albo po ciąży hormony unormują tą sprawę a jeśli nie to wówczas wykonamy zabieg wypalania lub będe brać pigułki. Dodam, że bralam wcześniej pigułki przez przeszło 4 lata i niestety po odstawieniu pojawiły się problemy z plamieniami więc chyba juz nie chcę ich brać.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc!
Bardzo Ci dziekuje, za zainteresowanie moja sprawą i za wpis...nie wiem moze w moim przypadku również chodzi o cos podobnego...jetsem zalamana...ale pewnie dobrze mnie rozumiesz.We czwartek idę do innego lekarza ginekologa i mam nadzieje, ze on powie mi cos wiecej i nareszcie pomoze mi w mojej dolegliwosci..
Trzymam bardzo mocno trzymam kciuki za pomyslny przebieg Twojej ciązy...szczesliwe rozwiazanie i za cudowne maciezynsywo:):) Daj znac o ich przebiegu...pozdrawiam i do "uslyszenia":)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cześć Myna
Miałam taki sam problem z plamieniami i to od wielu lat,chyba od 13-14 lat. Przed miesiączka kilka dni mialam plamienie. Urodziłam i nadal mam plamienia. nigdy tego nie leczylam. Dodam ,że urodzilam w wieku 35 lat,więc myślę sobie, że czas nie płynie na Twoją niekorzyść. Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, mam podobny problem - 5-cio dniowe plamienia przed @
Jest to dla mnie duży problem, bo chcę starać się o dzidzię. Ponad trzy miesiące temu straciłam ciążę w 9 tygodniu, zarodek obumarł i miałam zabieg (dodam jeszcze, że zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań). Po tym wszystkim problem z plamieniem mocno się nasilił (wcześniej plamienia były malutkie i najwyżej 2-dniowe) a teraz długie i mocne. W opinii dwóch lekarzy ginekologiczne jest u mnie wszystko w porządku, poza tym bakteriologia i cytologia ok. Ostatnio brałam "w razie czego" antybiotyk Sumamed a od dwóch cykli Luteinę (najpierw 1x1 16 do 26 dc a teraz 1x1 i 2x1, doustnie).
W tym cyklu chcieliśmy się starać o dzidzi, ale przed @ miałam bardzo mocne plamienia, nazwałabym to lekkimi krwawieniami (mimo że miałam zwiększoną dawkę luteiny).

Moje pytanie: Skąd takie mocne plamienia przed @
Drugie pytanie: Czy jest ryzykiem starać się o dzidzię przy takich plamieniach?
Trzecie pytanie: Jeden z lekarzy twierdzi, że najlepszym lekarstwem w mojej sytuacji jest powtórne zajście w ciążę - czy może mieć rację?

Bardzo proszę o odpowiedź lekarza oraz dziewczyny, które miały podobny problem i zaszły w ciążę, i jak to się skończyło...

Offline Wyświetl profil  

Bardzo proszę lekarza o odpowiedź, spóźnia mi się okres prawie 10 dni, byłam u lekarza i przepisał mi luteinę pod język 2 razy dziennie, dziś biorę ją drugi dzień i pojawił mi się taki krwawy śluz. Trochę myślałam , że może jestem w ciąży, ale lekarz stwierdził, że to zaburzenia podczas jajeczkowania nie pękł jakiś pęcherzyk, chociaż ciąży w 100% nie wykluczył. Ale chciałabym mieć dziecko, w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu, problem był w donoszeniu, bo mam macicę dwurożną z przegrodą. Ale donosiłam do 38 tygodnia. Teraz boję się, że mogę mieć jakieś zaburzenia, brak owulacji itp. Proszę mi powiedzieć, czy mogę mieć problem z zajściem w ciążę i czy ciąża znowu będzie zagrożona? Oraz czy przy macicy z przegrodą powinnam mieć cesarskie cięcie? Bo tamten poród miałam naturalny, ale dziecko nie chciało wyjść, poród trwał bardzo długo i zastosowano Vacum i jeden z lekarzy naciskał mi brzuch, a dziecko było tym wszystkim osłabione. Nie wiem co myśleć, proszę o odpowiedź.... A może ktoś miał podobne doświadczenia? :( :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Witam

mam podobne problemy już jakieś 3 lata. Początkowo myślałam że to przez tabletki natykoncepcyjne te plamienia ale teraz już nie biorę a plamienia mam. Robiłam też badania USG i hormonów i wszystko gra więc moja gin. mówi, że po ciąże może się coś zmienić. Obecnie te plamienia mam 4 dni przed @. Mam tylko nadzieje, że nie wpłynie to na ciąże jakbym zaszła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki za odpowiedź

Ja właśnie też brałam tabletki anty przez 10 lat !!! Ale od 3 lat już nie biorę.
Przed tabletkami miałam cykle ok 30 dniowe, po odstawieniu hormonów 24-27 dniowe.

Może ktoś jeszcze ma doświadczenia z plamieniami przed @ i ciążą mimo to... ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lefi przyłaczam się do pytania - rozmawałam z gine, zawsze mam 3 dniowe plamienia przed @ i kazał się zupełnie tym nie martwić i nie nakręcać. O dzidzię się jeszcze nie staram, gdyż czekamy do ślubu. ale z postów dziewczyn wynika, że czasem taka nasza uroda;)

Bądź dobrej mysli!

Offline Wyświetl profil  

Witajcie...dziekuje za wszystkie odpowiedzi... Wiem ze krotkimi plamieniami przed okresem nie nalezy sie przejmowac, ale moje trwaja ok 7 dni( nigdy mniej). Pociesze te kobietki ktore chca zajsc w ciąze . w moim przypadku wszystko sie udalo bez komlikacji pomimo tego ze plamienia były i przed ciąża.
obecnie jestem po wizycie u innego lekarza...ktory stwierdzil po bardzo dlugim wywiadzie i analizie usg, ze powinnam poddac sie badaniu histeriskopii( bo niby nie widac na usg zadnych niepojących zmian, ale moga byc jakies malutkie ,ktore dają takie plamienia). Jestem skolowana na maxa...i nie wiem co powinnam robic. Może ktoras z WAs miala robione te badanie i może mi cos wiecej o nim opowiedziec.
Pozdrawiam Goraco

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lfi ja mam plamienia 4 dni przed okresem. Jakoś już do tego przywykłam, okres mam co 28 dni. Jak pisałam wcześniej brałam tabletki anty zaledwie 2 i pół roku, jak je brałam też miałam plamienia. Po ich odstawieniu miałam plamienia około 7dni przed okresem teraz po 3 latach się już nawet normuje ale jest to męczące. Sporo czytałam na ten temat choć nie ma wiele informacji na temat plamień.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki za odpowiedzi

Kasiu, Myna to pocieszające, że miałyście bezproblemową, szczęśliwie zakończoną ciążę mimo to.
Zaraz sprawdzę co to za badanie, ta histeriskopia.

Mooie - być może nie warto się tym martwić... ale inaczej sie na to patrzy jak się straciło ciążę :cry:

Założyłam wątek dotyczący tylko tego czy można bezpiecznie starać się o dzidzię mimo plamień niewiadomego pochodzenia:
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... highlight=

Offline Wyświetl profil  

Estradiol 14dc 126 pg/ml (norma 80-235)
Progetsreon 22dc 13.4 ng/ml (norma 0.95-21.0)
Prolaktyna 22dc 37,58ng/ml(norma 5-35)
moja pani gin. mówi że prolaktyna nie jest probleme bo jest lekko za wysoka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lefi co do tych plamień to ja już sama nie wiem jak jest bo z jednej strony mówią, że zawsze jakaś przyczyna jest a jak idziesz do gin. to mówią, że nie ma się co martwić na zapas. Ja USG mam Ok. endometrium też nawet byłam u endokrynologa i też niby wszystko dobrze jest sama nie wiem.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]