Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 4:49 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam. Jestem w 11tc, wcześniej z powodu pobolewania podbrzusza brałam luteine dopochwowo od 5ego do 7ego tc. Teraz z fasolcią jest już wszystko w porządku. Martwi mnie jednak pieczenie w pochwie, które następuje po wytrysku kiedy sperma dostanie się do pochwy. Wcześniej nie miałam takich problemów, zaczęło się po tej luteinie. Niewspółżyjemy często gdyż mam obawy o fasolcie mimo, że ginekolog niewidzi przeciwwskazań. Martwi mnie jednak to, że każdy stosunek kończy się nieprzyjemnym pieczeniem i opuchnięciem sromu. Co mogą oznaczać takie objawy? Czy może być to grożne dla dziecka? Dwa tygodnie temu byłam u gina i z fasolcią wszystko ok ale zapomniałam powiedzieć o tych przykrych dolegliwościach... :roll:

Obrazek
http://www.garnek.pl/aileen

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

może jakaś infekcja się wdała. skonsultuj to z lekarzem. natomiast mój gin jest zdania że gdy sa takie pobolewania i bierzesz luteinę to należy się wstrzymać ze współrzyciem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pobolewania trwały tylko 2 dni, luteine brałam 2 tygodnie ale wszystko było ok i gin kazał odstawić. Podczes kiedy brałam luteine niewspółżyliśmy tzn. pod koniec była jedna próba i myślałam, że to pieczenie jest spowodowane tym iż biorę tabletki dopochwowo. Teraz już od 4 tygodni nie biorę luteiny, z fasolcią jest wszystko ok ale to pieczenie utrzymuje się po każdym wytrysku. Nie kochaliśmy się często przez okres tych 4ech tygodni gdyż bałam się o maleństwo mimo, że ginekolog nie widzi przeciwwskazań. Jednak po każdym z tych kilku stosunków występowało pieczenie, zaraz po kontakcie ze spermą... :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to trzeba do lekarza sie wybrac bo moze byc infekcja lub jakas reakcja alergiczna na sperme.moze to dziwnie brzmi ale ja tak mialam z jednym facetem i nie moglam sie z nim kochac do konca :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No napewno jutro zarejestruje się do lekarza. Hm reakcja alergiczna na spermę to chyba nie bo przed ciążą i na samym początku kochaliśmy się i On kończył we mnie i wszystko było ok.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ale wiesz...ciąża to taki dziwny stan ze nic nie wiadomo,uczulaja kosmetyki których sie od dawna uzywało i jedzenie.ale pojscie do lekarza to najlepszy pomysl to to pewnie jakas infekcja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!

Od 5-go tygodnia ciąży odczuwam pieczenie po stosunku...a czasami nawet na początku. Oczywiście wiąże się to z po stosunku z pieczeniem przy oddawaniu moczu. Po pierwszej wizycie u lekarza dostałam pimafucin, bo podobno był początek grzybicy. Teraz nie mam żadnej infekcji, żadnej nadżerki,a pieczenie jak było tak nadal jest. W tej chwili jestem w 15tc i dodam,że wcześniej również brałam luteinę dopochwowo (ale odstawiłam 3tyg. temu) Po wizycie u lekarza usłyszałam,że pieczenie po stosunku może się zdarzać...i tyle..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jeżeli odczuwałaś przy tych dolegliwościach też pieczenie przy oddawaniu moczu, to nie chcę Cię martwić, ale to mogły nie byc początki grzybicy tylko infekcji bakteryjnej. ja na wszelki wypadek (w ciąży lepiej dmuchać na zimno) zrobiłabym posiew, żeby zobaczyć czy to przypadkiem nie bakterie. i spytałabym się lekarza, czy mogę łykać kapsułki z żurawiną (pomagają wypłukiwać bakterie z pęcherza i cewki) i lacibios femina (utrzymujący pH w pochwie na własciwym poziomie, chroni przed infekcjami). wiem, że oba srodki można spokojnie stosować w ciąży jednak zawsze takie rzeczy lepiej najpierw skonsultować z lekarzem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki za informację. A czy przy zwykłym badaniu moczu "wyjdą" te bakterie? Lekarka zrobiła tylko cytologię i nic więcej...A to pieczenie odczuwam również przy oddawaniu moczu,ale tylko po stosunki...tak na co dzień wszystko jest ok.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

I jeszcze jedno...myślisz,że to możliwe,że infekcja "ujawnia" się tylko po stosunki,a tak normalnie nie ma po niej śladu?
A ph mam prawidłowe, bo też lekarka sprawdzała.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

w zwykłym badaniu moczu bakterie powinny wyjść.
skoro pojawia się tylko po stosunku, to może to wynik po prostu podrażnień i kwestia wypłukania bakterii po stosunku i oczyszczenia z nich pęcherza i cewki. niemniej profilaktycznie można połykać żurawinkę i probiotyk kobiecy. zawsze to dodatkowa ochrona

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moze to uczulenie na cos, czasami prezerwatywy daja taki efekt ale nie sadze ze je teraz stosujesz, moze to byc poczatke grzybicy dokladniej Candida daje takie objawy u mnie bylo dokladnie tak samo, bralam gynoxin jedna globulka na noc jednorazowo i juz jest oki, tylko nie wiem czy w ciazy mozna stosowac, albo..jestes uczulona na sperme..moze to brzmiec dziwnie ale w ciazy tez sie moze zdazyc..

Offline Wyświetl profil  

Kilka dni temu zauważyłam u siebie większe upławy, teraz krocze mnie strasznie swędzi i pojawił się paskudny zapach z pochwy. :( Nie mogę normalnie pracować, żle się czuje w sklepie czy nawet w miejscu publicznym. <ciach Agacior/reklama>

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

U mnie pieczenie w pochwie to był własnie pierwszy objaw grzybicy. Płukanki i jakieś podmywanie rumiankiem nie pomagało, więc pognałam do gina - no i biorę globulki, na szczęście kilka dni, a do tego Lacibios femina mam łykać przez dłuższy czas, żeby nie nawracała grzybica.

Offline Wyświetl profil  

paskudny zapach z pochwy to zapowiedź grzybicy, jeśli cię swędzi lub piecze możesz sobie kupić jakąś maść do smarowania <reklama/Xezbeth>, który łagodzi tego rodzaju dolegliwości, ale tak czy inaczej idź do lekarza, bo jeśli to grzybica to będą potrzebne badania i potem odpowiednie leczenie

Offline Wyświetl profil  

przy grzybicy nie ma na co czekac tylko odrazu lecieć do gina. rózne mogą być pozneij tego powikłania

Offline Wyświetl profil  

A tak na marginesie jaki to sa te kapsułki z żurawiną ? I czy można je kupić bez recepty?

Offline Wyświetl profil  

moze luteina wyołuje taka reakcje ze spermą .... to bardzo prawdopodobne ....

Offline Wyświetl profil  

Oj po pierwszej ciązy tez tak miałam samo z czasem przeszło ... bez obaw na takie coś najlepsze są czopki dopochwowe na upławy... reguluja ph w pochwie tak mi zalecił lekarz

Offline Wyświetl profil  

pieczenie po stosunku to najczestszy objaw grzybicznego zapalenia pochwy. niektore kobiety sa na nie bardziej podatne niz inne. powiedz o tym inekologowi przy najblizszej okazji.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]