Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Panie Doktorze!
Byłam stymulowana do IUI CLO2x1(5-9d.c).W wyniku stymulacji powstał 1 pęcherzyk 34mm.W tym dniu miałam robione wprowadzenie.Na drugi dzień w USG było widać ciałko żółte krwotoczne 21mm.Czy to oznacza,że owulacja wystąpiła?Dlaczego ciałko żółte było krwotoczne?Wcześniej miałam poprostu ciałko żólte.
Czy jest to związane z wielkością pęcherzyka?
Przy pierwszej IUI mój pęcherzyk pękł jak miał 18mm.
Dziękuję za odpowiedż!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ponawiam moje pytanie.
Chyba zostało przeoczone...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Nie ma znaczenie. Ciałko krwotoczne jest pierwszym etapem ciałka żóltego, tuz po owulacji. Nie wszyscy wyrózniają ten etap ewolucji pecherzyka jajnikowego.
SW

Offline Wyświetl profil  

Panie Doktorze!
Przez ostatnie 3 lata po urodzeniu córki (staraliśmy się 2 lata) miałam regularne cykle co 30-32 dni. Teraz ostatnią miesiączkę miałam 20 kwietnia więc ok 20 maja powinna wystąpić menstruacja. Kilka razy robiłam test ciążowy i dopiero 11 czerwca wyszedł pozytywny (bardzo jasna druga kreska).
Po dwóch dniach zgłosiłam się do lekarza, który w opisie do badania USG napisał:
"Trzon macicy w przodozgięciu, nieco dwurożny (AP 42mm)
Endometrium lutealne 16mm
Jajnik prawy 41x32 mm o prawidłowej echostrukturze
Jajnik lewy 45x45 z echem odpowiadającym ciałku krwotocznemu 21mm
Brak płynu za macicą"

Lekarz powiedział, żeby nie martwić się jeśli wystąpi krwawienie, bo badanie USG nie stwierdza ciąży ale trzeba być dobrej myśli i nic więcej nie chciał powiedzieć.
Nie wiem co myśleć, bo robiłam dzis kolejny test i jest pozytywny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lekarza tu nie ma ;)

Musiała Ci sie sporo przesunąć owulacja, to się zdarza. Lekarz mógł nie stwierdzić jeszcze ciąży bo może być za wczas.

Najlepiej będzie, jak zrobisz badanie beta-hcg, dwa razy w odstępie 48 godzin. Jeśli przyrost bety będzie prawidłowy, to oznacza że z ciążą jest wszystko ok ;)

A kiedy lekarz kazał Ci przyjść na następną wizytę?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję, tak zrobię. Lekarz kazał pokazać się za miesiąc. Wczoraj rano zrobiłam test i był pozytywny, a kreska bardzo wyraźna.
Przed pierwszą ciążą miałam cykle 65-70 dni, żadne leczenie na początku nie pomagało. Potem miałam potwierdzone cykle bezowulacyjne i zaczęło się porządne leczenie, czego efektem jest pierwsze dziecko ;)
Od czasu porodu wszystkie cykle były idealne co 30-32 dni.
Już kilka dni przed zrobieniem pierwszego testu miałam mdłości, zawroty głowy i ciągle biegałam do toalety. To dla mnie nowość, bo pierwsza ciąża poza rosnącym brzuszkiem przeszła bezobjawowo .
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Offline Wyświetl profil  

Nie wytrzymałam całego miesiąca i 30 czerwca poszłam ponownie do lekarza. Moje ciałko krwotoczne okazało się być...10 tygodniową ciążą bliźniaczą !!!! Jestem przeszczęśliwa :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]