katia12 to tak jak obiecałam - dziś tylko ryby
KLOPSIKI Z DORSZA
40 dag mrożonych filetów z dorsza
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 jajo
1 łyzka bułki tartej
10 dag twarogu
1 awokado
1 cebula
6 łyżek oleju
kilka listków sałaty
1 łyżka octu winnego
łyżka mąki
sól, pieprz
Filety gotować na oparze 10 min. Odcedzić, cebulę drobno pokroić, dodać jajo, twaróg, szczyptę soli, bułkę tartą, pietruszkę, zmiksować z dorszem
Uformować 12 klopsików, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Łyżkę octu wymieszać z 4 łyżkami oleju, dodać sól, pieprz. Wymieszać. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem. Klopsiki podawać na liściach sałaty.