ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA
20 dag fasolki szparagowej
1/2 kalfiora
1/2 szklanki zielonego groszku
4 marchewki
1 kostku bulionu warzywnego
5 jaj
100 ml jogurtu
100 ml mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Fasolkę pokroić na kawałki, kalafior podzielić na różyczki. Marchew pokroić w kostkę. Bulion rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, wrzucić warzywa, gotować 15 min. Jaja rozmącić, wymieszać z mlekiem, mąką, przyprawić. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć warzywa, polać masą jajeczną. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego, piec 45 min. w temp. 220 stopni. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię. Można podawać z grzankami lub obsmażonymi młodymi ziemniakami.
|