Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:22 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: śr gru 20, 2006 8:43 pm 

Rejestracja: pn paź 30, 2006 7:41 pm
Posty: 1172
Podaje przepis na bardzo popularne w centrum Ukrainy danie,mój M go uwielbia.

ZAPIEKANKA Z MAKARONU Z PULPECIKAMI W SOSIE

Tradycyjnie tę potrawę robi się z domowym makaronem(ale komu by się chciało go robić ?:oops: ) Ja zawsze robię z takim grubszym makaronem rosołowym( i niczym się nie różni od domowego),inne(rurki,muszelki) się nie nadają .


ZAPIEKANKA:

0,5 kg makaronu rosołowego(2 paczki)

5-6 jaj

0,5 szkl mleka

pół paczki masła

sól,pieprz

Sliwki wędzone jak ktoś lubi.


Makaron podgotować,odcedzić ( nie płukać) Jaja zmieszać z mlekiem,solą i pieprzem,masło drobno pokroić, wymieszać wszystko z makaronem.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,posypać bułką tartą,albo kaszą manną, wyłożyć makaron,wyrównać powierzchnie,przykryć i wstawić do piekarnika ,rozgrzanego do 160 stopni na 40-50 min( po 20-25 min pieczenia zdjąć pokrywkę) Po upieczeniu powinna się zrobić złocista skóreczka.Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego ostudzenia na 10-15 min ( wtedy ładnie się pokroi)

PULPECIKI

1kg mielonego mięsa

2 czerstwe bułeczki rozmoczone w mleku i dobrze odciśnięte

1-3 jaja

cebula

1 ząbek czosnku

przyprawy



Mięso połączyć z bułką,startą cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem ,jajami i przyprawami.Musi być gęste.Ja zawsze żeby polepszyć strukturę farszu ,kilkakrotnie podnosze go i zrzucam mocno o stolnicę, takie ''wybijanie''mięsa ujednolica strukturę,ułatwia wyrabianie pólpetów i sprawia że się nie rozwalają przy smażeniu.Wyrabiamy pólpeciki( o średnicy około 3-4 cm) obtaczamy w mące i obsmażamy na sporej ilości tłuszczu(najlepiej smalcu) na wielkim ogniu z obu stron,po 3-4 min na każdą stronę,tak żeby zbronzowiały.Po obsmażeniu przekładamy do garnka.Wkładamy liść laurowy,kilka ziaren czarnego pieprzu,ziele,pół ząbka czosnku,podsmażoną cebulkę(najlepiej szalotkę w calości) , do patelni gdzie się smażyły pólpeciki dolewamy trochę wody ,podgrzewamy i włewamy do garnka z pólpetami.Dusimy na małym ogniu około 20 min.W razie potrzeby zagęszczamy mąką,dorzucamy rosołek wołowy i doprawiamy ziołami.


Zapiekankę tniemy w grubą kostkę,wykładamy na talerzu ,na to sosik i pulpeciki.Najleprza jest na drugi dzień podsmażana w kosteczkach na masełku( z dodaniem niew. ilości wody)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra