Dzisiaj jest sob lis 25, 2017 9:51 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziczyzna.
Post: czw cze 13, 2013 5:29 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
W necie przepisów jest od groma a ja potrzebuje sprawdzonych "cudów".
Możecie cos polecić?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: pn cze 17, 2013 11:02 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
a na co konkretnie potrzebujesz przepis?

bo wiesz - mój mąż myśliwy, więc dziczyzny używam na co dzień ;)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: pn cze 17, 2013 8:36 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
pasia251 pisze:
a na co konkretnie potrzebujesz przepis?

bo wiesz - mój mąż myśliwy, więc dziczyzny używam na co dzień ;)


wiem i właśnie dlatego liczyłam ze sie odezwiesz 8)

Mam sarne i nie wiem jak sie za nia zabrać :oops:

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: wt cze 18, 2013 7:52 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Dla mnie osobiście to sarna na tatara najlepsza :)

Generalnie z dziczyzny robię to samo co np. z wieprzowiny czy wołowiny :)

Sarna ma dość intensywny smak i najczęściej robię z niej taki gulasz z warzywami.

Marchewkę, pietruszkę, seler trę na tarce na grubych oczkach.
Kroję por w talarki, a cebulę w pół krążki.
Mięso w dość grubą kostkę.
Wrzucam mięso do gara, dodaję margarynę, trochę soli i pieprzu.
Po jakiś 10 minutach wrzucam warzywa. Dorzucam czosnek.
Ziele angielskie i liść laurowy...
i dusze wszystko pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie a warzywa będą się rozpadać... jak ktoś lubi twardsze warzywa to musi je po prostu później wrzucić...
Jakby się mięso zbyt długo dusiło i nie chciało zmięknąć to trzeba podlać odrobiną wódki :)

Generalnie zestaw warzyw można modyfikować, przyprawy sypać wg smaku i uznania :)
Można też podlać piwem w trakcie duszenia, ale ja osobiście nie lubię...

to danie fajnie też wychodzi w szybkowarze :)

Jak chcesz coś bardziej wymyślnego to pisz :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: wt cze 18, 2013 5:16 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Wiecej, wiecej 8)

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr cze 19, 2013 8:25 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Z sarniny możesz wykonać też takie roladki, jak podawałam przepis na wołowinę:)
Generalnie sarnina i jelenina nadaje się do tych samych dań co wołowina. Natomiast dzik jest jak wieprzowina :)

ZUPA GULASZOWA

dziczyzna: pół kilo
ziemniaki: 4 średnie
cebula: 2 duże
papryka: 1 średnia
marchew: 1 średnia
czosnek: 2 ząbki
kostka rosołowa: 1
oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
przecier pomidorowy: 2 łyżki stołowe
sól i pieprz: do smaku

Dziczyznę płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. Posypujemy mięso odrobiną soli i pieprzu. Następnie smażymy je na patelni, na której uprzednio rozgrzaliśmy oliwę z oliwek. W momencie wyłączania ognia, mięso powinno być już całkiem miękkie.

Następnie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki, cebule oraz marchew myjemy, obieramy i drobno kroimy. Paprykę także myjemy, wyciągamy z niej nasiona i siekamy w kostkę. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wywar zacznie się gotować dodajemy do niego kostki rosołowe i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściły. Gdy warzywa będą dość miękkie, do zupy wrzucamy ząbki czosnku i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem zupę należy odstawić na kilkanaście minut, aby dobrze "przeniknęły się" w niej smaki.

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr cze 19, 2013 8:37 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
PASZTET


Składniki
-przodek sarniny lub inny kg dziczyzny
-25 dag tłustej wieprzowiny
-10 dag włoszczyzny ( cebula, marchew, pietruszka ).
-2 dag grzybów suszonych
-1-2 liście laurowe
-kilka ziaren ziela angielskiego
-pieprz
-6 dag słoniny
-25 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej
-6 dag czerstwej bułki
-3-4 jaja
-gałka muszkatołowa
-sól
-3 dag tłuszczu do smarowania formy

Przgotowanie:
1.Dziczyznę i wieprzowinę, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy
zalać wodą. Gotować powoli ok 1 ½ godziny. Osolić w połowie gotowania. Pod
koniec włożyć słoninę i gotować ok 30 minut. Bardzo miękkie mięso ostudzić i obrać
z kości.
2.Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, zalać 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru. Mięso, wątrobę, bułkę zemleć 2 razy, za drugim,
razem dodając gęste sitko. Dodać jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir utrzeć
na puchlną masę.
3.Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami gotowanej słoniny.
Napełnić pasztetem ¾ formy. Piec w piekarniku ok 1 godz 200 stopni.
4.Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr cze 19, 2013 8:40 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Gulasz

Składniki
10 dag mięsa z udźca dzika
10 dag z udźca sarny
5 dag cebuli
5 dag grzybów leśnych
1 liść laurowy
2-3 ziarnka ziela angielskiego
gęsta śmietana


Sposob przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano mięso, przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Z powrotem dodajemy mięso, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości, po czym zalewamy śmietaną i razem na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem:)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr cze 19, 2013 11:59 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
:mrgreen: nie pozostaje nic tylko gotować

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr cze 19, 2013 12:22 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
a i ja generalnie w niczym mięsa nie moczę :)
używam głównie soli i pieprzy i ulubionych ziół, w tym dużych ilości majeranku:)

jedynie jak robię pieczeń to marynuję mięso - nacieram wcześniej przyprawami i solą :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr cze 19, 2013 5:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
A pieczenia jak robisz?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: czw cze 20, 2013 8:12 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Biorę kawałek od szynki, nacieram co solę i innymi przyprawami - majerankiem, czosnkiem, Delikatem do mies i odstawiam do lodówki na min. dobę :)
potem wkładam do rękawa do pieczenia i piekę w zależności od wielkości kawałka mięsa...
zazwyczaj po 1-1,5 godziny rozcinam rękaw i nakłuwam nożem - jeżeli nie leci krew to jest ok :)
zostawiam jeszcze na kilka minut, żeby się skórka przypiekła...
podaję na ciepło albo do chlebka na zimno :)

najlepsze jest z musztardą albo sosem chrzanowym :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: wt lis 12, 2013 5:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Przepis wypróbowany.
Smaaaaczny!
Wrzucę. Może ktoś kiedyś skorzysta.


Obrazek



800 g mięsa gulaszowego z sarny lub dzika, pokrojone w dużą kostkę
2 białe cebule, w dużą kostkę
2 czerwone cebule, w dużą kostkę
6 dużych marchewek, w talarki (dość sporej wielkości)
2 garści suszonych grzybów namoczonych w mleku i odciśniętych
8 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
6 ziaren jałowca
1,5 czubatej łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli (można dodać więcej gdy ktoś lubi)
1 łyżeczka czarnego pieprzu (potem dodać do smaku)
2 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki chili
4 łyżki oleju
2 szklanki buliony warzywnego

Wymieszać olej, paprykę, sól, pieprz, tymianek, chili i dobrze wymieszać. Dodać pokruszony liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Do marynaty dodać mięso i dobrze wymieszać. Przykryć szczelnie i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Rozgrzać olej, bądź smalec, dodać cebulę i zeszklić. Wrzucić mięso razem z marynatą. Podsmażyć kilka minut na mocnym ogniu. Podlać bulionem i dusić aż mięso zacznie mięknąć. Następnie dodać marchewkę i dalej dusić.
W razie potrzeby podlać wodą.
Na koniec podprawić mąką rozrobioną z wodą i kwaśną śmietaną.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr maja 07, 2014 3:30 pm 

Rejestracja: śr maja 07, 2014 3:21 pm
Posty: 8
Cudowny jest rosół z bażanta:) Należy go bradzo długo trzymać na ogniu-nie gotować!!!nawet do 5 godzin. Rosół jest bez oczek bo mięso chude ale jaki pyszny:)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: śr maja 07, 2014 6:45 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
monik54 pisze:
Cudowny jest rosół z bażanta:) Należy go bradzo długo trzymać na ogniu-nie gotować!!!nawet do 5 godzin. Rosół jest bez oczek bo mięso chude ale jaki pyszny:)


niestety bażant to towar deficytowy... dlatego ja jednego bażanta dzielę na 4 porcje i mieszam z kurczakiem lub wołowiną :) taki z samego bażanta to tylko na święta :)

ale rosół jest faktycznie mega :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: wt sie 26, 2014 10:01 am 

Rejestracja: wt sie 26, 2014 9:51 am
Posty: 15
dziczyzna trudna do przyrządzenia, ja się nie podejmuję, nie moja liga chyba


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: Dziczyzna.
Post: sob sie 30, 2014 11:09 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
olejka pisze:
dziczyzna trudna do przyrządzenia, ja się nie podejmuję, nie moja liga chyba



a w zyciu! Spobuj raz- nie wyjdzie, potem wiesz jakich bledow uniknac na przyszlosc. Ja pierwszy raz w zyciu dziczyzne zjadlam, gdy sama ja przyzadzilam, wiec jak sama widzisz, nie mialam najmiejszego pojecia jak sie za to brac, ale mimo to sie udalo i teraz probowalam juz na kilkanascie sposob i zawsze wychodzi przepyszna. Jedynie pieczeni nie robilam jeszcze, ale to dlatego, ze nie mam odpowiedniego kawalka miesa.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies