Dzisiaj jest wt lis 21, 2017 2:51 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: pn maja 20, 2013 6:09 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Możecie polecić cos dobrego?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: pn maja 20, 2013 7:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
zależy co lubisz :)

dla mnie najlepsze są najprostsze zestawienia - do krewetek czosnek, pietruszka zielona i białe wino :)

albo jak cos bardzie wykwintnego sałatka ze szparagami i majonezem :)

a poza tym wydaje mi się, że juz kiedyś był takie wątek :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 20, 2013 8:04 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Nie wylapalam takiego wątku.
Jesli tak to przepraszam.


Twoje rzucane słowa mało mi mówią. Potrzebuje przepisów :wink:

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 20, 2013 8:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
może mam dziwne źródło inspiracji... ale uwielbiam krewetki i uwielbiam Chmielewską, więc krewetki a'la Chmielewska:

" Krewetki, awokado pokrojone w kostkę, pól cytryny pokrojone w drobniutką kosteczkę, z drugiej połowy wyciska się sok, majonez, sól, odrobina pieprzu."

"Grejpfrut, obrany, pozbawiony gorzkiej błonki, ostrożnie poszarpany na kawałki, zmieszany z krewetkami i majonezem."

"Krewetki, cienkie szparagi z puszki pokrojone w drobne kawałki, majonez, sok z cytryny. Sól i pieprz wedle gustu własnego"

"Same krewetki z majonezem i tą kosteczką z cytryny"

" Krewetki, awokado, cytryna, szparagi, jajko na twardo w dużych kawałkach, przekrojone na przykład dwa razy w poprzek i dwa razy wzdłuż, majonez. Należy pilnować, by krewetek było jak najwięcej."

i moja twórczość własna - krewetki mrożone, sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki, białe wino, odrobina masła

masło rozgrzać na patelni, wrzucić krewetki i czosnek, posolić, popieprzyć, posypać natką i podlać winem.., dusić przez 5 minut, podawać z bagietką czosnkową :)

do ostatniego przepisu można dodać chili i soku z cytryny :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 20, 2013 8:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 6:50 pm
Posty: 568
Ja krewetki w domu jadam tylko świeże i najlepsze są takie najprostsze:
Krewetki w pancerzykach wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek, dorzucam kilka ząbków czosnku pokrojonego w cząstki, smażę po 1 min. z każdej strony, pod koniec szczodrze posypuję siekaną natką. Podaję ze świeżym pieczywem.

W knajpie dobre jadłam w sosie na bazie mleka kokosowego i pasty curry.

_________________
Mama brygady RR


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt maja 21, 2013 1:16 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
A cos obiadowego? 8)

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt maja 21, 2013 1:33 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
wypróbowane - pycha :)

Spaghetti z krewetkami

Składniki: ( 2 porcje)

400 g makaronu spaghetti
400 g krewetek ( świeże lub mrożone- wcześniej rozmrozić)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek-lub więcej
1 cm papryczki chilli
posiekana pietruszka
2 łyżki startego parmezanu
łuk białego wina

Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie wyjmujemy krewetki ( jeżeli były mrożone to dokładnie je rozmrażamy) Nacinamy je na grzbiecie i wyciągamy brązową nitkę (jelito). Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, posiekane chilli i mieszając czekamy, aż się zarumieni. Wrzucamy krewetki i smażymy po 3 min z każdej strony, podlewamy winem- ilość wedle uznania i czekamy, aż sos troszkę odparuje. Makaron układamy na talerze i polewamy powstałym sosem z krewetkami. Posypujemy pietruszką i parmezanem.

Krewetki z ryżem

300 g krewetek TIGER
3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
natka pietruszki
2 torebki ryżu tri-color (może być biały)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny

Rozmrażamy krewetki (chyba że mamy świeże) W miseczce robimy marynatę z oliwy,soku z cytryny, posiekanego czosnku i bazylii, oregano, wkładamy do niej krewetki i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie całość przekładamy do woka lub głębokiej patelni i smażymy na średnim ogniu, aż krewetki się zwiną. W tym samym czasie gotujemy ryż. Następnie krewetki z całym sosem dodajemy do ryżu i mieszając trzymamy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do całości. Danie gotowe! Życzę smacznego :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt maja 21, 2013 2:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 6:50 pm
Posty: 568
pasia251 a masz jakiś patent żeby te mrożone krewetki nie twardniały w gotowaniu/smażeniu? Bo w zasadzie na tych co ostatnio kupiłam pisało, żeby nie gotować tylko podgrzać w potrawie. Ja pogotowałam ze 2 min i się skurczyły i twarde się zrobiły, a Ty smażysz po 3 min z każdej strony... Nie twardnieją?

_________________
Mama brygady RR


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt maja 21, 2013 10:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
docuhy pisze:
pasia251 a masz jakiś patent żeby te mrożone krewetki nie twardniały w gotowaniu/smażeniu? Bo w zasadzie na tych co ostatnio kupiłam pisało, żeby nie gotować tylko podgrzać w potrawie. Ja pogotowałam ze 2 min i się skurczyły i twarde się zrobiły, a Ty smażysz po 3 min z każdej strony... Nie twardnieją?



ja lubię chrupiące...
ale oczywiście długość smażenia trzeba dostosować do gustu :)
mrożone krewetki najczęściej kupuje w biedronce i wychodzą ok :)
wydaje mi się też, że dość ważne jest rozmrożenie najpierw i zamarynowanie chociaż 15 minut...

znalazłam taka podpowiedź:
http://www.smazymy.info/jak-smazyc-krewetki.html

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr maja 22, 2013 8:43 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 29, 2010 3:06 pm
Posty: 8320
Lokalizacja: PL
sushi z krewetkami, krewetki w cieście, zupa marchewkowa z krewetkami i sposób pasi - uwielbiam :D

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 13, 2013 5:26 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Siasia jak wyżej. To, co wymieniasz nic mi nie mowi :wo:
Potrzebuje przepisów....

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt sie 26, 2014 10:04 am 

Rejestracja: wt sie 26, 2014 9:51 am
Posty: 15
krewetki, fuj..przypominają mi robaczki. nigdy w życiu!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob sie 30, 2014 11:07 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
olejka pisze:
krewetki, fuj..przypominają mi robaczki. nigdy w życiu!


kiedys tez tak mowilam :P:

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt lip 28, 2015 5:01 pm 

Rejestracja: pn lis 18, 2013 10:46 am
Posty: 72
Odświeżam watek, bo sama złapałam ostatnio fazę na krewetki, ale boję się kupować mrożonych, bo kiedyś już zatrułam się mrożonkami i od tamtej pory raczej unikam. Czy ktoś podrzuci mi pewne miejsce - sprawdzone, gdzie dostanę świeże krewetki i dobrej jakości?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr lip 29, 2015 8:40 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Makro :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt sie 25, 2015 10:47 am 

Rejestracja: wt sie 25, 2015 10:39 am
Posty: 13
Saba pisze:
Odświeżam watek, bo sama złapałam ostatnio fazę na krewetki, ale boję się kupować mrożonych, bo kiedyś już zatrułam się mrożonkami i od tamtej pory raczej unikam. Czy ktoś podrzuci mi pewne miejsce - sprawdzone, gdzie dostanę świeże krewetki i dobrej jakości?



Ja krewetki polubiłam jakieś 3 lata temu, od kiedty koleżanka zrobiła w połączeniu z winem, cebulą i pieczywem. Potem sama zrobiłam sałatkę z krewetkami :) pychaaa!
Kupowałam w biedrze kiedyś te mrożone. Nie były złe, ale stwierdziłam, że lepiej kupować świeże. Ostatnio na Biobazarze kupowałam.Świeże, dorodne i dobrej jakości


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt gru 04, 2015 3:57 pm 

Rejestracja: pn lis 18, 2013 10:46 am
Posty: 72
O dzięki, podskoczę tam, ostatnio nawet gdzieś juz słyszałam o Biobazarze, może coś jeszcze mnie tam kulinarnie zainspiruje. Dam znać :-)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt mar 15, 2016 4:47 pm 

Rejestracja: czw sty 26, 2012 10:20 pm
Posty: 52
Lokalizacja: wawa
Robię tam zakupy, bo to chyba wciąż jedyne całkowicie eko miejsce. :) Akurat krewetek nie braliśmy nigdy, ale różne wędliny tak. :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz kwie 03, 2016 9:57 pm 

Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 9:39 pm
Posty: 14
Mi najlepiej smakują krewetki z makaronem spaghetti na maśle i pietruszce.. :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: śr kwie 06, 2016 2:31 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 18, 2016 1:06 pm
Posty: 7
Lubię krewetki smażone w tempurze :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies