Dzisiaj jest wt lis 21, 2017 2:50 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czw mar 28, 2013 10:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Pilnie potrzebuje.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: ndz mar 31, 2013 9:47 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lut 19, 2008 2:53 pm
Posty: 4635
Lokalizacja: Łódź moje miasto :)
kurczak amatorski po hindusku:

kurczaka pokroić w kostkę, zalać jogurtem naturalnym zmieszanym z przyprawami: garam masala, curry, chilli i solą. wstawić do lodówki. usmażyć na miękko (żadnego wysmażania na chrupko!). dodać sosu pomidorowego (ja kupuję pomidory w puszce i blenduję). dusić jeszcze chwilę. podawać z ryżem, albo makaronem smażonym w sosie sojowym.
mniam......


kurczak w sosie szpinakowo-śmietankowym
kurczaka pokroić w kostkę, zalać jogurtem naturalnym zmieszanym z przyprawami: garam masala, curry, chilli i solą. wstawić do lodówki. usmażyć na miękko.
szpinak mrożony mielony (nie liściasty i nie brykiety) poddusić na maśle. dodać curry, sól, chili. dodać słodkiej śmietanki. wrzucić do niego kurczaka.

podawać z ryżem.


oba przepisy są moją amatorską wariacją na temat kuchni indyjskiej i próbą odtworzenia ulubionych dań z restauracji.

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt kwie 05, 2013 2:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Brzmi ciekawie Nanusia.
Jaki efekt? Podobny wyszedl jak w restauracji?


Ja dzis zrobilam sama kheema matar.
Nie wiem, czy komus na cos sie przyda ale wrzuce ;)

2 onion, roughly chopped
4 garlic clover, roughly chopped
5 cm pieces of ginger, roughly chopped
4 green chilies
160 ml oil
2 indian bay leaves
500 g minced beef
2 teablespoon tomato puree
1/4 teaspoon ground turmeric
1/2 teaspoon chili powder
2 tablespoon ground coriander
2 tablespoon ground cumin
2 tablespoon plain yoghurt
3 teaspoon salt
1 teaspoon ground blach pepper
225 g frozen or fresh peas
1/4 teaspoon garam masala
5 tablespoon finely chopped coriander

Onion, garlic, ginger and two chilies - very finely chopped.
Heat the oil, add the onion, garlic, ginger, chilies and bay leaves and fry 3-4 minutes, or until golden brown. Add the mince and fry for 15 minutes. Next add tomato puree, turmeric, chili powder, coriander, cumin and stir for 1 min. Add the yoghutr, salt, pepper and continue frying for 5 minutes. Add 200 ml water and peas - cooked 20 min. Add the garam masala and fresh coriander and stir 1 minute.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw kwie 18, 2013 10:41 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lut 19, 2008 2:53 pm
Posty: 4635
Lokalizacja: Łódź moje miasto :)
yyyyyyyyyy
poproszę o tłumaczenie :P:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw kwie 25, 2013 3:24 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 8:19 pm
Posty: 1043
Ja też fanka indyjskiego jedzenia.

Dostałam taki przepis z radia TOK FM, W miarę prosty, dla lubiących szpinak:
DHABE KA SWAAD
Składniki:
200 g piersi z kurczaka
300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
50 g czosnku
20 g świeżego imbiru
50 ml oleju
20 g masła
20 ml śmietany 30%
cebula
2 papryczki chilli
Garam Masala
kozieradka
kolendra - do dekoracji
cukier

Przygotowanie dania rozpoczynamy od sparzenia szpinaku. Do wrzącej wody, do której dodajemy pół łyżki stołowej cukru wrzucamy szpinak na 30 sekund.
Parzymy go i przenosimy do naczynia z zimną wodą. Szpinak przecedzamy i przekładamy do miksera z dodatkiem łyżki zimnej wody.
Miksujemy.
Można użyć szpinaku mrożonego. Należy go wcześniej rozmrozić i odcedzić :)
W tym czasie kroimy pierś kurczaka i ząbki czosnku. Obieramy i drobno kroimy zielone papryczki chilli, świeży imbir i cebulę. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, cebulę i masło.
Łączymy to z imbirem i chilli, której ilość zależy od naszych preferencji smakowych. Cebulę podsmażamy do momentu aż nabierze złoto- brązowego koloru. Całość mieszamy i łączymy ze zmiksowanym szpinakiem, dodajemy trochę soli i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pół łyżki przyprawy Garam Masala, płaską łyżkę kozieradki i pokrojoną pierś z kurczaka. Na koniec dodajemy 1 łyżkę śmietany i ok. 2 łyżek wody.
Serwując danie przyozdabiamy je odrobiną śmietany, imbirem i kolendrą.
Danie podawać można z ryżem, chlebem lub ziemniakami.

Oczywiście podane ilości są orientacyjne i zależą od indywidualnych preferencji.
Danie pochodzi z menu restauracji Buddha Indian Restaurant.

Smacznego.

A poszukuję dania BUTTER CHICKEN. Próbowałam różnych kombinacji, ale nigdy nie wyszło mi takie jak w restauracji India Curry.
Może ktoś zna przepis?

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw kwie 25, 2013 6:13 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
eva pisze:
A poszukuję dania BUTTER CHICKEN. Próbowałam różnych kombinacji, ale nigdy nie wyszło mi takie jak w restauracji India Curry.
Może ktoś zna przepis?


mam oryginalny przepis na butter chicken. Jak znajdę chwile to napisze.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: wt kwie 30, 2013 6:35 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 8:19 pm
Posty: 1043
A to chętnie wypróbuję
czekam, czekam jak napiszesz :)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw maja 02, 2013 11:04 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 8:43 pm
Posty: 2125
Ja mam fajny przepis na Kurczaka Tikka Massala dosyć ostry, ale super wychodzi, jak ktoś chetny to wrzucę ;)

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt maja 03, 2013 8:18 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lut 19, 2008 2:53 pm
Posty: 4635
Lokalizacja: Łódź moje miasto :)
wrzucaj! :papa:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob maja 04, 2013 4:10 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 8:19 pm
Posty: 1043
Magda87 - czekamy na przepis...
żesz jak sobie pomyślę o tym jedzeniu to ślinianki zaczynają mocniej pracować ;)
też tak macie?

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 06, 2013 9:40 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 8:43 pm
Posty: 2125
Eva dokładnie tak !!
Mi w ciąży tak się jakoś zrobił smak na indyjskie jedzenie. A mamy rewelacyjną knajpkę indyjską tylko, że ceny .... i kiedyś na gruponie można było wykupić ucztę za 80 zł dla dwóch osób, i tak się nakręciłam, aż mi tych gruponów zabrakło :roll: więc zaczęłam szukać przepisów, i póki co najlepiej mi wyszedł i najbardziej mi smakuje waśnie ten kurczak tikka.
Oto przepis:
Marynata:
150 gr jogurtu natur.
po jednej łyżeczce:
-papryki ostrej
-startego imbiru
-cynamonu
i 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala.
Na noc wkładamy do tej marynaty pokrojonego w kostke i osolonego kurczaka.

Sos:
Kartonik przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyzki masła
po łyżeczce:
-papryki ostrej i słodkiej
-cukru
-octu balsamicznego lub winnego
i 1/2 łyżeczki Garam Masala

oraz 5 łyżek Mascarpone ew. smietanka 30%

Kurczaka wyjąć z marynaty, na ręcznikach papierowych odcisnąć jej nadmiar.
Obsmażyć.
W garnku roztopić masło razem z czosnkiem podsmażyć przez minutę i dodać przyprawy mieszać i podsmażyć razem z przyprawami przez kolejną minutkę.
Dodać pomidory i cukier, ocet, sól pieprz (do smaku) i zagotować.
Przykryć i na małym ogniu gotować 10 minut (do miękkości mięsa).
Zdjąć z ognia i dodać mascarpone lub śmietankę.
Podawać z ryżem.
Smacznego ;)

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 06, 2013 9:04 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 8:19 pm
Posty: 1043
Właśnie wydrukowałam i jutro mam plan wypróbować :)
Dzięki za przepis.

A z ciekawości, do jakiej knajpy tak się uzależniłaś?

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 06, 2013 9:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 8:43 pm
Posty: 2125
Masala Grill polecam jak będziesz we Wrocławiu :))

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob maja 11, 2013 10:16 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Mam dla Was cała masę przepisów na indyjskie żarcie, tylko nie mam czasu aby tu wrzucić. Ostatnimi czasy z forum korzystam tylko w telefonie wiec przepisywanie przepisu to spore wyzwanie.
Przepisy pochodzą od rodowitej "ciapatej", która kocha gotować.
Wczoraj na tapecie curry eggs.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn maja 13, 2013 10:14 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 8:43 pm
Posty: 2125
To w takim razie czekam niecierpliwie !!

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr maja 15, 2013 2:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
warzywne curry!

- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- 4 cm imbiru
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 2 słodkie ziemniaki
- 1/2 brokula
- 1/4 malej dyni
- 1 puszka pomidorów w kostke
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 bulion z kury
- czerwona pasta curry

Cebulę drobno posiekac, wrzucić na olej. Po chwili dodać posiekany czosnek i imbir. Gdy cebula zbrazowieje dodać 3/4 lyzeczki czerwonej pasty curry, 1 lyzeczke przyprawy koriander, 1/4 lyzeczki mielonego kminku, 1/2 lyzeczki garam masala i 3/4 lyzeczki curry. Podsmazyc to 4 minuty i wlac pomidory. Gdy mieszanka sie zagotuje- wrzucić warzywa pokrojone w drobna kosteczke (poza brokulem). Dodać bulion z kury i 0,5 litra wody oraz mleko kokosowe. Dusić aż warzywa bedą miękkie. 5 min przed końcem dodać brokul.
Ewentualnie doprawic.
Ja dodalam jeszcze szczypte chili.

Co ważne!
Gdy szklimy cebulę bądź brazowimy mięso, nigdy nie robimy tego pod przykryciem!!!!


Ok, a teraz idę zrec moje curry!

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob maja 18, 2013 4:16 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Wieprzowina z jablkiem i słodkimi ziemniakami.

2 cebule
4 zabki czosnku
2 łyżki mąki
60 dkg wieprzowiny
1 bulion z kury
0,5 litra wody
0,4 litra pomidorów w kostkę
0,5 lyzeczki allspice
0,5 lyzeczki cynamonu
2 duże słodkie ziemniaki
1 jabłko

Wieprzowine pokroic w kostkę wielkości 3cm na 3 cm. Podsmazyc na oliwie. Wyłożyć na talerz.
Osobno podsmazyc posiekana cebulę razem z czosnkiem. Gdy mieszanka bedzie lekko brązowa dodać 2 łyżki mąki i smazyc 3 minuty. Następnie dodać bulion, wodę, pomidory oraz przyprawy. Kolejno mięso. Dusić ok 2 godzin. Na 30 min przed końcem dodać ziemniaki i jabłka pokrojone w kostkę 2,5 cm.
Na koniec doprawic do smaku.

Ja suszone chili jeszcze dodaje.

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pt cze 07, 2013 2:28 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 8:19 pm
Posty: 1043
Magda87 - wykonałam danie wg Twojego przepisu, wg mnie super, jest chyba najbardziej zbliżone do tego co jadamy w naszej ulubionej restauracji. Z pewnością z będę korzystać, robiąc różne "wariacje" aby mi wyszło tak jak chcę.
Dzięki za przepis :)
Resztę przepisów muszę jeszcze wypróbować.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob cze 08, 2013 11:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 8:43 pm
Posty: 2125
Ależ proszę, polecam się na przyszłość ;)

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: sob lip 20, 2013 11:32 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Eva dalej poszukujesz przepisu na butter chicken?! ;)

Dzis gotuje kurczaka curry i aloo gobi.
Chcecie przepisy?!


:D

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies