Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci
http://www.forum.e-mama.pl/

Wołowina. Przepisy.
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?f=15&t=59091
Strona 1 z 1

Autor:  Cath [ pn mar 11, 2013 6:08 pm ]
Tytuł:  Wołowina. Przepisy.

Witam.
Potrzebuje sprawdzonych przepisów z mięsa wolowego.
Macie cos?

Autor:  izi82 [ pn mar 11, 2013 7:48 pm ]
Tytuł:  Re: Wołowina. Przepisy.

Jeśli chodzi o danie dla dorosłego to mam dwa ulubione:

gulasz,
ważne w przepisie są przyprawy (ja daję ich nawet ciut więcej) i piwo, zamiast dyni której nie lubię daję cukinię

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_pol ... zepis.html

chili con carne
ja ten przepis zmodyfikowałam, nie dodaję oregano ani kuminu, nie ma też potrzeby dawać paprykę, chili w proszku zastępuję 2 czerwonymi papryczkami chilli, całość podaję z ryżem

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... zepis.html

Autor:  pasia251 [ pn mar 11, 2013 9:19 pm ]
Tytuł:  Re: Wołowina. Przepisy.

rolada śląska :)

mięsko pokroić na cienkie plastry, rozbić, posmarować musztardą, posoli i popieprzyć, na to posypać posiekaną cebulką, ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę, kiełbasę pokrojoną w słupki, można dać tez czerwona paprykę w słupkach i żółty ser, zwinąć ruloniki, owinąć wędzonym boczkiem i obwiązać nitką albo spiąć wykałaczkami.
obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym z kostki i dusić do miękkości... sos zredukować albo podbić mąką... do sosu można pod koniec duszenia wrzucić kilka suszonych grzybków :)
podawać z kluskami śląskimi, ale z purre też są dobre :)
surówka z kapusty białej lub czerwonej :)

wbrew pozorom to jest całkiem proste danie i wcale nie jest pracochłonne :)

Autor:  pasia251 [ śr mar 13, 2013 8:47 am ]
Tytuł:  Re: Wołowina. Przepisy.

boeuf strogonow

500 g wołowiny
2 duże cebule
1 papryka
2 ogórki kiszone
150g pieczarek
250 ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 22%
2 łyżki mąki
2 łyżeczki czerwonej papryki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy

Mięso kroimy na słupki o grubości 1-2 cm.
Mięso dokładnie posypujemy papryką i obtaczamy w mące.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy olej. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy na złoty kolor mięso i dodajemy pokrojoną w dużą kosteczkę cebulę, smażymy tak długo, aż się zeszkli.
Zmniejszamy palnik na minimum, zalewamy ciepłym rosołem i dusimy pod pokrywką ok 40 minut. Mięso ma być prawie miękkie.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki pokrojone w talarki, kiszonego ogórka pokrojonego w talarki, koncentrat, sól i pieprz ew. trochę papryki w proszku i dusimy na malutkim ogniu jeszcze przez 15 minut. Jeśli będzie za mało wody to trochę dodać.

Po upływie tego czasu mięso powinno być miękkie, ale nie rozpadające. W zależności jakie damy mięso czas duszenia jest różny. Sos powinien być w miarę gęsty, jeśli jest za rzadki to musimy trochę odparować czyli podnieść trochę ogień i bez pokrywki ostrożnie mieszając odparować nadmiar płynów.
Do miękkiego mięska, dość zwartego sosu dolewamy śmietanę, smakujemy czy nie dodać jeszcze soli, pieprzu i podajemy.
Można podać z kluseczkami francuskimi, ryżem, bagietką, bułką czy dobrym chlebkiem :)

Autor:  Cath [ czw cze 13, 2013 5:30 pm ]
Tytuł:  Re: Wołowina. Przepisy.

Rolada Pasi wyprobowana. Polecam ;)

Autor:  pasia251 [ pn cze 17, 2013 11:04 am ]
Tytuł:  Re: Wołowina. Przepisy.

Cath pisze:
Rolada Pasi wyprobowana. Polecam ;)


polecam się na przyszłość :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/