Dzisiaj jest wt wrz 26, 2017 2:51 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: pn mar 11, 2013 6:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Witam.
Potrzebuje sprawdzonych przepisów z mięsa wolowego.
Macie cos?

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: pn mar 11, 2013 7:48 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt gru 06, 2011 8:30 pm
Posty: 668
Lokalizacja: Poznań/Murowana Goślina
Jeśli chodzi o danie dla dorosłego to mam dwa ulubione:

gulasz,
ważne w przepisie są przyprawy (ja daję ich nawet ciut więcej) i piwo, zamiast dyni której nie lubię daję cukinię

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_pol ... zepis.html

chili con carne
ja ten przepis zmodyfikowałam, nie dodaję oregano ani kuminu, nie ma też potrzeby dawać paprykę, chili w proszku zastępuję 2 czerwonymi papryczkami chilli, całość podaję z ryżem

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... zepis.html

_________________
Obrazek
____________________________
Mój Aniołek (*) 04.04.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 11, 2013 9:19 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
rolada śląska :)

mięsko pokroić na cienkie plastry, rozbić, posmarować musztardą, posoli i popieprzyć, na to posypać posiekaną cebulką, ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę, kiełbasę pokrojoną w słupki, można dać tez czerwona paprykę w słupkach i żółty ser, zwinąć ruloniki, owinąć wędzonym boczkiem i obwiązać nitką albo spiąć wykałaczkami.
obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym z kostki i dusić do miękkości... sos zredukować albo podbić mąką... do sosu można pod koniec duszenia wrzucić kilka suszonych grzybków :)
podawać z kluskami śląskimi, ale z purre też są dobre :)
surówka z kapusty białej lub czerwonej :)

wbrew pozorom to jest całkiem proste danie i wcale nie jest pracochłonne :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr mar 13, 2013 8:47 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
boeuf strogonow

500 g wołowiny
2 duże cebule
1 papryka
2 ogórki kiszone
150g pieczarek
250 ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 22%
2 łyżki mąki
2 łyżeczki czerwonej papryki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy

Mięso kroimy na słupki o grubości 1-2 cm.
Mięso dokładnie posypujemy papryką i obtaczamy w mące.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy olej. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy na złoty kolor mięso i dodajemy pokrojoną w dużą kosteczkę cebulę, smażymy tak długo, aż się zeszkli.
Zmniejszamy palnik na minimum, zalewamy ciepłym rosołem i dusimy pod pokrywką ok 40 minut. Mięso ma być prawie miękkie.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki pokrojone w talarki, kiszonego ogórka pokrojonego w talarki, koncentrat, sól i pieprz ew. trochę papryki w proszku i dusimy na malutkim ogniu jeszcze przez 15 minut. Jeśli będzie za mało wody to trochę dodać.

Po upływie tego czasu mięso powinno być miękkie, ale nie rozpadające. W zależności jakie damy mięso czas duszenia jest różny. Sos powinien być w miarę gęsty, jeśli jest za rzadki to musimy trochę odparować czyli podnieść trochę ogień i bez pokrywki ostrożnie mieszając odparować nadmiar płynów.
Do miękkiego mięska, dość zwartego sosu dolewamy śmietanę, smakujemy czy nie dodać jeszcze soli, pieprzu i podajemy.
Można podać z kluseczkami francuskimi, ryżem, bagietką, bułką czy dobrym chlebkiem :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw cze 13, 2013 5:30 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Rolada Pasi wyprobowana. Polecam ;)

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: pn cze 17, 2013 11:04 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Cath pisze:
Rolada Pasi wyprobowana. Polecam ;)


polecam się na przyszłość :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies