boeuf strogonow500 g wołowiny
2 duże cebule
1 papryka
2 ogórki kiszone
150g pieczarek
250 ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 22%
2 łyżki mąki
2 łyżeczki czerwonej papryki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
Mięso kroimy na słupki o grubości 1-2 cm.
Mięso dokładnie posypujemy papryką i obtaczamy w mące.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy olej. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy na złoty kolor mięso i dodajemy pokrojoną w dużą kosteczkę cebulę, smażymy tak długo, aż się zeszkli.
Zmniejszamy palnik na minimum, zalewamy ciepłym rosołem i dusimy pod pokrywką ok 40 minut. Mięso ma być prawie miękkie.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki pokrojone w talarki, kiszonego ogórka pokrojonego w talarki, koncentrat, sól i pieprz ew. trochę papryki w proszku i dusimy na malutkim ogniu jeszcze przez 15 minut. Jeśli będzie za mało wody to trochę dodać.
Po upływie tego czasu mięso powinno być miękkie, ale nie rozpadające. W zależności jakie damy mięso czas duszenia jest różny. Sos powinien być w miarę gęsty, jeśli jest za rzadki to musimy trochę odparować czyli podnieść trochę ogień i bez pokrywki ostrożnie mieszając odparować nadmiar płynów.
Do miękkiego mięska, dość zwartego sosu dolewamy śmietanę, smakujemy czy nie dodać jeszcze soli, pieprzu i podajemy.
Można podać z kluseczkami francuskimi, ryżem, bagietką, bułką czy dobrym chlebkiem
