Dzisiaj jest sob lis 25, 2017 9:52 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz lut 24, 2013 1:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Jak w temacie.
Wiem, ze w sieci tego masa, jednak chcialabym cos sprawdzonego.
Bardzo prosze o pomoc :D

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: ndz lut 24, 2013 5:51 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Prosisz o przepis, żeby zrobić "na oko" i rozpaczać, że nie wyszło? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja robię z takiego:

25 dag mąki
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml mleka
200 ml zimnej wody (może być gazowanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, 2 żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz wodę i mleko-wszystko razem miksuj .
2. Następnie wlej olej i znowu miksuj.
3. Do innego naczynia wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
4. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.Odstaw ciasto na kilka minut. Rozgrzej gofrownicę (ja smaruję gofrownicę pędzelkiem namoczonym w oleju) wlej ciasto i smaż ok 5 minut
5. Po usmażeniu gofry ustaw w pozycji pionowej, opierając o coś.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 6:54 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
O nie! Tym razem nie zrobie na oko 8) A jak nie wyjda to dopiero bede jeczec!

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 7:08 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Te wychodzą nawet D :wink:

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 7:17 pm 

Rejestracja: śr sie 08, 2007 1:35 pm
Posty: 6261
W dzieciństwie królował przepis dołączony do gofrowicy 8)

GOFRY HOLENDERSKIE

Składniki:

300 g mąki pszennej
0,5 litra mleka
75 g cukru pudru
szczypta soli
100 g roztopionego masła
2 jajka
15 g proszku do pieczenia

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:14 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
lady_in_red pisze:
Te wychodzą nawet D :wink:




to juz w ogóle nawet nie będę nic mówić czy wyszły czy nie, bo wstyd w razie czego. Jak D wychodzą....

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:20 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Ciiiii, myślałam, że nie podchwycisz tematu. D w gruncie rzeczy jest dobrym kucharzem, tylko jakoś rzadko ostatnio daje mi się o tym przekonać :wink:
A poważnie, one są proste i nie słyszałam jeszcze, żeby się komuś zepsuły (bo już ten przepis rozdawałam kilkakrotnie)

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:31 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
A jaka masz gofrownice? Bo to tez dość istotne....


Ze ja nie podchwyce tematu? No co Ty! Ja pierwsza tam gdzie nie trzeba....

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:34 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Hmmm, to jest dobre pytanie. Mam starą jak świat, ciężką taką, od którejś wiekowej ciotki w spadku dostałam...
Pytasz mnie o firmę i model, czy o coś innego?
(szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że to istotne :oops: )

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:45 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Tak słyszałam, ze moc czy cos tam ma znaczenie :)

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:51 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Aaaa, jeśli o moc pytasz to moja ma 1,5kW

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: ndz lut 24, 2013 10:55 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
Lady :cmo:

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob mar 16, 2013 4:23 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 17, 2010 4:29 pm
Posty: 2196
uwielbiam gofry i zrobie napewno
zaciekawiło mnie tylko czemu po usmażeniu w pozycji pionowej opierajac o coś?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob mar 16, 2013 4:33 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Żeby równomiernie "oddawały" ciepło. Kiedy się je gorące położy na płasko, to powierzchnia przylegająca do blatu, talerza, czy na czym tam leżą te gofry nie ma szans oddać ciepła tak swobodnie, jak ta górna, więc się jakby... "zaparza". Wtedy one jakby podmakały i nie są już takie dobre :wink:

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob mar 16, 2013 4:54 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 17, 2010 4:29 pm
Posty: 2196
a taki myk
odparowac myusza?
nie beda chrupiace wtedy tak?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob mar 16, 2013 4:58 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
Tak:) Jeśli parują w podłoże, to po chwili przyswajają skroploną parę i nasiąkają nią.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: sob mar 16, 2013 5:02 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 17, 2010 4:29 pm
Posty: 2196
dziekuje za podpowiedz
do glowy by mi nie przyszł ustawiac gofry w pionie
teraz wydaje sie to oczywiste :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 11:34 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 6:50 pm
Posty: 568
lady_in_red a ile dokładnie oleju do tego ciasta dajesz?

Ja robie gofry beztłuszczowe, bezcukrowe i bezproszkowe, nawet smaczne są, ale tylko na świeżo, potem tracą chrupkość, a że u nas znikaja na gorąco więc nie ma problemu.
A robię je tak:
Biorę ze 3 jajka, oddzielam żółtka od białek. W wysokim naczyniu miksuję żółtka z wodą gazowaną i dosypuję mąki, aż ciasto będzie miało konsystencję gęściejszej śmietany. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszam z ciastem. W międzyczasie nagrzewam gofrownicę i od razu piekę.
Można dodać trochę ekstraktu z wanilii, lub cukier z prawdziwą wanilią.

_________________
Mama brygady RR


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: pn mar 18, 2013 12:16 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 21, 2007 5:58 pm
Posty: 15080
O proszzzz, zapomniałam o oleju przy składnikach
3 łyżki dodaję

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: pn mar 25, 2013 3:49 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 18, 2009 12:24 pm
Posty: 11136
lady_in_red pisze:
O proszzzz, zapomniałam o oleju przy składnikach
3 łyżki dodaję



zrobilas to specjalnie zeby śmiać sie ze mnie jak mi nie wyjdą :twisted:

_________________
Obrazek

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies