Dzisiaj jest pn maja 21, 2018 12:59 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wt lut 07, 2012 10:39 am 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
Podam Wam przepis na pyszny sernik na śmietanie :)
Jest rewelacyjny, smaczny i łatwy do zrobienia (aż mi ślinka pociekła jak o Nim pomyślałam)


CIASTO
3 szklanki mąki
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna
pół szklanki cukru
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na blaszkę i włożyć do lodówki do schłodzenia.Druga część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika (ja wkładam w woreczek śniadaniowy)ciasto musi być twarde aby można było zetrzeć na tartce o grubych oczkach (musi leżeć z godzinkę)

MASA

6 białek
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18%duże (kiedyś robiłam z dwóch śmietan i też wyszło)
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno,dodać po trochu cukier i dalej ubijać,jak już cukier się całkowicie rozpuści dodajemy budynie.Wszystko razem dokładnie połączyć.Masę wylać na ciasto wyłożone na blaszkę.Następnie na masę śmietanową ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażalki.PIEC 45-50 minut w temperaturze 160stopni.

Smacznego :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt lut 07, 2012 10:44 am 

Rejestracja: pt lip 13, 2007 1:36 pm
Posty: 1954
Robiłam ten placek ale miałam przepis chyba na jakąś mega wielką porcję, bo z 10 białek :shock: i 4 :shock: śmietan. Ale wyszedł mi super :)

_________________
Szymon Dawid, 03.02.2008
Dorota Anna, 22.09.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 07, 2012 11:48 am 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
netii to musiałaś chyba na wielkiej blasze robić :)
Ale znając życie szybko poszedł :D

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 07, 2012 7:00 pm 

Rejestracja: pt lip 13, 2007 1:36 pm
Posty: 1954
W blasze ledwo się zmieścił i jeszcze bałam się, że wykipi podczas pieczenia. A pianę z białek ubijałam w największym garze jaki miałam i ledwo mi go wystarczyło :lol:

_________________
Szymon Dawid, 03.02.2008
Dorota Anna, 22.09.2012


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lut 11, 2012 10:19 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
też lubię ten sernik u mnie nazywa się ''sernik bez sera'' :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lut 13, 2012 9:53 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 19, 2007 8:58 am
Posty: 8572
Lokalizacja: Tunezja
Robię podobny placek, tylko na ciasto smaruję dżem, na to masa śmietanowa a do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i ciemne ciasto trę na tarce na wierzch.

_________________
Obrazek

Obrazek
http://www.garnek.pl/aileen


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 14, 2012 12:02 am 
.

Rejestracja: sob gru 01, 2007 2:48 pm
Posty: 7546
To ja podzielę się super przepisem na lekki i puszysty sernik (córki mówią że jest jak obłoczki na niebie :lol: )


• 1 kg sera na serniki (wypróbowałam różne i ten z Piątnicy jest najlepszy, ew dr.Oetker)
• 200 g (1 szklanka) drobnego cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 5 dużych jajek
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
• aromat waniliowy duży

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową inaczej sernik może opaść

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
Dodawać po jednym żółtku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (białka zostawiamy)
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Wstawić do piekarnika i piec: 15 minut w 175 stopniach, następnie 1 godz. 45 minut w 120 stopniach. Upieczony jest dość luźny, może się wydawać że niedopieczony ale po wystygnięciu jest super :D


Z tego przepisu robię tez sernik cappucino, wtedy dodajemy 5 a nie 3 łyżki mąki i w ostatniej fazie dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy 5 łyżeczek cappucino rozpuszczonych w 30 ml wody, do drugiej 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej tez w 30 ml


Smacznego :D

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt lut 14, 2012 12:16 pm 
autoban (PW) regulamin forum pkt.20
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 21, 2011 2:56 pm
Posty: 2088
Lokalizacja: Wrocław
Alieen chętnie wypróbuję Twoją innowację :)
Moniś mmm jak smakowicie wygląda :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies