Dzisiaj jest pt sie 17, 2018 1:27 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sob gru 03, 2011 10:15 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
W tym roku pierwszy raz przygotowuję samodzielnie cała Wigilię :)
I brakuje mi pomysłów, tak żeby dan było 12.

Wpisujcie proszę dania, które na waszych stołach goszczą co roku, może coś mi się uda podpatrzeć ;)


U mnie tak:
- barszcz z uszkami
- karp smażony
- tilapia i szczupak smażone ( dla tych co nie lubią karpia)
- pierogi z kapustą i grzybami
- kompot z suszu
- sernik
i na resztę brak mi pomysłu :?

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob gru 03, 2011 2:33 pm 
.

Rejestracja: sob gru 01, 2007 2:48 pm
Posty: 7546
Ja robie jeszcze:
Rybę w galarecie (karp, pstrąg)
Kutię, albo pierożki z makiem
Sałatkę śledziową
Kapustę z grzybami

A i karpia w sosie z rodzynkami, ale to już trzeba lubić i umiec zrobić, raczej nie w każdym domu się jada ;)

No i inne ciasta oczywiście ;)
W tym roku bedzie królował keks razowy wypchany "po uszy" bakaliami :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob gru 03, 2011 5:01 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 4:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
To ja jeszcze od siebie dodam krokiety z kapusta i grzybami oraz sałatke warzywną (bardzo lubie i musi być :) )

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob gru 03, 2011 11:26 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 20, 2007 8:36 am
Posty: 4736
Lokalizacja: Łódź
U nas jeszcze panierowane grzybki i zazwyczaj sąśledzie w oleju i w śmietanie - chociaz my wolimy sałetkę śledziową.
A i o makiełkach zapomniałam...

_________________
Synuś 1850g 45 cm Córuś 1465g 43 cm, 31tc
Obrazek
“Life begins at the end of your comfort zone.” Neale Donald Walsch
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 10:12 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
zastanawiam się nad śledziami - może jakaś sałatką śledziowa, albo po wiejsku czy z chrzanem...

Moniś podaj przepis na sałatkę śledziową i na kapustę z grzybami ( albo linka jak już gdzieś podawałaś ;) )

Pastek jak robisz panierowane grzybki? i czy pieczarki moga być?

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 11:20 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 16, 2011 12:01 pm
Posty: 4305
Lokalizacja: Cieszyn
Osobiście robię rybę po grecku i karpia w jarzynach :)
A co do ciast to zawijak z makiem musi być obowiązkowo :)

_________________
Obrazek
Mariusz :D 7:30, 3310g i 52 cm :D
Obrazek

Mikołaj [*] 15.06.2016 (7tc) :( :( :(


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 11:28 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
rybę po grecku tez chyba zrobię, ale nadal brak mi potraw, żeby było 12 :?

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 12:21 pm 
.

Rejestracja: sob gru 01, 2007 2:48 pm
Posty: 7546
Pasia pamiętaj że np barszcz i uszka licza się osobno, opłatek tez się liczy. Spisz jeszcze raz wszystko co chcesz zrobić, łacznie z ciastami (tylko sernik bedzie? ) i policzymy komisyjnie :D


Grzyby panierowane tez czasem robię, ale to musi być raczej suszony borowik obgotowany wcześniej, takie ładne duże kapelusze. Pieczarki na wigilię trochę lipa ;)


Kapustę z grzybami robię po swojemu i "na oko" nie mam przepisu jako takiego. Od prababki zawsze smakuje tak samo. Mniej więcej robię tak jak bigos z kiszonej drobniutko pokrojonej, do tego mnóstwo suszonych grzybów (razem z woda w której je obgotowuje), wędzonych śliwek, trochę miodu, sól pieprz.

Sałatka śledziowa: ładny twardy matias (jak bardzo słony to raz płuczę) do tego czerwona cebulka, czerwona fasola z puszki, ogóreczek kiszony, natka pietruszki. Pieprz, majonez. Teściowa robi jeszcze z ziemniakami ugotowanymi pokrojonymi jak do sałatki ale ja wolę swoją wersję ;)


Nie podaję ci proporcji bo ja nie gotuję nic (poza ciastami) wg ścisłych receptur. Mam smak w głowie i do niego dążę, a ilości robię takie jakich akurat potrzebuję ;)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 7:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 20, 2007 8:36 am
Posty: 4736
Lokalizacja: Łódź
Monis no co Ty - ja normalnie pieczarki robie :)
I pewnie zrobie tez jajka faszerowane, bo mojemu m bardzo zasmakowaly ;)

Ja tez salatke sledziowa z ziemniakami :lol:

Pasia ale wlasnie to sie wszystko liczy - czyli ajk podajesz grzybki marynowane czy ledzika, ciasto to tez :lol:

_________________
Synuś 1850g 45 cm Córuś 1465g 43 cm, 31tc
Obrazek
“Life begins at the end of your comfort zone.” Neale Donald Walsch
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 8:30 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
No właśnie liczę i jeszcze mi brakuje :lol:

1. barszczyk
2. uszka
3. pierogi z kapustą i grzybami
4. pierogi ruskie
5. karp smażony
6. tilapia smażona
7. szczupak smażony
8. kompot z suszu
9. sernik
10. ryba po grecku

jak doliczę opłatek to będzie 11, a na 12 to chyba sałatkę śledziową zrobię :)

Moniś ja tez najczęściej gotuję na oko, bez konkretnych proporcji - poza ciastem.
I tylko sernik będzie, bo będę sama piekła, a my za słodkim tak bardzo nie przepadamy.
Do tego będzie nas mało - 5 dorosłych i jedno dziecko, więc nie ma co szaleć. A po Wigilii goście jadą do domu, a my idziemy do teściów.

Z grzybami problem, bo w tym roku u nas praktycznie nie było i do uszek i pierogów mam tylko z zeszłego roku.

Pastek jajka na wigilię? bardziej mi się z Wielkanocą kojarzą, ale z drugiej strony, jak ktoś lubi to co za różnica :lol:

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 9:19 pm 
.

Rejestracja: sob gru 01, 2007 2:48 pm
Posty: 7546
Pastek kwestia gustu, pieczarki jadam na co dzień więc na wigilię mi nie pasują, wolę bardziej odświętnie i smak o niebo lepszy tu się chyba zgodzisz ;)



Pasia no to masz już 12 :D :D :D

Jak z grzybami problem to rzeczywiście problem ;) Ja czasem jak nie nazbieram to dokupuje i suszę żeby na święta nie zabrakło. Tym bardziej że jeszcze robię grzybowa to kolejna potrawa z grzybami więc idzie ich u mnie multum :roll:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 9:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 20, 2007 8:36 am
Posty: 4736
Lokalizacja: Łódź
Moniś widzisz ja też łodzianka i u mnie też grzybowa :lol:

No ale świeżych grzybów nie mam, a jak inne spanierować?
Bo to na patelni obsmażasz... to takich flaków rozmrożonych sobie nie wyobrazam ;)
koleżanka jeszcze robi faszerowane twarożkiem...

No w sumie te jajka bardziej imprezowe :lol: zobaczymy co będziemy robić i ile czasu będziemy mieć.

Moja babcia robi jeszcze nie wiem czy dobrze to nazwę kulebiak - taką kapustę z gryzbami zawiniętą w caisto i pieczone w formie do ciasta (tej wąskiej) pyszne to i ja to zamiast chleba zawsze jadłam :wink: ale saqma ide na łatwiznę i taki chlebek do urywania kupuję :oops: bo ja na obczyźnie to nie wszytskie produkty mam a znowu czasem coś zmienię bo mi tu bardziej podchodzi :wink: np. nie znosimy karpia to sobie np. łososia zamiast :lol:

_________________
Synuś 1850g 45 cm Córuś 1465g 43 cm, 31tc
Obrazek
“Life begins at the end of your comfort zone.” Neale Donald Walsch
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 9:29 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Pastek takie grzyby do smażenia, to się suszy całe kapelusze, a potem je moczy i dopiero panieruje i smaży ;)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 9:40 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 20, 2007 8:36 am
Posty: 4736
Lokalizacja: Łódź
Pasia no domyślam się ;) No mam takie i jak rozmrażam do grzybowej to takie flaczki właśnie to nie widze ich panierowanych a pieczarki takie ładne, sprężyste :lol:
No ja lubię jako dodatek :)

_________________
Synuś 1850g 45 cm Córuś 1465g 43 cm, 31tc
Obrazek
“Life begins at the end of your comfort zone.” Neale Donald Walsch
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 9:49 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
pastek pisze:
Pasia no domyślam się ;) No mam takie i jak rozmrażam do grzybowej to takie flaczki właśnie to nie widze ich panierowanych a pieczarki takie ładne, sprężyste :lol:
No ja lubię jako dodatek :)


suszone, nie mrożone ;)

mrożonych używam tylko do sosu :)

a jak nam sie wątek ruszył, to napiszcie jeszcze czy są u was jakies specjalne zwyczaje wigilijne czy świąteczne?

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 9:55 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 20, 2007 8:36 am
Posty: 4736
Lokalizacja: Łódź
Pasia weź poprawkę na to, że zmęczona jestem bo w pracy byłam - oczywiście chodziło mi o suszone namoczone do użycia :lol:
Mrozonych to nie mam bo nie mam jak z Polski przywieźć :wink:

No u nas zwyczje raczej normalnie jak wszedzie, chociaż dowiedziałam się, że nie wszedzie Mikołaj przychodzi w Wigilię a inne posatcie :D
U mnie kilka potraw od męża przysżlo - makiełki właśnie i te grzybki :)

_________________
Synuś 1850g 45 cm Córuś 1465g 43 cm, 31tc
Obrazek
“Life begins at the end of your comfort zone.” Neale Donald Walsch
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 10:05 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Pastek u na w Wigilie prezenty przynosi Gwiazdka :)


Mikołaj tylko 6 grudnia :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 10:20 pm 
.

Rejestracja: sob gru 01, 2007 2:48 pm
Posty: 7546
Pastek, borowik suszony lekko obgotowany nie ma prawa się rozpadac ;) Jest właśnie super spręzysty :)

A ja Łodzianka raptem od 4 lat. Wychowałam się w Słupsku, a moje babcie z wielkopolski, także teraz już takie pomieszane te moje święta :lol:


Prezenty na Gwiazdkę przynosi Gwiazdor a na Mikołajki Mikołaj :lol:
Jakiś wielkich tradycji u nas nie ma, pewnie jak u większość teraz wszystko opiera się na jedzeniu i prezentach :roll:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 10:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 9:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
to prawda, że święta to teraz wielka komercja :(

a żeby było lepiej, to ja jestem niewierząca i święta traktuje bardziej jak tradycję rodzinna i okazje do spotkania z bliskim przy jednym stale :)
nie chodzę na pasterkę, nie śpiewam kolęd...

ale z bliskimi przy stole świątecznym lubię sie spotkać i wymienić prezentami, bo to okazja żeby zwolnic choć na chwilę...

u mnie jest jeszcze jedna tradycyjna potrawa, tylko że ja nie lubię, więc nie robię... kutia :)

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz gru 04, 2011 10:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 28, 2007 9:14 pm
Posty: 6858
Lokalizacja: z ciemnej otchłani internetu
Ja w tym roku kolacje wigilijna tez robie u siebie - szukalam inspiracji na necie, bo nie bardzo sie orientuje co sie wtedy jada poza ryba i barszczem z uszkami czy pierogami... no i na wiekszosc "12 dan" jakie wyszukalam na necie skladaly sie np. ze trzy rodzaje ryby smazonej/pieczonej/w galarecie, ze trzy rodzaje sledzi roznie marynowanych i przygotowywanych, kompot z suszu, wspomniany barszcz, uszka, pierogi, czy grzybowa, ewentualnie kutia... nie znalazlam wlasciwie nic, co by mnie w jakis sposob zainspirowalo... nie mam w planach 12 dan, tak naprawde wszystko mi jedno co bedziemy jedli, bylebysmy spedzili ten czas fajnie, rodzinnie... mysle, ze ze wszystkich zgromadzonych tylko moj tata jakos by zwrocil uwage na to, co na stole (choc pewnie nie odliczalby do 12-tu), no i wlasnie ze wzgledu na niego, zeby go jakos nie gorszyc, chcialabym jednak jakies dania typowo wigilijne.... poki co mam w planach na pewno rybe w galarecie i rybe pieczona, na pewno barszcz + uszka, pierogi, no i na pewno ze 2-3 rodzaje sledzia... u mnie wszyscy (poza mna :P ) lubia salatke jarzynowa, wiec i pewnie ona zagosci... z racji, ze ja osobiscie potwornie nie znosze grzybowej, a jedyne grzyby wlasciwie jakie akcpetuje to pieczarki (i kurki) to myslalam, zeby cos z nich zrobic, ale chyba pozostana tylko w farszu do pierogow ;) Chcialabym cos bardziej oryginalnego, ale poki co nie mam pomyslow.... Kutii u mnie nikt nie lubi, co najwyzej mama :P wiec tez odpada


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies