Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:22 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: wt mar 18, 2008 6:14 pm 

Rejestracja: ndz mar 02, 2008 7:36 pm
Posty: 7
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego ( ja kupuję frosty )
1 kostka twarogu półtłustego
4 łyżki śmietany 18%
10 dag rodzynek
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść w misce, dodać pozostałe składniki i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Rozmrożone porcje ciasta rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów. Wyciąć kwadraty o bokach 8cm i na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienia. Skleić przeciwległe boki. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Piec 15 minut w temperaturze 210 °C.
[/b]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr mar 19, 2008 9:59 am 

Rejestracja: wt sty 22, 2008 11:47 am
Posty: 25
bardzo fajny przepis! muszę wypróbować :)
ja z kolei robię podobne ciasteczka ale faszeruję je bananami pokrojonymi w plasterki i podaję z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. ale rozpusta :lol:
a to ciasto frosty to dobre jest? kiedyś próbowałam sama zrobić ciasto francuskie ale mi nic nie wyszło. zdaje się, że to jakiś trudny przepis jest. kupowałam już potem gotowe ale trudno mi trafić na porządne. ostatnio np. nie mogłam sobie rozłożyć tych płatów. wszystko posklejane było :evil:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 19, 2008 8:33 pm 

Rejestracja: ndz mar 02, 2008 7:36 pm
Posty: 7
Ja nie próbowałam robić ciasta francuskiego, ale słyszałam od przyjaciółki, że to w domowych warunkach jest prawie nie wykonalne. Kupuje gotowe nie jest takie drogie , bardzo dobre w smaku, i łatwe do przyrządzenia, ale to prawda że można trafić na takie co się trudno rozwałkowuje i ciągle skleja. Ja kupiłam kiedyś podobne jakieś inne w realu i miałam tez takie przeboje . Te co teraz kupuje jest ok, bo jest już podzielone na porcje i rozwałkowane. Moim zdaniem warto spróbować. Ja czasami tez robie z owocami te ciasteczka ale te z twarogiem jakos moim domownikom lepiej smakują. Będę robić na święta to zrobię częśc takich i część takich.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw mar 20, 2008 2:07 pm 

Rejestracja: wt sty 22, 2008 11:47 am
Posty: 25
ja jeszcze robię takie przekąski. na wyciętych prostokątach ukladam szynke, keczup, trochę sera i ziół i bez zawijania zapiekam. można też zrobić np. z sardynkami albo anchois. naprawdę fajnie to potem wygląda na imprezie.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw mar 20, 2008 8:29 pm 

Rejestracja: ndz mar 02, 2008 7:36 pm
Posty: 7
jeszcze nigdy nie próbowałam robić ciasta francuskiego tak na słono, zawsze na słodko. O tym, przepisie z serem szynką już słyszałam może się skuszę i spróbuję ale z sardynkami odpada mąż i syn nie przepadają za nimi, ale na jakąś domową imprezke – czemu nie. Widze że można naprawde dobrze pokombinować i szybko zrobić coś dobrego. Znacie jeszcze jakies możliwości ?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra