Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci http://www.forum.e-mama.pl/ |
|
KASZA JAGLANA http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?f=15&t=46804 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Astarte [ pt lut 04, 2011 10:19 pm ] |
Tytuł: | KASZA JAGLANA |
Na słodko Najczęściej jemy tak: kasza jaglana rodzynki ( żurawina, morele suszone, pestki dynii...wg uznania) banan jabłko Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wdzie i zlać wrzątkiem (żeby pozbyc się goryczki). Wypłukać rodzynki (suszone morele). Gotować w proporcjach kaszy do wody 1:2,5 pod przykryciem na wolnym ogniu, aż woda wyparuje ( ok. 15min.) Dodać rozduszonego widelcem banana i starte jabłko ( daję duszone jabłka) KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I IMBIREM Składniki: ok. 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko i 1 gruszka, 2 łyżki wypłukanych rodzynek ,1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, cienki plasterek korzenia imbiru, cynamon. W misce lub drugim garnku wypłucz kaszę. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu. KASZA JAGLANA ZAPIEKANA Z FARSZEM Z BIAŁEGO SERA (4-6 porcji) 40 dag kaszy jaglanej, 40 dag miękkiego białego sera, 2 żółtka, 3/4 szklanki śmietany 12 lub 18%, jajko, łyżka masła, 1/2 łyżki cukru pudru, sól, pieprz, łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania Kaszę wypłukać i przelać wrzątkiem. Odcedzoną kaszę włożyć do garnka, dodać 4 szklanki wody, zagotować, dodać masło, wymieszać i ugotować. Biały ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z solą, pieprzem do smaku i 2 żółtkami. Wysmarować masłem płytkie naczynie do zapiekania, wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, na niej ułożyć warstwę przyprawionego sera, po czym nakryć warstwą pozostałej kaszy. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem i jajkiem. Śmietanę wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C. RACUSZKI BANANOWE 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu 2 dojrzałe banany 2 łyżki wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka słodu lub miodu kilka kropli zapachu waniliowego szczypta kurkumy 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej olej Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano. CIASTO JAGLANE Z OWOCAMI nie robiłam jeszcze Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 1/8 łyżeczki kurkumy 1/3 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżeczka zapachu śmietankowego Gotować kaszę w 1 1/2 szklanki wrzątku z dodatkiem soli i kurkumy przez 40 minut na małym ogniu. Do gorącej dodać olej i 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz cynamon lub zapach, zmiksować. Wystudzić. Dodać pozostałą szklankę mąki ryżowej, wymieszać. Podzielić ciasto na 3/4 i 1/4, do mniejszej części dodać 2 czubate łyżki wiórków kokosowych. Dużą tortownicę posmarować olejem, wylepić spód i boki większą połową ciasta pamiętając o zrobieniu wysokich brzegów, wyłożyć dżem, na to truskawki. Drugą część ciasta pokruszyć na wierzch i lekko docisnąć do masy truskawkowej. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Nadzienie: 1/2 kg truskawek 2/3 szklanki rodzynek 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Niewielki słoik dżemu morelowego (lub innego kwaskowatego) Truskawki podgrzać na małym ogniu, zagotować z dodatkiem wiórków i rodzynek. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać do truskawek. Zagotować, wystudzić. ................................................................................................... z niesłodkich najczęściej robię te kotlety KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki płatków owsianych podpieczonych w piecu 1/2 szklanki podsmażonej cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku Ewentualnie 1 łyżeczka sosu sojowego Szczypta oregano, pieprzu ziołowego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanej patelni. podawać z sosem koperkowym, pieczarkowym KOTLETY JAGLANO - BROKUŁOWE kasza jaglana brokuły słonecznik bułka tarta (ewentualnie inny zagęszczacz lub żadnego, ja dałam płatki owsiane) kminek mielony kurkuma sól olej Kaszę i brokuły (mniej więcej w równych ilościach) gotujemy do miękkości (oddzielnie), łączymy (jeśli trzeba kaszę odsączamy na sitku), rozgniatamy widelcem, dodajemy bułkę tartą (ile potrzeba), kminek, kurkumę, sól do smaku, do tego słonecznik, najlepiej wcześniej namoczony. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju - ze względu na to, że składniki są ugotowane, nie ma potrzeby głębokiego smażenia. podawać z sosem, np. pieczarkowo-paprykowym KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM Składniki na 4 porcje • kasza jaglana • 15- 20 dkg wędzonego boczku • 4 ząbki czosnku • opakowanie mrożonego szpinaku lub paczka świeżego • Przyprawy: sól, pieprz, odrobina lubczyku, magii, Kaszę gotujemy osączamy i pozostawiamy. Boczek kroimy drobno i smażymy go na łyżce oleju. Musi się trochę wytopić. Świeży szpinak myjemy, przelewamy gorącą wodą i smażymy na boczku z dodatkiem wyciśniętego czosnku i odrobiną maggi. Kiedy będzie miękki dodajemy kasze i dusimy wszystko razem. Jeśli mamy szpinak mrożony postępujemy identycznie. PASZTETY z soczewicą 1 szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 cebule olej przyprawy według uznania Cebulę poddusić na oleju, dodać kaszę jaglana i prażyć przez chwilę. Zalać 5 szklankami wody i gotować 15 min. , następnie dodać czerwona soczewicę i gotować razem az składniki będą miękkie( utworzy sie jednolita masa), doprawić solą , pieprzem i ziołami . Przełożyć do foremki i piec około 1 godziny w 180 st. C. z pestek dyni … uwielbiamy 1 duży, gruby por 1 1/2 szklanki pestek z dyni 1 łyżka sezamu 1 duży seler 1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pieprz ziołowy słodka papryka olej Ugotować selera, wystudzić i obrać. Wystudzić kaszę. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, kaszę, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku. Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak. Tych też nie robiłam jeszcze ZUPA JAGLANA ROZGRZEWKA * 1 szkl. kaszy jaglanej * 5 ziemniaków * 1 włoszczyzna * 200 g wołowiny lub żeberek * 2 łyżki masła * 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki * 2 liście laurowe * 5 suszonych borowików * 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego * 1 odrobina sosu sojowo-grzybowego * 1 szczypta soli * 1 szczypta pieprzu * 1 garść posiekanych ziół majeranek, tymianek * 1 odrobina kwaśnej śmietany do smaku i do dekoracji do każdej porcji zupy * 1 ,5 l wody 1. Namocz suszone grzyby. Umyj mięso, zalej je zimną wodą, dodaj grzybki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotuj całość na niewielkim ogniu około 40 minut. W tym czasie obierz włoszczyzne. Warzywa włóż do gotującego się wywaru, a kiedy będą już miękkie-wyjmij i pokrój w kostkę. Również drobno pokrój ugotowane mięso. 2. Z gotowego wywaru odlej 2 szklanki. W garnuszku rozgrzej masło, wsyp kaszę i zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wszystkie składniki połącz w garnku z wywarem, dodaj ziół, dopraw do smaku i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj w bulionówkach z odrobiną kwaśnej śmietany na wierzchu. Każdą porcję posyp świeżą natką pietruszki. KASZA JAGLANA ZAIEKANA Z KALAFIOREM1 szkl. kaszy jaglanej 1 mały kalafior 1 łyżka oleju, sól, przyprawy (np. kminek lub mięta) bułka tarta Kaszę gotować w potrójnej ilości wody przez 20-30 min. Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, rozdrobnić i dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą dodając sól, olej i przyprawy. Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posypać bułką tartą (albo otrębami). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż bułka uzyska złoty kolor (ok. 20 min.). ZAPIEKANKA Z KASZY, ZIEMNIAKÓW I KISZONEJ KAPUSTY3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej ¾ kg ugotowanych ziemniaków 3 łyżka masła roślinnego, mielona kolendra lub gałka muszkatołowa ½ kg kiszonej kapusty suszone śliwki sól, pieprz, bułka tarta, olej Ziemniaki ugotować, a następnie utłuc z masłem na puree i przyprawić kolendrą. Połączyć puree ziemniaczane z kaszą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Śliwki namoczyć i pokroić na małe kawałki. Kiszoną kapustę pokroić drobno. W wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę puree z kaszą, następnie warstwę kiszonej kapusty, pokrojonych suszonych śliwek i ponownie warstwę puree z kaszą. Na wierzchu posypać bułką tartą i polać rozpuszczonym masłem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez ok. 20 min. |
Autor: | KasiaBeata [ pn lut 07, 2011 2:42 pm ] |
Tytuł: | |
Astarte - uwielbiam Cię - tyle przepisów w jednym miejscu - to było mi potrzebne. Ja z kaszą jaglaną zaprzyjaźniam moich chłopaków - póki co na słodko wcinają. Oczywiście nie mówiełam im na początku, że to kasza jaglana , tak na wszelki wypadek, żeby uniknąć niepotrzebnych sprzeciwów. |
Autor: | Astarte [ sob lut 12, 2011 3:32 pm ] |
Tytuł: | |
dopiero teraz widzę jakieś dziwne znaczki w ostatnim przepisie...miało być 3/4 i 1/2 oczywiście mam jeszcze trochę, ale dołożę jak sama wypróbuję ![]() |
Autor: | marvik [ czw paź 13, 2011 2:24 pm ] |
Tytuł: | |
ostatnio zrobiłam paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, zieloną soczewicą, czosnkiem i zieloną pietruszką:) |
Autor: | mayka [ sob cze 22, 2013 6:48 pm ] |
Tytuł: | Re: KASZA JAGLANA |
Odświeżam, teraz moda na kasze i mnie dopadła. Może to efekt tego, że coraz więcej osób mówi o kaszach, pojawiają się różne propozycje. No i jest oczywiście mega zdrowa. Z góry dziękuję za przepisy już widzę, że racuszki będą robione. Ja się dopiero zaprzyjaźniam z jaglanką. ps. A widziałyście konkurs na danie z kaszą? Jak macie jeszcze jakieś pomysły to wyguglujcie sobie "zabawy z kaszą". |
Autor: | olejka [ wt sie 26, 2014 9:02 am ] |
Tytuł: | Re: KASZA JAGLANA |
kasza jaglana to ponoć najzdrowszy sposób na śniadanie, sama czasem jadam i próbuję przekonać do niej moją drugą połówkę, ale to jest chyba misja z góry skazana na niepowodzenie |
Autor: | Masza21 [ pn lis 14, 2016 11:39 am ] |
Tytuł: | Re: KASZA JAGLANA |
Ja dopiero niedawno zaczęłam jeść tą kaszę, ale muszę przyznać, że jest rewelacyjna:) |
Autor: | mishka [ pt gru 27, 2019 4:04 pm ] |
Tytuł: | Re: KASZA JAGLANA |
Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana. Posiada wiele właściwości odżywczych i nie zawiera glutenu. Warto ją spożywać jak najczęściej. Dla mnie na śniadanie nie ma nic lepszego jak kasza jaglana z jabłkiem. Najlepiej jednak samodzielnie dopasowywać przepis i dodawać swoje ulubione składniki. Dzięki temu wcale się nie znudzi. Polecam dla mam i dzieci. |
Autor: | ślamazara [ czw cze 25, 2020 10:59 am ] |
Tytuł: | Re: KASZA JAGLANA |
uwielbiam ![]() |
Autor: | KIMONO [ wt sie 18, 2020 2:53 pm ] |
Tytuł: | Re: KASZA JAGLANA |
A ja właśnie nie przepadam.... Kiedys jadłam na słodko i to był jeden jedyny raz kiedy mi to smakowało.. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |