Dzisiaj jest wt lis 13, 2018 9:50 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: śr sty 20, 2010 4:24 pm 
#
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 30, 2008 9:22 am
Posty: 3221
Lokalizacja: Krakuff
przepis Diamenciary na moule z sosem czosnkowo-pietruszkowym

skladniki:
moule (swierze lub pakowane w paczkach z woda morka)
duza glowka czosnku
peczek swierzej natki pietruszki
smietana
maslo

Moule w zaleznosci jakie macie w pl, jesli swierze to wrzucacie do garnka gdzie nalewa sie wody tylko aby zaktyc ledwo dno, jesli w paczkach to odlac wode i wsypac do garnka. W obu przypadkach potrzebny jest duzy garnek z minimalna iloscia wody na dnie.
Postawic na srednim gazie.
W tym czasie w drugim garnku mniejszym roztopic 100g masla, posiekana cala glowke zabku na drobno oraz drobno posiekana pietruszke... Sos zamieszac i dodac smietane tyle ile potrzebujemy sosu, ja daje czasem nawet 500g smietany.
Nasze moule w duzym garnku kontrolujemy i podrzucamy zawartsc aby sie poodwracaly. Gdy zauwazymy ze moule sa juz otwarte mozemy odlac pol szklanki wody z mouli i dolac do sosu, reszte wody wylac do zlewu, nastepnie sos zamieszac i przelac do garnka z moulami. Przykryc garnek i podrzucac zawartosc aby sos wymieszal sie z moulami. Trzeba podrzucac bo nie da sie wymieszac...bo sie je polamie i beda skorupy w sosie.
Podawac obowiazkowo z frytkami. Frytki mozna polac sosem - PYCHOTA!
Do tego dobre czerwone wino i kolacja gotowa ...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr sty 20, 2010 5:05 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 02, 2009 12:47 pm
Posty: 2390
Lokalizacja: Francja
a ilosc mouli to w zaleznosci od apetytu, ja kupuje srednio 1,5 - 2kg

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 20, 2010 5:07 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 27, 2009 11:25 am
Posty: 570
gdzie w PL kupić najlepiej mule do tego przepisu??i jaka śmietana??

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 20, 2010 5:13 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 02, 2009 12:47 pm
Posty: 2390
Lokalizacja: Francja
haricot gdzie je kupic w PL nie ma pojecia, w marketach chyba powinny byc gdzies w okolicach ryb... A smietana normalna (ja uzywam 30%) ale mozna uzyc mniej kalorycznej...

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 20, 2010 5:43 pm 
#
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 30, 2008 9:22 am
Posty: 3221
Lokalizacja: Krakuff
polecam smietanę 18% do zup i sosów piątnicy :wink:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt sty 22, 2010 8:31 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 13, 2009 12:21 pm
Posty: 925
Lokalizacja: Olsztyn
To ja też podzielę się przepisem, może niektóre z Was go już znają albo podobne wersje. Bardzo prosty, łatwy w przygotowaniu sposób na podanie piersi z kurczaka w trochę inny sposób.

PIERŚ Z KURCZAKA Z PORAMI

Kroimy pora (trochę części białej i więcej zielonej) w talarki. Na patelni podgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy pora. Podsmażamy aż zmięknie, dodajemy ser żółty i podsmażamy do rozpuszczenia sera mieszając, żeby połączył się z porem.

Filet z piersi kurczaka przygotowujemy tak jak na kotlety (rozbijamy, przyprawiamy). Podsmażony por z serem kładziemy na połowie kotleta, a drugą połową przykrywamy (wygląda coś w stylu kanapki, w środku z porem). "Kanapkę" moczymy w jajku, bułce tartej i smażymy jak kotlety.

Polecam :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt sty 22, 2010 10:55 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 02, 2009 12:47 pm
Posty: 2390
Lokalizacja: Francja
nikaa brzmi pysznie ... szkoda ze moj maz nie lubi pory bo napewno bym to zrobila na obiad ...

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt sty 22, 2010 11:07 am 
#
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 30, 2008 9:22 am
Posty: 3221
Lokalizacja: Krakuff
Ja nie mam pora cholera ale moze z cebulką? :wink:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt sty 22, 2010 2:40 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 13, 2009 12:21 pm
Posty: 925
Lokalizacja: Olsztyn
hmmm, nie wiem jak to wyjdzie z cebulą, bo por nadaje specyficzny smak. Ale zawsze można spróbować...
Ja ogólnie za porem też nie przepadam, ale akurat w tej kombinacji mi bardzo smakuje 8)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob sty 23, 2010 11:43 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 02, 2009 12:47 pm
Posty: 2390
Lokalizacja: Francja
Oto przepis na czekoladowe babeczki z wylewajaca sie czekolada w srodku
Ja uzywal malych salaterek do pieczenia... Moj przepis zawsze podwajam bo wychodzi tylko 4 babeczki a to zdecydowanie za malo hihih wiec podaje wam przepis na 8 babeczek ...
Skladniki:
300gr czekolady do pieczenia, mozna kupic gotowa w sklepie, w postaci tabliczki czekolady
160gr masla
160gr cukru
120gr maki
8 jajek
Sposob przyrzedzenia:
Roztopic czekolade, przelac do pojamniku w ktorym bedziemy mieszac mase, dodac 8 zoltek, mieszamy, dodac cukier, mieszamy, ddac make, mieszamy, W innym pojemniku ubijamy bialko ze szczypta soli wowczas szybciej sie ubija, Gdy powstanie biala piana pomalu przekladamy do naszej masy. Delikatnie drewniana lub sylikonowa lyzka przekladamy puch bialy z czekaloda. Nie mieszamy a przekladamy...
Przelewamy do pojemnikow wysmarowanych maslem... najlepsze sa salaterki choc mozna uzyc prostokatnej formy do ciast o wymiarch okolo 10X21cm ...
Nalewamy do salaterek prawie po nam brzeg... Nagrzac piekarnik na 180°. Jesli mamy stary piekarnik 20-25min. Gdy nowy ... wystarczy 17-18 min.
Pierwszym razem pieklam 25min i nie bylo w srodku plynnej czekolady... Wyczulam swoj piekarnik i pieke tylko 18 min ...
Po upieczeniu wystawic na zimno. Mozna podawac w salaterkach lub wyciagnac na talerzyk ... ale ta druga forma jest dla tych ktorzy lubia czekac hihihi

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz sty 24, 2010 9:15 am 
#
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 30, 2008 9:22 am
Posty: 3221
Lokalizacja: Krakuff
Lody truskawkowe wg Pragnącej_szczęścia



2 szklanki truskawek

125 g serka Philadelphia (dałam serek Piątnicy do serników)

1 szklanka mleka

1 szklanka śmietanki kremówki

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Truskawki rozgniotłam widelcem. Serek ubiłam z połową mleka, potem dodałam cukier i zmiksowałam. Dodałam resztę składników i wymieszałam dokładnie, a następnie masę przełożyłam do pudełka i odkryty wstawiłam do zamrażarki.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lut 07, 2010 7:42 pm 

Rejestracja: czw paź 25, 2007 9:20 am
Posty: 1071
Lokalizacja: Białystok
SERNIK

35 dkg sera mascarpone,
25 dkg sera białego (zmielonego),
120 ml mleka skondensowanego słodzonego,
120 ml śmietanki 36% (ja dałam 30%),
120 ml jogurtu nat. cukier waniliowy
14 dkg cukru pudru (ok.szklanka),
3 jajka.

Zmiksować sery i cukier , wbijać po jednym jajku, na końcu dodać jogurt, śmietanę, mleko skond. Wylać na biszkopty. Piec 50 min w nagrzanym do 160 st. piekarniku.
Po upieczeniu uchylić piekarnik do wystudzenia. Przepis ukradłam z innego wątku :oops:

Skrzydełka kfc
4 skrzydełka
1 jajko
sol
curry
ostra papryka
maka
mleko
olej
bułka tarta
płatki kukurydziane
łyżka masła

Skrzydełka moczyć w wodzie z sola ok. 45-50 min
Jajko rozmieszać z mlekiem i przyprawami- curry, ostra papryka, sól
Mąkę pomieszać z bułką w proporcji 1:3 i dodać ze 3 łyżki rozdrobnionych płatków kukurydzianych.
Części skrzydełka bez mięsa odciąć, wyrzucić a pozostałe przedzielić na pół. Maczać: bułka-jajko-bułka i na rozgrzany olej. Oleju musi być tyle żeby skrzydełka były zanurzone, do oleju dodać łyżkę masła.

_________________
GABRYSIA 03.04.2008 g. 11:20 3200g
Obrazek
BARTUŚ 02.06.2010 g. 11:55 3500g
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: ndz lut 07, 2010 9:19 pm 

Rejestracja: czw paź 25, 2007 9:20 am
Posty: 1071
Lokalizacja: Białystok
Co do przypraw to daję po 1/2 łyżeczki: soli, curry, papryki ostrej i skrzydełka są dosyć łagodne. Przyprawy można dodawać wg własnego uznania. I ilość panierki zwiększamy zgodnie z tym ile mamy skrzydełek- ten przepis jest na 4 skrzydełka, ale ja robię ok. 12 skrzydełek czyli wychodzi 24 kawałki i zawsze zostaje. Na zimno też są dobre!

_________________
GABRYSIA 03.04.2008 g. 11:20 3200g
Obrazek
BARTUŚ 02.06.2010 g. 11:55 3500g
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies