Oj , to rzeczywiście trochę przygotowań będzie - komunia, odwiedziny, chrzciny

, ale napewno Dorotko sobie poradzisz
ZUPA PIECZARKOWO - POROWA
0, 5 - 1 kg pieczarek ; 3-4 duże pory ; 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe, indycze - ja polecam delikatniejsze mięsko czyli indycze, ewentualnie może być mieszane np. indyczo-wołowe, bądź inne) ; 3 serki topione - śmietankowe (chochland) ; śmietana 22% - duża ; zioła prowansalskie.
Pieczrki kroimy w paski, pory w krążki i gotujemy ( 10 min) na wywarze z wegety, liść laurowy, ziele angielskie. Mięsko trochę solimy i pieprzymy i formujemy z niego malutkie kulki i obtaczamy w mące, następnie wrzucamy do zupy i gotujemy około 10 min. Następnie rozpuszczone w gorącym wywarze serki dodajemy do zupy, dolewamy śmietanę, trochę zagęszczamy (woda+mąka). Na końcu dodajemy zioła ( ja daję na "oko" - tyle żeby było czuć ich smak i zapach), solimy, pieprzymy. Zupkę podajemy z grzankami (są dostępne w sprzedaży), albo po prostu z pieczywem. Możemy zmienić proporcje warzyw, jak ktoś lubi gęstą zupę można dać więcej pieczarek, więcej mięska .... Smacznego
BIGOS PIECZONY
2 kg kapusty kiszonej, 1 kostka masła śmietankowego, 1 opakowanie przyprawy do bigosu, 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę - to wszystko pieczemy w piekarniku 1 godzinę !
Po godzinie dodajemy 1/2 kg karczku surowego (pokroić należy), 1 konserwa wołowa w sosie własnym - to pieczemy kolejną godzinę.
Po godzinie dodajemy 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej - drobno pokrojonej. Pieczemy jeszcze godzinę
Łącznie piecze się 3 godziny, co pół godziny należy mieszać ! Smacznego
RYBA PO JAPOŃSKU
1 kg ryby rozmrozić , poporcjować i posolić.
Przygotować ciasto naleśnikowe, obtoczyć rybę i usmażyć. Ciasto naleśnikowe - 2 szkl. mąki, 2 jajka, 2 łyżki płaskie wegety, 1 szkl. wody.
Ja nie robię w cieście naleśnikowym , obtaczam tylko w jajku i mące i jest bardzo dobre.
4 duże cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
1 słoik papryki konserwowej pokroić w słupki.
1 słoik ogórków konserwowych pokroić w słupki.
W naczyniu układać: ryba , cebula, papryka, ogórki.
Zalać ciepłą zalewą.
Zalewa:
2 szkl. wody , 1/2 szkl oleju , 3 łyżki cukru, 1mały przecier pomidorowy, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki octu, sól do smaku, ziele angielskie, liść laurowy.
Wszystkie składniki zagotować i gotować jeszcze 2 minuty. Zalać rybę.
Przyrządzić dzień przed podaniem. Smacznego
SAŁATKA Z RYBĄ
05 - 1 kg filetów z ryby np. mintaja ; 0,5 kg pieczarek ; 5 średnich marchewek ; 5 jajek ugotowanych na twardo ; 3 cebule ; majonez ; szczypior .
Ugotować poporcjowaną rybę - około 5 min. w zalewie ( woda, liść laurowy, ziele angielskie, wegeta, magii - ilość składników na oko, ryba musi przesiąknąć tymi przyprawami, żeby miała smak odpowiedni). Ryba podczas gotowanie nie rozpadnie się, więc bez obaw

.
Ugotowaną rybę wyjąć i ostudzić . Pieczarki drobno kroimy i smażymy z cebulą - przyprawiamy do smaku. Gotujemy marchewki na miękko i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami. Bardzo drobno kroimy jajka.
Sałatkę układamy warstwami : ryba, pieczarki, majonez, marchew, jajka, majonez, szczypior. Jak dla mnie to pycha

Smacznego
POMIDORY Z CZOSNKIEM
To jest jako przystawka, ewentualnie jako dodatek do wędlin.
Pomidory kroimy na plastry, na każdy plaster kładziemy sos majonezowo-czosnkowy ( majonez, jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty, koperek, sól, pieprz, trochę soku z cytryny - proporcje składników na "oko") i posypujemy startym żółtym serem. Smacznego

.
Mam nadzieję, że przepisy nie sprawią trudności

, w razie jakichś problemów proszę pisać - napewno odpowiem. Czekam ne relację i mam nadzieję, że dania będą smakowały. Pozdrawiam
