Ciąża, objawy ciąży, macierzyństwo, dzieci http://www.forum.e-mama.pl/ |
|
****PRZEPISY WRZESNIOWEK I NIE TYLKO**** http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?f=15&t=10675 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | pysiek [ pn mar 19, 2007 3:55 pm ] |
Tytuł: | ****PRZEPISY WRZESNIOWEK I NIE TYLKO**** |
W kleje te przepisy ktore do tej pory zdolalam zebrac na forum ![]() Makaron z brokułami Składniki na 2/3 osoby -makaron (najlepiej grube rurki) -paczka brokuł mrożonych (a latem oczywiście świeżych) -śmietanka kremówka -2 serki topione duże (najlepiej bez żadnych dodatków) -zioła prowansalskie Ugotować makaron Brokuły ugotować na pół twardo,w posolonej wodzie Sosik-śmietane kremówke wlać do garnka,włożyć 2 serki topione,muszą sie rozpuścić,wiec śmietanka zagotuje się ale na wolnym ogniu Do sosiku wsypać do smaku zioła prowansalskie według uznania Po ugotowaniu na makaron wsypać kilka brokuł,polać sosikiem I obiadzik gotowy Smacznego Kotleciki z jajek Ugotowac okolo 6-jaj podsmazyc na patelni na maselku cebulke i pare pieczarek jak kto lubi ugotowane jajka obrac i zgniesc widelcem dodac cebulke z pieczarkami i jedno surowe jajko troszke bulki tartej do sklejenia i mozna dodac szczypiorku posolic popieprzyc i wymieszac jak sie wszystko ladnie polaczy formowac male kotleciki i obtaczac w bulce tartej i na patelnie az sie zarumieni(ok 2min) paluchy lizac-smacznego Pilaw po grecku: 2filety z kurczaka,2małe cebule,2małe pomidory,1łyżka oliwy,3łyżki ryżu,1kostka rosołowa rozpuszczona w 1szkl.wody Rozgrzać oliwę,cebulę drobno posiekać i lekko przesmażyć na patelni,dodając kurczaka pokrojonego w paski.Po 10min.dodać pokrojone pomidory.Kostkę rosołową rozpuścić w 1szkl.wody,zalać kurczaka i dosypać ryż.Całość gotować 20min.pod przykryciem. przepis na lasagne. Oto przepis: makaron lasagne mieso mielone marcheweczki czosnek cebulki szpinak mrożony sos (ja uzywam bolognese) serów różne rodzaje jaja 2 Makaron troszkę podgotowywuję na półtwardo (uważać zeby sie nie posklejał) obieram około 2,3, 4 marchewki i trę na tarce cebulkę kroję (około 3,4 cebul) marchewki razem z cebulą smażę w rondelku na oleju osobno smaże mięso mielone dodaj mięco do rondelka z marchewką przypraw wszystko (bazylia, zioła, sól, pieprz) dodaj sos - wszystko razem zagotuj i przypraw tak aby miało dobry ostry smak osobno w innym rondelku włóż rozmrożony szpinak - do szpinaku dodaj 2 całe jaja i starty ser (ok 200 gram). Wszystko posolić i popieprzyc i razem zamieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu mięsnego i na to nałożyć płaty makaronu - na płaty szpinakową mieszankę, na szpinak sos mięsny, na to płaty makaronu i tak przekładać do góry (ja robię 3 warstwy). Na samą górę wyłożyć serem mozarellą i zwykłym serem startym zrobić warstwę. Zapiekać 40 minut w 220 stopniach pod przykryciem i potem ok 20 minut bez przykrycia marchewka z groszkiem a wiec:zalezy na ile osob ja biore 4 marchewki obieram i kroje w plasterki zalewam je woda tak zeby woda przykryla je,gotuje na malym ogniu do czasu az beda mieciutkie,potem tluczkiem do ziemniakow rozciskuje je na miazge i zmniejszam jeszcze temperature aby woda zaczela odarowywywac.Nastepnie obieram jabuszko i tarkuje je na tarce(tak jak na placki n´ziemniaczane)dodaje do tej marchewki i probuje jesli jeszcze jest goszka lub malo slodka dodaje troche cukru(lyzeczke mala lub pol zalezy od marchwi)czasem zdarza sie tak slodka marchewka ze wogole nie trzeba slodzic)na koniec dodaje groszek i dusze to na malutkim ogniu jak wszystko jest juz mieciutkie i pyszne odstawiam z ognia i podaje do obiadku:)mam nadzieje ze jak zrobisz to wyjdzie ci rowniez pyszna jak moja:) Sos Mornay to zwykły, tylko dośc lekki beszamel, do którego dodajesz utartego żółtego sera. Czyli tak: bierzesz 1/4 kostki masła, roztapiasz na patelni i "smażysz" na nim szklankę mąki, uważając, żeby się nie zarumieniła. Po jakichś 2 min zalewasz około 300-500 ml gorącego mleka, do którego dodałaś soli, odrobinę gałki muszkatułowej i pieprzu, i mieszasz wściekle. Jak się zrobią grudki, dodatkowo miksujesz. Potem sypiesz tartego sera tyle, ile lubisz (ja zwykle jakieś 3/4 szklanki). W zależności od tego, ile dodasz mleka, wyjdzie albo sztywny, albo taki trochę lejący, ale zawsze jest pyszny do zapiekania z jarzynami, zapiekanek z makaronów ZAPIEKANY RYZ Ryż-2-3 paczki,pieczarki-50dag,czosnek-2-3 ząbki,jaja-5-6 szt.,koncentrat pomidorowy-średni słoiczek,kawałek żółtego sera,sól,pieprz,zielona pietruszka Przygotowanie:Ryż ugotować,pieczarki pokroić,podsmażyć na oleju,w ońcowej fazie dodać czosnek.Wymieszać pieczarki z ryżem.Potem do naczynia wybić jaja,dodać koncentrat pomidorowy.w naczyniu żaroodpornym ukladac kolejno warstwy ryżu,jaj,ryżu,jaj.Całość posypać startym żołtym serem.Piec w temp.180*C.Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. KOTLETY 1.Po kozacku:schab w panierce musztardowej,czyli:schab posmarowany musztardą i panierowany(mąka,jajko i bułka tarta) 2.Po kowalsku:schab panierowany i na to kładziemy podsmażone pieczarki i tarty żółty ser 3.Po cygańsku:w panierce chrzanowej,czyli:schab posmarowany chrzanem i panierowany 4.Po zbójnicku:schab panierowany plus na to kładziemy jajko sadzone i starty żółty ser,chwilę zapiekamy,by ser się rozpuścił 5.Po hawajsku:schab panierowany plus na to kładziemy kawałek ananasa czy brzoskwini i starty żołty ser,zapiekamy chwilę,by ser się rozpuścił. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka SZASLYK Z ZIEMNIAKAMI Ziemniaki-6szt.,pierś z kurczaka-30dag.,cebula-1szt.,olej-2łyżki,sól,pieprz Sos:brzoskwinie z puszki-25dag.,curry-2łyżeczki,jogurt naturalny-200ml,śmietana-2łyżeczki,szczypiorek-1pęczek Przygotować sos:brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić w kostkę,włożyć do miseczki.Szczypiorek umyć,posiekać.Jogurt połączyć ze śmietna i curry.Dodać do brzoskwiń,wymieszać.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać posiekanym szczypiorkiem. Cebulę obrać,pokroić na cząstki.Mięso opłukać,osuszyć,pokroić na małe kawałki.Na szpikulce nadziewać kolejno:ziemniaki,kawałki mięsa i cebuli.Oprószyć solą i pieprzem.Smażyć na oleju przez 8-10 min.Podawać polane sosem. GULASZ Z KURCZAKA Piersi z kurczaka,cebula,papryka kolorowa,pieczarki,śmietana,mąka pszenna,koncentrat pomidorowy,curry,papryka ostra i słodka,sól,pieprz,oregano,zioła prowansalskie,olej. Wykonanie:pierś pokroić na kawałki,podsmażyć na oleju,dodać troszkę przypraw.Przełożyć do rondelka.Następnie pokroić paprykę na kawałeczki,podsmażyć ma patelni,przełożyć do mięsa.To samo zrobić z cebulą i pieczarkami(wszystko osobno).Przełożyć do rondelka,wymieszać.Mały kubeczek śmietany połączyć z paroma łyżkami mąki pszennej,dodać przecier pomidorowy i wlać do rondelka.Pogotować chwilę.Dodać przyprawy.Podawać z ryżem. SALATKI sałatka z tuńczyka 1 torebka ryżu zagotować 1 puszka ananasa 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 puszka kukurydzy sól, majonez RYż zagotować, ostudzić. Pokroić ananasa, dodać do ryżu, dołożyć tuńczyka i kukurydzę. Doprawić solą, dodać majonez i wymieszać SAŁATKĘ Z FILETÓW KURCZAKA Z ANANASEM 4 średniej wielkości filety z kurczaka (ugotować) 4 ogórki konserwowe 4 jajka na twardo 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1-3 łyżki majonezu Pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku DUSZONA RYBA Rybę posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć na ostrym ogniu. Na ten sam olej wrzucić jarzynę (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula itp. - według uznania, marchew, seler i pietruszka pokrojone w zapałkę) Posolić i obficie pokropić sosem sojowym. Podsmażyć na lekkim ogniu 10-15 min Zalać 1/2L słodką 36% śmietaną. Wymieszać po około 2-3 min. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wyłożyć rybę, zalać tym sosem z jarzynami i zapiekać w piekarniku około 30 min ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 1 kg mięsa mielonego wyrobić jak na mielone Nadzienie: • 2 – 3 średnie marchewki pokrojone w kostkę • średni por pokrojony w krążki • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w kostkę Na 2 łyżkach oleju przesmażamy 2 min. marchewkę, dodajemy pieczarki i por i razem smażymy jeszcze 5 minut. Wykonanie: Mięso rozwałkować na pergaminie wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą (grubość ok. 1 cm). Na całości rozłożyć nadzienie lekko przestudzone i zwinąć w rulon. Roladę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem korytku łączeniem do dołu. Piec 1 godz. w 200C co jakiś czas odlewając tłuszcz. wydaje się troszkę skomplkowane ale to nieprawda ... bo skoro mi się udalo zrobic to musi byc łatwe Można zajadac i na ciepło i na zimno... idealne na świateczny stół Placuszki kukurydziane 20 min, 6 porcji 1 porcja 210 kalorii Składniki: - 1 szklanka mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - sól - 1 puszka kukurydzy - 1 por - 2 pomidory - pół pęczka natki pietruszki - olej do smażenia Mąkę rozmieszać z mlekiem, jajkami i szczyptą soli, kukurydzę osączyć z zalewy, pora oczyścić, opłukać, pokroić na krążki, ciasto wymieszać z kukurydzą, porem i listkami natki, pomidory umyć, pokroić na dość grube plastry, rozłożyć je na patelni z dosyć dużą ilością rozgrzanego oleju, na pomidory nakładać łyżką porcje ciasta, by powstały małe placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Na łazanki:- 300 g maki - 3 jajka - łyżka oleju - sól - po łyżce masła i bulki tartej do formy Do mąki wsypać szczyptę soli, zrobić wgłębienie, wbić jajka i zagnieść twarde ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować i pokroić najpierw w paski o szerokości 2 cm, a potem na kwadraty. Łazanki rozsypać aby przeschły. Kluski ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju i osączyć na sicie. piersi pod kolderka oto przepis: mieszacie 1 startą marchew z 1 pokrojona porą i łyżką majonezem w tym czasie przyprawione filety opiekamy na jednej stronie na patelni obracamy na druga strone i na kazdym kladziemy nasza mieszanke - ile sie zmiesci na to żółty ser i przykrywamy patelnie przykrywka zeby wszystko ladnie "przeszlo", a ser sie stopil naleśniki zapiekane: 4 grubsze duże naleśniki nadzienie: 15 dag pieczarek cebula średnia 35 dag mięsa mielonego puszka pomidorów puszka kukurydzy sól / pieprz / słodka papryka sypka pieczarki w plasterki, cebulę w krązki rozgrzać patelnię i na oleju usmażyć mięso, dodać pieczarki i cebulę i smażyć kilka minut razem; dodać kukurydzę i pomidory (połowę soku odlać, choć ja tam daję cały sos - polecam pomidory w firmy Dawtona - są najlepsze smakowo) i gotować około 20 minut i dodać przyprawy żaroodporne naczynie (ja biorę i przykrycie i spód) nasmarować oliwą i do jednego i drugiego daję po dwa naleśniki złozone na pół i wypelniam je tym farszem - to, że się rozlewa sos nie szkodzi !!! po dwa akurat się mieszczą w takim jednym naczynku i to cudo polewam sosem: składniki sosu: cebula 2 łyzki masła 1/4 szkl mleka + 1/4 szkl rosołku (z kostki) 10 dag sera żółtego - można mieć więcej na potem do posypania i się sosik robi: posiekana cebulka - zeszklić na maśle, popruszyć mąką i zasmażyć; podlać rosołkiem i mlekiem - gotować ok. 15 minut na małym ogniu stale mieszając - na koniec zetrzeć żółty ser i dodać do sosu polać nasze naleśniki i resztą startego sera posypać je dodatkowo Piec 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni |
Autor: | ~~bursztynek~~ [ pn mar 19, 2007 4:21 pm ] |
Tytuł: | |
Super pyszna szybka sałatka do wszelkich mięs od mielonych, szaszłyków po szynkę: *kapusta pekińska *puszka kukurydzy *puszka czerwonej fasoli *3 pomidory pokrojone w kotkę *2 długie zielone ogórki pokrojone w kostkę *ser feta, najlepszy wypróbowany niebieski z mlekovity pokrojony w taką samą kostkę sos: *mały jogurt naturalny * dwie łyżki majonezu *koniecznie 2-3 ząbki czosnku popieprzyć sos, wymieszać, dodać do warzyw Absolutnie bez soli, bo feta słona. Sałatka jest najlepsza po 2-3 godzinach w lodówce. Mmmmm pycha. |
Autor: | Maleńka [ pn mar 19, 2007 4:24 pm ] |
Tytuł: | |
Dziewczyny, Zapoznajcie się proszę z tym tematem http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=9608 |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |