Dzięki
ASara :) Przy najbliższej okazji wypróbuję
Jak juz się temat wafli pojawił, to wkleję Wam przepis na taki który u nas gości przeważnie w Boże Narodzenie
MASA DO WAFLA z suszonymi śliwkami i nie tylko
* szklanka cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 kostka masła
* 0,5szkl mleka
Składniki na masę rozpuścić w garnku,zagotować, ostudzić
Do wystudzonej masy dodać:
- 30dag suszonych śliwek(pokrojonych w kosteczkę)
- 30dag orzechów włoskich ( pokrojonych)
- 1 dużą paczkę herbatników( ja przeważnie daję z 2-3małe opakowania "Herbatników Szkolnych")
- rodzynki
- 1 jajko (sparzone i rozmieszane)- czasami go nie daję, zależy jakie mam jajka, bez też wychodzi ale "z" smakuje lepiej
Masę z dodatkami dokładnie wymieszać ( cięzko się to robi

) i przełożyć 2 platy wafla.
(pozostałe można wkruszyć do masy jak mają zostać i nie ma się dla nich przeznaczenia, wtedy mniej herbatników bo będzie za gęste)
Zawinąć w folię i obciążyć czymś żeby się ładnie zastygło.
-------------------------------------------------------------------------------------
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI ( niektórzy nazywają je ucieranym)
Przypominam sobie o nim, jak mi się chce czegoś słodkiego do podjadania a nie chce mi się wymyślać i iść do sklepu po inne składniki
Żadna rewelacja, zwykłe sobotnie ciasto
- ok 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 0,75 szkl mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- dowolne owoce- u mnie najczęściej jabłka 2-3 szt zależy jakie duże.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę( to ważne żeby był cukier dobrze utarty zeby nie wyszedł zakalec).Jak masa jest już puszysta i prawie biała dolewamy dalej miksując olej, mleko. Dodajemy szklankami mąkę wymieszaną z proszkiem.
Gdy ciasto jest juz wymieszane ( ma być dosyć gęste jak na racuchy?? Tak że śmigiełka miksera zostawiają ślad

) dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.Mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 40min w 180st.
* jabłek niedużo, bo wtedy ciasto wychodzi za cięzkie albo zakalcowate

Tyle żeby były.
* konsystencję ciasta regulujemy np mlekiem.Jak za gęste się wydaje można odrobinę dolać.
Jak za szybko sie rumieni po ok 15min można skręcic piekarnik do np 160, zależy jaki się ma piekarnik.
-------------------------------------------------------------------------------------
Równie sobotnia co powyższe ciasto
SAŁATKA JARZYNOWA (warzywną zwana )
Ilość składników dobiera się na oko

zalezy dla ilu osób się robi.
Wyszło ok 1,5l .Przewidziałam 2 osoby pózniej pojawili się niespodziewani goście i wystarczyło dla 4 osób ( troszkę jeszcze zostało).
3 większe marchewki
2 pietruszki
2 ziemniaki
4 jajka na twardo
4 ogórki kiszone
1 duże jabłko
1 cebula( ja nie dałam)
puszka groszku konserwowego
majonez kielecki
Marchewkę, pietruszkę,ziemniaki wyszorować, zalać gorącą wodą( żeby składniki zostały w środku a nie przeszły do wody

) ja dodaję 1-2 kostki rosołowe, bo mój małżonek tak lubi

ale można tylko posolić wodę i gotujemy do miękkości.
Jak warzywa wystygną kroimy wszystko w dowolnej wielkości kostkę, dodajemy pozostałe również pokrojone warzywa i mieszamy wszystko z 1-3 łyżkami majonezu. Cebulę należy pokroić drobniutko wcześniej i posolić odrobinę żeby zdążyła zmięknąć.Doprawiamy do smaku- jeśli potrzeba.
* Majonez Kielecki jest gęsty i dosyć ostry więc ja niespecjalnie później jeszcze doprawiam
* ilość składników dobieram na oko zwłaszcza marchewki, tak żeby było kolorowo