Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:23 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 1:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 14, 2008 2:40 pm
Posty: 6025
ryma i jak, robiłaś? :wink:

minia ło matko, to dopiero bomba kaloryczna :lol:

Moczek blok też robię z herbatnikami,ale wolę wafle :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 2:43 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
ASara pisze:
ryma i jak, robiłaś? :wink:

Dopiero wróciłam z zakupów i zabieram się do roboty.
Tylko najpierw coś na kształt obiadu muszę zrobić :)

Ale zrobiłam coś innego, znalazłam przepis w gazecie :)

BŁYSKAWICZNE CIASTECZKA RYŻOWE

* kostka masła
* 20g cukru (proponuję cukier puder, bo ten zwykły mi trochę "zgrzyta")
* olejek migdałowy
* 3 jajka
* opakowanie kleiku ryżowego (ok.180g)

1. Oddzielamy żółtka od białek.
Miękkie masło ucieramy z żółtkami, cukrem i olejkiem, dosypujemy kleik i dokładnie mieszamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy maślanej delikatnie mieszając.
3. Rozsmarowujemy na dużej blaszce (kładłam papier do pieczenia) i pieczemy około 20 minut (180-190stopni) na złoty kolor.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe kroimy w trójkąty.

Takie to "dziwne" w smaku, ale szybkie i ciekawe.
Fajne do kawki, tylko jak na mój gust trochę za słodkie, dałabym mniej cukru.

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 4:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
Dziewczyny jak patrzę jakie cuda tworzycie w kuchni to aż mi wstyd że taki leń ze mnie i nie chce mi się gotować :)

Potwierdzam, wafelki ASary niebo w gębie!
Muszę je zrobić w święta.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 7:13 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Wafelki zrobione.
Mniam :je:

CHLEBEK NADZIEWANY

* bochenek chleba
* 2 puszki tuńczyka (w oryginale była makrela wędzona)
* 3-4 ugotowane jajka
* 4-5 ogórków kiszonych
* 3 łyżki masła
* sól, pieprz

Odciąć boki chlebka i wydrążyć cały miąższ ze środka.
Wymieszać, go z tuńczykiem, pokrojonymi w kostkę ogórkami i jajkami i masłem.
Doprawić do smaku.
Farsz włożyć do środka skórki od chleba i całość umieścić na noc w lodówce.

Ja nie czekałam nocy :)
Robiłam dzisiaj i już spróbowałam.
Pyszniutki, tylko ta skórka mi się trochę środka nie trzymała jak ukroiłam kromeczkę :(

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 8:07 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 14, 2008 2:40 pm
Posty: 6025
ryma cieszę się,że smakowały :D

A propos chlebka. Robię zawsze jak mam gości chleb czosnkowy. Robota banalnie prosta, szybka i jeszcze mi się nie zdarzyło,żeby po imprezie został chociaż kawałek :lol:

CHLEBEK CZOSNKOWY

Składniki:
- chleb krojony
- czosnek granulowany
- ok 30dkg sera żółtego
- masło
- zioła prowansalskie

W miseczce łączymy razem masło ( najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki,żeby było super miękkie już ), ser starty na tarce, czosnek granulowany ( sypię na oko, w zależności jak kto lubi ) i ew dodaję jeszcze zioła, to też w zależności od upodobań.
Smaruję tym każdą kromkę chleba i sklejam je w bochenek. Zostawiam trochę,żeby jeszcze po wierzchu trochę posmarować. Wstawiam do piekarnika na ok pół godzinki na 180 stopni i gotowe :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 8:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
ASara a zawijasz w cos ten chlebek?? Jak to wygląda po upieczeniu??Tzn miekkie?? Zrumienione?? Chrupiące?? :)
Smakowicie wyglada :)

Wafel też :) W sobote robiłam taki z mlekiem w proszku ale bez pokruszonych wafli :) Ta wariacja następnym razem :)

MamaPiotrka następny sernik jaki zrobię będzie gotowany :) Zobaczymy co mi wyjdzie :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 11:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Asara Twoje wafle mnie kuszą :lol: Coś na kształt Twojego chlebka ja kupuję, jako gotowca, bardzo lubimy!

mamapiotrka Chyba taki serniczek strzelę sobie na święta :bbb:

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob gru 11, 2010 8:38 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 14, 2008 2:40 pm
Posty: 6025
czorcik w nic nie zawijam. Po prostu zaglądam czy już się ładnie zarumienił i wyciągam. Jest chrupiący, tzn skórka jest,a w środku jest miękki :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 13, 2010 12:46 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Dzięki ASara :) Przy najbliższej okazji wypróbuję :)

Jak juz się temat wafli pojawił, to wkleję Wam przepis na taki który u nas gości przeważnie w Boże Narodzenie :)

MASA DO WAFLA z suszonymi śliwkami i nie tylko :)

* szklanka cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 kostka masła
* 0,5szkl mleka

Składniki na masę rozpuścić w garnku,zagotować, ostudzić

Do wystudzonej masy dodać:
- 30dag suszonych śliwek(pokrojonych w kosteczkę)
- 30dag orzechów włoskich ( pokrojonych)
- 1 dużą paczkę herbatników( ja przeważnie daję z 2-3małe opakowania "Herbatników Szkolnych")
- rodzynki
- 1 jajko (sparzone i rozmieszane)- czasami go nie daję, zależy jakie mam jajka, bez też wychodzi ale "z" smakuje lepiej :)

Masę z dodatkami dokładnie wymieszać ( cięzko się to robi :) ) i przełożyć 2 platy wafla.
(pozostałe można wkruszyć do masy jak mają zostać i nie ma się dla nich przeznaczenia, wtedy mniej herbatników bo będzie za gęste)
Zawinąć w folię i obciążyć czymś żeby się ładnie zastygło.

-------------------------------------------------------------------------------------
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI ( niektórzy nazywają je ucieranym)

Przypominam sobie o nim, jak mi się chce czegoś słodkiego do podjadania a nie chce mi się wymyślać i iść do sklepu po inne składniki :)
Żadna rewelacja, zwykłe sobotnie ciasto :)

- ok 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 0,75 szkl mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- dowolne owoce- u mnie najczęściej jabłka 2-3 szt zależy jakie duże.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę( to ważne żeby był cukier dobrze utarty zeby nie wyszedł zakalec).Jak masa jest już puszysta i prawie biała dolewamy dalej miksując olej, mleko. Dodajemy szklankami mąkę wymieszaną z proszkiem.
Gdy ciasto jest juz wymieszane ( ma być dosyć gęste jak na racuchy?? Tak że śmigiełka miksera zostawiają ślad :) ) dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.Mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 40min w 180st.

* jabłek niedużo, bo wtedy ciasto wychodzi za cięzkie albo zakalcowate :) Tyle żeby były.
* konsystencję ciasta regulujemy np mlekiem.Jak za gęste się wydaje można odrobinę dolać.
Jak za szybko sie rumieni po ok 15min można skręcic piekarnik do np 160, zależy jaki się ma piekarnik.
-------------------------------------------------------------------------------------
Równie sobotnia co powyższe ciasto
SAŁATKA JARZYNOWA (warzywną zwana )

Ilość składników dobiera się na oko :) zalezy dla ilu osób się robi.
Wyszło ok 1,5l .Przewidziałam 2 osoby pózniej pojawili się niespodziewani goście i wystarczyło dla 4 osób ( troszkę jeszcze zostało).

3 większe marchewki
2 pietruszki
2 ziemniaki
4 jajka na twardo
4 ogórki kiszone
1 duże jabłko
1 cebula( ja nie dałam)
puszka groszku konserwowego
majonez kielecki

Marchewkę, pietruszkę,ziemniaki wyszorować, zalać gorącą wodą( żeby składniki zostały w środku a nie przeszły do wody :wink: ) ja dodaję 1-2 kostki rosołowe, bo mój małżonek tak lubi :) ale można tylko posolić wodę i gotujemy do miękkości.
Jak warzywa wystygną kroimy wszystko w dowolnej wielkości kostkę, dodajemy pozostałe również pokrojone warzywa i mieszamy wszystko z 1-3 łyżkami majonezu. Cebulę należy pokroić drobniutko wcześniej i posolić odrobinę żeby zdążyła zmięknąć.Doprawiamy do smaku- jeśli potrzeba.

* Majonez Kielecki jest gęsty i dosyć ostry więc ja niespecjalnie później jeszcze doprawiam
* ilość składników dobieram na oko zwłaszcza marchewki, tak żeby było kolorowo :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 13, 2010 1:07 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Ciasto
Pijana sliwka


Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- kopiata łyżeczka
proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny

Masa:
- 25 dag masła
- ½ l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier waniliowy

Polewa:

- 2 gorzkie czekolady
(lub deserowe)
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

oraz:
- 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
- ½ - 1 szklanki wódki (może być też rum)
- ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol).

Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)

Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min.

1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła.

Biszkopt na ponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.

Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić.

Na zdjęciu rureczki z kremem trociniak i pijana sliwka
Obrazek

.............................................................


klopsiki w grzybkach i cebuli

Ilość składników zalezy od potrzeb :wink:
2 kg cebuli
2 kilogramy pieczarek
olej
vegeta
sól pieprz

mielone ok kg doprawione
Z niego lepiemy małe kopsiki i wielkosci orzecha włoskiego i samżymy normalnie na patelni jak zwykłe mielone

Cebule kroimy w kosteczkę smażymy w garnku na oleju.
Tak długo az bedzie mięciutka.Ja zazwyczaj gotuję 2-3 godziny na bardzo małym ogniu.Potem dodaje umyte pokrojone w kawałki pieczarki(te kawałki nie mają być za małe) I razem z cebulą gotować jak jest potrzeba dolac wody.Doprwaić .Pieczarki jak już są miękkie wrzucamy usmażone klopsiki i gotujemy jeszcze ok 10 minut.
Na zd cebula już z pieczarkami
Obrazek

a tu już z klopsikami dopiero co wrzuconymi
Te klopsiki sa na prawdę pyszne
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn gru 13, 2010 9:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Pierniczki świąteczne

Ciasto przygotowujemy kolo wszystkich świetych, poniewaz musi leżakowac w lodówce i sie przegryzac jakies 5-6 tygodni :wink:

składniki:
1/2 kg. miodu naturalnego,
2 szkl. cukru,
25 dkg. masła - podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać:
1 kg. mąki pszennej,
3 jajka,
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli,
2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w chłodne miejsce - ja trzymam na parterze lodówki.

Ciasto wałkujemy cieniutko i pieczemy okolo 10-15 minut az sie zezłocą.

Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, ale jak "posiedzi" w zimnie - stężeje i da się rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki - też nie będzie tragerii.
Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (takie spiralki), mikser "wyje" ale jakoś idzie.
Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us


Pierogi z kapusta i grzybami


farsz:
poltora gk. kapusty kwaszonej
750g pieczarek.
cebula
Kapuste poszatkowac, wrzucic do duzego garnka,zalac woda do 3/4 wysokosci kapusty, posolic,dodac 6 lisci laurowych, 12 kulek ziela angielskiego i gotowac 3-4 h na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu.
Pieczarki umyc, obrac i pokroic w kosteczke.
Cebule pokroic w kostke,podsmazyc na masle, dodac pokrojone pieczarki, gotowac do miekkości, na koncu wrzucic kostke rosolowa.
Dodac do kapusty, wymieszac i podgotowac jeszcze z pol godziny.

Ciasto (4 porcje):
4 * poltora kubka wrzatku
2 kg mąki.

Do miski sypiemy okolo pol kg mąki i zalewamy poltora kubka wody, mieszamy widelcem. Wyrzucamy na stół, wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) - odstawiamy przykryte sciereczką na 15 minut.

reszta na foto:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 1:19 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
TARTA SEROWA

Ciasto:

* 1 i 1/4 szklanki mąki
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* 3 łyżki lodowatej wody
* pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki


Masa:
- 250g twarogu (okrągły, półtłusty)
- 4-6 łyżek mascarpone (daję więcej)
- 4 jajka (jeśli małe daję 5)
- szklanka cukru (pół na pół cukier puder i cukier trzcinowy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka. Przenieść na blachę (ja mam tortownicę).
Podpiec ciasto przez 10 minut w 180C.

Ser zmiksować z żółtkami, połową cukru i mąką ziemniaczaną. Białka ubić z resztą cukru, połączyć z serem.
Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec 45 min. w 190C.

Można dodać morele. Oprószyć cukrem pudrem.

A tak wygląda:
Obrazek
Obrazek

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 1:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Siberia wygląda smakowicie.

ASara chlebek według Twojego przepisu już się piecze :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 2:59 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Rurki z kremem

ciasto
0,5 kg maki
1 kostka Kasi
1 szkl gestej śmietany
2 żółtka
szczypta soli

Wszytko zagnieśc,włozyć na pół godziny do lodówki.rozwałkować cienko i kroic w paski jak na makaron.Nawijac na foremki do rurek ,otoczyć rurke z surowym ciastem w cukrze.Upiec na złoty kolor.
Zdejmować z foremek od razu po upiecze

Krem

2 szkl mleka
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyzki mąki
2 łyzki kartoflanki
1 kostka Kasi
w jednej szklance mleka rozrobić cukier,makę,kartoflankę,cukier waniliowy
druga zagotować i zrobic budyń.zimny utrzeć z Kasią

Z przepisy wychodzi mi ok 40 rurek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 4:27 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 8:38 pm
Posty: 588
czorcik czy ten Twój sernik udaje się bezproblemu ? mam ochotę na święta go upiec ?

i dodoatkowo trociniak Dorotki

Dorotka ja myślłam że Ty rurki gdzieś kupiłaś tylko krem robiłaś - normalnie szacun kobito!!!! jaka galaetka najlepsza do trociniaka ?

to ja od siebie :


Filet z kurczaka w zupce cebulowe
filety przekroić lub rozbić oraz lekko nasolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce , zalać smietaną 18 tak by były przykryte oraz posypać gorącym kubkiem cebulowym tak na 4 osoby 1-1,5 zupki
zapiekać około 30 minut w temp 180-150 stopni, aż będzie miękkie mięsko a z wierzchu zarumienione.

ciasto na ciepło - przepis z Francji - tam tylko takie pieką

proporcje na blachę taką dużą z piekarnika

ciasto kruche:
70 dkg mąki
1 i 1/2 margaryny
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek

owoce : śliwki, brzoskwinie z puszki, jabłka, czy dowolnie wiśnie itp, mogą być świeze lub z kompotu

masa
1 i 1/2 szklanki śmietany
4 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli

wyrobić ciasto, na blaszce ponakłuować na to owoce piec do momentu jak brzegi będą rumiane wtedy wlać zmiksowaną masę i piec aż będzie widaż że się brązowi i zetnie

podawac ciepłe , później można odgrzać w mikrofali

krem czekoladowy do biszkoptu , tortów..
3/4 litra kremówki
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
2 śmietanfix

kremówki i czekoladę zagotować chwilę ciągle mieszając . ostudzić,ale jeszcze klka azy przemieszać a przez ten czas. wstawić na noc do lodówki
na drugi dzień ubijać mikserem dodać śmietanfixy i ubić do szytwności...
palce lizać..

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 6:32 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
kolosianka trociniaka robiłam z galaretka agrestowa i brzoskwiniowa mi bardziej smakowała z brzoskwiniową :wink:

Zaciekawił mnie twoj przepis na krem czekoladowy pierwszy raz słyszę zeby śmietanę kremówkę gotować :wink: Robiłas juz ten krem?
ta smietane razem z czekolada gotować tak?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 7:19 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 8:38 pm
Posty: 588
[b]Dorotka[/b] robiłam i jest rewelacyjny i zawsze się udaje. koleżanka roiła też z czkolad białych ale powiedziała że jest trochę mdły co mnie zraziła, porównała go do wedlowiskiego ptasiego mleczka ;)
a ten kremik stosowałam głównie do tortów , ale robią to dziewczyny z biszkoptem. ja lubię dodać wiśnie.
no a do kremówki od ranu dodoaj połamaną czekoladę i mieszaj mieszaj i gotuj przez chwilkę

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 7:45 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Dorotka dzięki za przepis :) Ciasto na rurki rewelka :) Właśnie o takie mi chodziło :cmo:
Trochę koślawe mi wyszły bo zrobiłam sobie "foremki" na nie z folii aluminiowej :wink: Ale już połowy nie ma :)

Kolosianka nie wiem czy zawsze się udaje bo robiłam go pierwszy raz :) Podchodziłam jak do jeża ale wyszło wszystko więc chyba dosyć prosty jest i nie ma co zepsuć :) No i najważniejsze nie opadł ani o 1mm a zwykły przeważnie mi opada.
Trociniaka Dorotki robiłam tez z brzoskwiniowymi galaretkami i pyszny, dodatkowo fajnie się komponuje z przyrumienionym kokosem.

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 7:49 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Ja robiłam trociniaka Dorotki wykorzystując galaretki takie jakie miałam w domu :)
Były chyba 2 truskawkowe i kiwi :)
Ale tak swoją drogą to do tego ciasta bardziej by mi pasował inny "wkład" jabłkowy :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt gru 14, 2010 8:43 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
czorcik nie ma za co :wink:
kolosianka musze wypróbowac ten twoj krem:)

jeszcze wkleje przepis na roloda z mielonego ale nie mam zdjęcia bo zapomniałam zrobic :roll:

rolada z mielonego w cieście serowym

ciasto
1 szklanka majonezu
4 jajka(surowe)
30 dkg startego sera

wymieszac to razem i wyłozyć na papier do pieczeni na blachę,piec 20-30min

Farsz
12-jajka
0,5 kg mielonego(doprawionego)
0,5 kg pieczarek startych na tarce + 2 cebulepokrojone w kostkę =to podsmazyć
1 papryka czerwona drobno pokrojona w kostkę (ja nie dodaje bo nie lubię)
Razem wszystko wymieszać i wyłożyć na ciepłe ciasto.Zwinąć jak roladę i owinąć papierem do pieczenia.Piec w piekarniku w tem 200stprzez 40 min.
Smacznego!!!

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra