Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:23 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: śr gru 01, 2010 8:11 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
*SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MANDARYNKAMI*

Składniki:
*1kg mandarynek - pokroić w drobną kostkę
*100g rodzynek - namoczyć w wodzie z rumem
*100g migdałów - posiekać (nie za drobno)
*100g orzechów włoskich - posiekać (nie za drobno)
*puszka ananasa - pokroić w kostkę
*duża pierś z kurczaka - ugotować w całości i pokroić w kostkę

Sos:
*4 łyżki majonezu
*10dag ketchupu łagodnego
*2 łyżki musztardy
*0,25l śmietany 30%
*curry (opakowanie)
*papryka w proszku (słodka i ostra)


*RIZOTTO Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM*


*2 woreczki ryżu - ugotować
*3 sztuki kiełbasy zwyczajnej - pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
*3-4 cebule - pokroić i udusić na patelni
*4-5 marchewek - ugotować i pokroić w kostkę
*puszka zielonego groszku
*30dag żółtego sera - zetrzeć na tarce

Wszystkie składniki wymieszać (zostawiając trochę żółtego sera), przyprawić i dodać ketchup.
Włożyć do naczynia żaroodpornego (czasami robię też w keksówce), posypać serem i zapiec prze 25-30 minut.


*RIZOTTO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI*


*2,5 szklanki ryżu
*6 szklanek wody
*2 kostki rosołowe
Ryż ugotować na wodzie z kostką

*duży filet z kurczaka - pokroić w kostkę i udusić na patelni
*2 cebule - pokroić i udusić
*20 dag pieczarek - pokroić i udusić
*2 papryki - pokroić w kostkę
*2 pomidory - pokroić w kostkę

Wszystkie składniki wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym.


*ZUPA ZE ŚWIERZYCH OGÓRKÓW*

1,5l wody zagotować z 2 kostkami rosołowymi.
Dodać starte 2 marchewki i łyżkę pokrojonego pora (biała część).
Pogotować chwilkę, po czy dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 3-4 ogórki (gruntowe, szklarniowych nigdy do tego nie używałam).
Z 2 jajek, mąki i soli zrobić lane kluski, wlać do zupki i zagotować.
Przyprawić koperkiem, śmietaną i kosteczką cebulową (można dodać śmietankowy serek topiony)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw gru 02, 2010 4:48 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Tuńczykowe placuszki

* puszka tuńczyka w sosie własnym
* łyżka śmietany lub jogurtu
* łyżeczka musztardy
* jajko
* mąka
* sól, pieprz, zioła prowansaldzkie, tymianek
* keczup

Wszystki składniki mieszamy na gładką masę. Mąki dosypujemy na koniec tyle, aby ciasto nie było za mokre. Smażymy na małej ilości oliwy. Można podać z keczupem.

Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 02, 2010 7:14 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr cze 03, 2009 8:53 pm
Posty: 817
Lokalizacja: UK
Roladki schabowe

kilka plastrow schabu (jak na kotlety)
serek topiony (ja uzywam z czosnkiem)
ser zolty
kostka rosolowa
maka do panierowania
wykalaczki
do zasmazki: maka,maslo,cebulka

Schabiki rozbijamy cieniutko,kazdy solimy i pieprzymy.
Rozbite kotleciki smarujemy serkiem,a na srodku ukladamy kawalek zoltego sera.
Zakladamy boki i zwijamy doklasnie,aby nam za bardzo ser nie wyplynal.
Spinamy w razie potrzeby wykalaczka(nie bedzie to konieczne,jesli dobrze rozbijemy brzegi kotleta)
Roladki obtaczamy dokladnie w mace i obsmazamy chwilke na oleju,az sie zarumienia.
Roladki zdejmujemy z patelni i do pozostalego po smazeniu tluszczu
(nie moze byc go za duzo)wlewamy kostke rosolowa rozpuszczona w szklance wody.
Roladki przekladamy do rondelka,zalewamy sosikiem z patelni i dusimy ok 30min na wolnym ogniu.
W razie potrzeby dolewamy troche wody.Gdy roladki beda mieciutkie,wyciagamy z rondelka,a do sosiku robimy zasmazke.
Szklimy cebulke na maselku,dosypujemy maki i dodajemy zasmazke do sosu.
Pamietajcie o usunieciu wykalaczek:)
* mimo dokladnego zawijania,troche sera zawsze wycieka z roladek.
Nic straconego,bo przechodzi do sosiku i nadaje mu mega smak:)
* mozna pominac zasmazke i zagescic sos maka z woda:)
Sa naprawde pyyyyszne.
Polecam


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 03, 2010 11:53 am 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Piegus makowy
dzisiaj robiłam pierwszy raz

2 szklanki maki
1i 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
250 g margaryny
4 jajka
1 szklanka maku
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania ciasta

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić.Żółtka utrzeć z cukrem połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.Wlac mleko z margaryną,wsypać mak.
Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem

ciasto wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem
Piec ok 45 min

zdjęcie coś mi się zamazało no trudno jest jakie jest
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 07, 2010 8:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 20, 2008 1:56 pm
Posty: 2381
Lokalizacja: Limerick
Przepis na placuszki-racuszki z jagodami (borowki amerykanskie)

Obrazek

150 g maki
2 lyzki cukru
1 lyzeczke proszku do pieczenia
pol lyzeczki sody
szczypte soli
120 g naturalnego jogurtu
120 ml mleka
1 jajko
pare kropel ekstraktu wanilii (ewentualnie zamiast tego cukier waniliowy)
150 g borowek
olej do smazenia

oraz do wyboru syrop klonowy/miod albo cukier :)

Wymieszac wszystkie suche skladniki, dodac jogurt, jajko i wanilie. Wymieszac. Dodac borowki i delikatnie polaczyc.
Smazyc na rozgrzanej i lekko natluszczonej patelni.
Jeden placek to dwie lyzki stolowe, powinno wyjsc 12 plackow.
Smazyc mniej wiecej 1-2 minuty z kazdej strony na zlocisty kolor.
Polac syropem/miodem lub posypac cukrem.
Smacznego!

Mimo, ze przepis jest z borowkami i super pasuja do tych placuszkow, to wydaje mi sie, ze jakies inne w miare twarde owoce tez bylyby ok :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 07, 2010 9:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Zabrałam się dzisiaj za czystki lodówkowe :)
Zostało mi min pół margaryny, 5dkg drożdży, trochę wędlin i kiełbasa wiejska,kawałek serka topionego z ziołami.
Znalazłam też inne składniki i wyszło z tego :


BIAŁE SPAGHETTI :)

-opakowanie makaronu Spaghetti
-2 cebule
-2 ząbki czosnku(można więcej jak ktoś lubi)
-duża śmietana 18% (cała albo mniej/ więcej w zależności ile mamy innych składników)
-wędliny, kiełbasa( co kto woli i znajdzie w lodówce- u mnie dzisiaj i to i to)
-suszony majeranek, tymianek, bazylia- co kto lubi i co mu w ręce wpadnie :)
-sól, pieprz
-dzisiaj również, prawie cały, ziołowy,topiony serek

Makaron gotujemy, odcedzamy.
Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w ćwierć plasterki dodajemy pokrojoną kiełbasę i wędlinę. Zalewamy wszystko śmietaną, dodajemy przeciśnięty( lub starty na drobno) czosnek, zioła, sól, pieprz, serek.Mieszamy do połączenia składników i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gdy sos jest gotowy wsypujemy ugotowany makaron i mieszamy aż sos wszystko ładnie pokryje.
Ja wolę jak wszystko jest wymieszane, ale pewnie można podawać makaron polany sosem tak jak tradycyjnie spaghetti.
Obiad na 2 dni z głowy :)

Obrazek

-------------------------------------------------------------------
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z KAKAO I CYNAMONEM

5 dkg drożdży
4 szklanki mąki
0,5kostki margaryny Kasia+2 łyżki masła( można dać tylko margarynę albo tylko masło zależy co się ma)
o,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka
0,5 szkl śmietany( mozna zastąpić mlekiem wtedy niepełna szklanka mleka)
2 jajka+1 do posmarowania ślimaków( niekoniecznie)
szczypta soli
kakao
cynamon
cukier do posypania

Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru i łyżką ciepłego mleka- rozcieramy i zostawiamy do wyrośnięcia ( jak się ktoś spieszy to niekoniecznie :) )
W czasie gdy drożdże rosną roztapiamy margarynę i masło, podgrzewamy mleko żeby było ciepłe ale nie gorące.
Z racji niedysponowanej ręki poszłam na łatwiznę i wyrabiałam ciasto mikserem z takimi kręconymi końcówkami do ciasta właśnie :)
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka,sól, część ciepłego mleka i rozpuszczony (nie gorący)tłuszcz ( zostawiając mniej więcej 1/3 do posmarowania ciasta pod nadzienie)wyrabiamy ciasto.
Gdy juz się nie klei( jak tak to dosypujemy mąkę) zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Jak urośnie podsypujemy mąką i wałkujemy duży prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm.Smarujemy pozostałym masłem/margaryną i posypujemy kakao+cynamon+cukier ile kto sobie zażyczy :) Można też dżemem albo jakimkolwiek innym nadzieniem.Ale wtedy już bez smarowania ciasta tłuszczem.
Zwijamy rulon i tniemy na ok 2-3 cm grubości kawałki.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, można zostawić do wyrośnięcia albo piec od razu.
Ja posmarowałam jajkiem żeby ładnie się zrumieniło, ale to można pominąć.
Pieczemy w ok 180st 15-20min, w zależności od piekarnika- ma sie ładnie zrumienić.

Na końcu zrobiłam lukier bo coś mało słodkie mi było z tym gorzkim kakao :)

LUKIER

Ja zawsze robię na oko
Wsypałam niepełną szklankę cukru pudru wlałam ok 2 łyżek gorącej wody i miksowałam chwilę żeby się roztarło.Jak jest za gęste trzeba dodać kropelkę/dwie wody( dosłownie! ) bo naprawdę niewiele trzeba i szybko sie konsystencja zmienia. Jak za rzadkie odrobinę cukru.
Jak było gotowe nabierałam widelcem i robiłam wzorki na drożdżówkach.

Obrazek


-------------------------------------------------------------------------------
I przy okazji coś dopiszę

Robiłam pierwszy raz w sobotę:

SERNIK CZEKOLADOWA TĘCZA-przepis gdzieś z internetu zmodyfikowany na własne potrzeby :wink:


SPÓD( tortownica o srednicy 23 cm)

Ja zrobiłam po swojemu :)

0,5kostki margaryny
1 szkl mąki
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 jajko


W oryginale
:
150g czekoladowych herbatników( Digestive)
50g(ok 3 łyzek) miekkiego masła


MASA SEROWA

1kg białego tłustego sera ( ja tym razem z lenistwa użyłam już gotowego mielonego w takiej foliowej kiszce :) ),można też wiaderkowego.
-2/3szkl cukru
-ok 3 łyzek skrobii kukurydzianej/ziemniaczanej( u mnie budyń waniliowy bez cukru)
-4 jajka
-150ml kwasnej smietany(18%)
-100g gorzkiej czekolady
-100g mlecznej czekolady
-100g białej czekolady
-4 łyzki słodkiej smietanki(min 15%tluszczu)- ja dałam 30%


Spód

Mój

Mąkę, proszek, cukier,kakao wymieszać, posiekać z margaryną dodać jajko i zagnieść ciasto.Wyłożyć nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.Zapiec ok 10min w 180st

Oryginalny
Nagrzac piekarnik do 180st.Ciastka pokruszyc i zmiksowac z maslem na masę.Wylozyc spód tortownicy dociskając szklanka.Podpiekamy 10-12min


Masa serowa

Ser zmielić trzykrotnie( chyba że jest gotowy tak jak mój :) )
Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę,skrobię/budyń.Zmiksować krótko z twarogiem tylko do połączenia składników( nie napowietrzać za bardzo bo pózniej rośnie i pęka).
Masę serową podzielić na 3 równe części.

W 3 większych miseczkach roztopic osobno czekolady z dodatkiem smietanki( do bialej i mlecznej po 1, do gorzkiej 2 lyzki)
-u mnie dodałam trochę więcej tak żeby mi się czekolada dobrze rozmieszała ale nie była za rzadka.
Jak czekolada nie jest bardzo gorąca dodajemy po jednej do kolejnych mas.Powstaną 3 osobne kolorowe warstwy.

Na upieczony spod wylewamy bialą czekoladę, na nią ostroznie łyzka nakładamy mleczną a na koncu ostroznie ciemną.

Piec 15min w 180st a następnie 1-1.15h w 160st masa serowa powina być scięta i lekko wilgotna w srodku ciasta.Zostawic do wystudzenia w delikatnie uchylonym piekarniku.Zostawic na noc w lodówce owinięty w folię aluminiową(żeby nie wchłaniał zapachów).

Jak widać mój ser nie był zmielony zbyt dokładnie :) no i warstwy na tym kawałku się lekko pofalowały ale to ostatni uratowany kawałek :)

Obrazek
--------------------------------------------------------------------------------
PASZTECIKI DO BARSZCZU (to dosyć duża porcja, robię przeważnie polowe)

8 szklanek mąki
2 margaryny palmy
4 jajka
8 dag drożdży
2 szklanki kwaśnej śmietany
sól

nadzienie:
1 kg mielonego mięsa
0.5 kapusty
0.5 kg pieczarek

Oziębiony tłuszcz posiekać na stolnicy z mąką dodać pokruszone drożdże, jajka i śmietanę ( ja rozpuszczam drożdże w części śmietany, lepiej się wyrabia ciasto) dobrze wyrobić ciasto

farsz: mięso podsmażyć na patelni( ja przeważnie gotuję mięso w kawałkach z przyprawami i pózniej mielę), dodać przyprawy;
kapustę posiekać i ugotować, odcisnąć z wody.
pieczarki posiekać i poddusić z łyżką masła,
Można wszystko zmielic ale robi sie papka i nie czuć co jest co, siekane lepsze:) Farsz można zrobić dzień wcześniej będzie bardziej zastygnięty i
lepiej go nakładać :))

ciasto rozwałkowuje sie na prostokąt nakłada wałek farszu zwija w
rulon i kroi na drobne paszteciki, układa sie na blaszce lub deseczce
czeka aż trochę podrosną, smaruje sie je rozbitym jajkiem i piecze w
temperaturze około 160 - 180 stopni na złoto.
Przeważnie robię je dzień wczesniej a przed podaniem wkładam na krótko w blaszce do piekarnika żeby się zagrzały.
Tak naprawdę to można je nadziewać czym się zechce :)

Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 07, 2010 10:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 29, 2007 9:08 pm
Posty: 3606
Czorcie nie no szacun :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 07, 2010 11:18 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 20, 2008 1:56 pm
Posty: 2381
Lokalizacja: Limerick
Czorcik na nastepna impreze jestem u Ciebie :lol:

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt gru 07, 2010 11:29 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Makatka :wink:

Hundi hehhe na imprezce był z tego tylko sernik i paszteciki :wink:
Ale zapraszam, na pewno coś wege też wykombinujemy :D

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 08, 2010 3:02 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
No i krokiety już zrobione :wink:

Składniki na ciasto:


* ok 1 l mleka;
* 2 jaja;
* ok 3 szkl mąki (szklanka = 250 ml);
* sól - płaska łyżeczka;
* cukier - łyżeczka;
* olej do smażenia
ja ciasto robie na oko :wink:

Składniki na farsz:


* 1 kg kiszonej kapusty;
* 15-20 dag grzybów suszonych, np. podgrzybków lub ok 30-50 dag pieczarek wcześniej obranych, pokrojonych i podsmażonych;
* cebula duża;
* przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarenka, sól, pieprz mielony, vegeta);
* smalec.

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 08, 2010 3:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
"mięsko" w zalewie

6 pojedynczych piersi kury (oczyszczamy, kroimy na poł - wzdłuż i na 3 czesci, maczamy w jajku z wegeta i obtaczamy w bulce tartej, smazymy)

zalewa:
4 duze cebule - pokrojone w kostke
8-10 ogórkow kiszonych - pokrojonych w kostke
połtora sloiczka koncentratu pomidorowego
kilka lisci laurowych i kulek ziela angielskiego
łyzeczka soli
poł szkl. cukru
poltora szkl. oleju
2 szkl. octu
2,5 szkl. wody - wszystko gotowac do rozpuszczenia cukru, pozniej zagotowac. Miesko włozyc do duzego naczynia np. zaroodpornej brytwanki i zalac gorącą zalewa. Trzymac w chlodnym miejscu. Najlepsze jest po 2-3 dniach, jak juz sie przegryzie, ale my jemy jeszcze w tym samym dniu.

Smacznego :D

edit:
przepis mozna dowolnie modyfikowac, tzn. wiecej octu, mniej oleju, wiecej cukru, mniej koncentratu itp. Mozna w tej zalewie zrobic ryby.

Czorciku jakie mieso mielone zazwyczaj dajesz do farszu pasztecikowego? Bo mam akurat mielone wołowo-wieprzowe ale nie wiem czy sie nada?

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 08, 2010 6:54 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Minia ja nie daję mielonego tylko kupuję przeważnie kawałek łopatki, kroję w kawałki i gotuję z przyprawami a po ugotowaniu mielę.
Jakie dasz takie będzie :) Kombinacja dowolna, byle dobrze doprawione bo w cieście się trochę smaku mięsa gubi.
Śmiało można je też zamrażać,smaku to właściwie nie zmienia.

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 08, 2010 8:11 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
A już myślałam, że sobie zafunduję w piątek na obiadek takie Dorotkowe krokieciki, a właśnie mnie mąż poinformował, że musiał kapustę kiszoną na śmietnik wyrzucić, bo już śmierdziała tak, że do piwnicy nie szło wejść :evil:

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 08, 2010 9:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 07, 2007 7:22 pm
Posty: 10412
Lokalizacja: USA
przepraszam ze sie Wam tak w watek wcinam..
ale mam pytanie do czorcika :wink:
Rozumiem ze do tych pasztecikow dodaje sie kapuste kiszona prawda ? :oops:

Ale pysznosci wklejacie :shock: :wink:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 08, 2010 9:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Estera moja siora zawsze robiła z "normalną" kapustą ale wersja z kiszoną też może być niezła :) Nie próbowałam chociaż mnie kiedyś kusiło :) Na pewno będą wyraźniejsze w smaku :)


A i jeszcze jedno odnośnie tych pasztecików- ja lubię jak jest malutko ciasta i dużo farszu( na zdjęciach średnio to widać :) ) więc jak rozwałkowuję ciasto to bardzo cieniutko bo dosyć mocno rośnie,jak się grubszą warstwę zrobi i są takie "ciastkowe" a nie pasztecikowe.Ale to już dowolnie jak kto lubi :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 09, 2010 10:02 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 10, 2007 1:26 pm
Posty: 1913
SERNIK GOTOWANY

7 paczek herbatników
6 całych jaj
1kg sera białego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła

Ser najlepiej taki bardzo twardy 2 razy zmielić przez maszynkę, (jak się kupi taki mielony nie gwarantuję że sernik nie będzie za miękki). Wymiksować całe jaja + cukier+cukier waniliowy, dodać do tego zmielony ser i wymieszać na gładką masę. Masło rozpuścić na ogniu w garnku, do masła wylać urobioną masę i doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować chwilę ok 3 min. Wcześniej przygotować budyń tzn rozpuścić w mleku i dodać do przegotowanej masy lejąc powoli i ciągle intensywnie mieszając gotować ok 3 min. Wylać na bardzo ściśle poukładane herbatniki na prostokątnej blasze, rozsmarować równo i na masę poukładać ściśle herbatniki. Zalać polewą czekoladową od razu lub poczekać aż ostygnie i zalać galaretką jak kto lubi.

POLEWA
6 łyżek wody wlać do garnka i zagotować, dodać 18 łyżek cukru i dobrze rozpuścić. Zestawić z ognia i wsypać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i dodać 1/4 kostki masła. Zagotować aż powstanie gładka masa. Wylać na herbatniki i równomiernie rozsmarować.

do sernika można dodawać co się lubi np rodzynki

ten sernik jest bardzo szybki i prosty, zawsze wychodzi ale im twardszy ser tym sernik jest twardszy i jak dla mnie lepszy

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 09, 2010 8:50 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 14, 2008 2:40 pm
Posty: 6025
Własnie tworzę menu na Święta, więc dorzucę też coś od siebie :wink:

WAFLE

Składniki:
- masło
- cukier
- kakao
- mleko
- mleko w proszku
- wafle ( takie duże kwadratowe, nazywane też andrutami )

Do garnka wrzucić kostkę masła, dwie niecałe szklanki cukru, 3 łyżki kakao i szklankę mleka. Rozpuścić wszystko na ogniu, nie trzeba gotować. Poczekać aż wystygnie.
Zmielić w maszynce 3 duże wafle, dwa zostawić w całości. Po wystygnięciu masy dodać zmielone wafle i ok 2 szklanek mleka w proszku ( ja daję na oko, tak żeby nie było za gęste ani za rzadkie ). Wymieszać wszystko razem i przełożyć na jeden duży wafel i przykryć drugim. Odstawić do lodówki, żeby masa stwardniała. Podawać pokrojone w małe wafelki :je:

Są naprawdę pyszne! Każdy kto próbował potwierdzi :wink:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 9:27 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
ASara właśnie ostatnio "chodziły" za mną wafle, wiec chyba skoczę na zakupy i wypróbuję.
Normalnie ślinę do pasa mam jak czytam Twój przepis :lol:

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 10:40 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Ja ostatnio robilam wafle przekładane powidlami gruszkowymi i nutella :P :oops: :D
Ale te ASary przypadna do gustu mojemu małżowi :D

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pt gru 10, 2010 12:53 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lut 08, 2007 5:27 pm
Posty: 315
Lokalizacja: Pomorze
ASara Ja robie podobnie blok czekoladowy, bez wafli tylko do środka daję pokruszone herbatniki i do keksówki, żeby zastygło.
Potwierdzam, że to jest przepyszne :wink:

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra