Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:23 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 1:32 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Złota pisze:
To ja mam takie pytanie. Masło z cukrem tylko w makutrze można dobrze ukecić?

ponoć tak (moja babcia do dzis nie uzywa miksera, tylko kule i makutre), chociaz ja ucieram mikserem :D
do ucierania cukru z masłem , najlepiej uzywac drobnego cukru - szybciej sie uciera :)


SAŁATKA
puszka kukurydzy, puszka ananasa, 2 średnie pory, 4 ugotowane piersi kury.

Ugotowane piersi kroimy w kostke, dodajemy reszte składnikow plus sól i pieprz. Łączymy odrobiną majonezu.

SAŁATKA GYROSOWA

4 piersi kurczaka, kroimy w kostke, zasypujemy 2 opakowaniami przyprawy do gyrosa rozrobionej w oleju i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godzinki (ja smaze od razu). studzimy.
kapusta pekinska, 2 puszki fasoli czerwonej, 3 kolorowe papryki, 2 ogórki zielone, 2 pomidory - wszystko kroimy w kostke, kapuste szatkujemy, solimy, mieszamy. dodajemy zimne piersi i łączymy odrobiną majonezu.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 2:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
No to i ja coś dorzucę :)

Robię zestawienie na najbliższą imprezkę więc się nazbierało


SAŁATKA MARYNOWANA- dosyć ostra, do wódeczki jak znalazł :wink:

-puszka czerwonej fasolki
-puszka kukurydzy
-mały słoik marynowanych pieczarek
-mały słoiczek marynowanej papryki
-ogórki konserwowe 5-6 szt zależy jakie duże,czasami wychodzi słoik
-5-6 jajek ugotowanych na twardo.
pieprz, papryka w proszku słodka, sól jak ktoś potrzebuje ale lepiej na samym końcu
Co jest do pokrojenia, pokroić w dosyć dużą kostkę( mniej więcej wielkości fasolki) dodać troszkę majonezu żeby składniki się połączyły.

-------------------------------------------------------------------------------------------

SELEROWA SAŁATKA

-2 małe słoiczki selera ( u mnie firma POLAN)
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa
-20-30dag szynki w kawałku lub pierś z kurczaka ugotowana w bulionie na niezbyt miekko bo się pózniej rozwala
-15-20dag ostrego/wyrazistego dosyc twardego żółtego sera
Trochę majonezu, opcjonalnie pieprz

Seler pokroić na krótsze kawałki.Szynkę,ser w kostkę.Ananasa w kawałki.
Wszystko razem wymieszać.Doprawic.

-----------------------------------------------------------------------------------
JAJKA OD CZARNEJ KURY :)

5-6 jajek ugotowanych na twardo
ok 30dag pieczarek /na oko
cebula
majonez,smietana,pieprz

Pieczarki kroimy/siekamy na drobniusienką kostkę, można zetrzeć natarku ale ja wolę w kawałeczkach i poddusić do miekkości z łyżką masła. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić, dodać do pieczarek.
Ugotowane jajka poprzekrawać wzdłuż, wyjąć żółtka wymieszać z wystudzonymi pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nakładać do jajek.Polać sosem zrobionym ze śmietany i majonezu.Po wierzchu można posypac np czerwoną papryką albo kolorowym zmielonym pieprzem.
* pieczarek dać tyle żeby farsz był niezbyt ciemny ale wyrazisty w smaku.

------------------------------------------------------------------------------------
KRUCHE CIASTO Z MASĄ KAWOWĄ

CIASTO:
50 dag mąki ( na oko pół torebki z kg :) )
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru ( mniej więcej szklanka i coś)
5 żółtek
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Mąkę siekamy z tłuszczem, rozdrabniamy palcami aż nie będzie dużych grudek.Dodajemy resztę składników i bardzo szybko zarabiamy, bo ciasto rzednie pod wpływem ciepła rąk. Robimy wałek i dzielimy na 4 równe częśći.Wsadzamy do lodówki.
Jak chwilę poleży w lodówce lepiej się wałkuje, jak nie trochę rozwałkuję a resztę rozprowadzam rękami na papierze w blaszce,nakłuc widelcem.Przygotowuję sobie tak 4 arkusze i wsadzam je do lodówki.W tym czasie nagrzewam piekarnik do ok 180st i po kolei piekę placki do zrumienienia.

MASA:
3 całe jajka
szklanka cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej( Nesca)
1 łyżka spirytusu(niekoniecznie ale fajnie zaostrza smak masy)
Kostka masła
powidło/galaretka porzeczkowa( jakas kwasna dla kontrastu)

Jajka wbijamy do miski którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą.Ubijamy na parze z cukrem jakieś 10-15min aż masa zrobi się ciepła i puszysta, cukier się rozpuści.Dosypujemy kawę i miksujemy aż się rozpuści. Studzimy.
Ja przeważnie ubijam w metalowej misce więc pózniej przekładam do innego naczynia i po wierzchu jeszcze gorącej masy rozprowadzam odrobinę masła czy margaryny,żeby masa stygnąc nie robiła na powierzchni skorupy, która pozniej chrzesci miedzy zębami :)
Jak masa dobrze wystygnie miksujemy ją z masłem KONIECZNIE TEJ SAMEJ TEMPERATURY zeby się nie zwarzyło, na koncu dodajemy spirytus- też ostroznie i na duzych obrotach bo może się zwarzyć.

Placek przekładamy-od dołu
-placek
-powidło/galaretka porzeczkowa
-placek
-masa
-placek
-powidło
-placek
Trochę masy zostawiamy do posmarowania boków placka, na górę robimy polewę.
Niestety ciasto musi postać z 2 dni zeby zmiękło, wtedy jest pyszne.

POLEWA uniwersalna do każdego ciasta:

1/3 k margaryny
4 łyzki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao

Skłądniki rozpuszczamy ale nie gotujemy bo polewa wyjdzie matowa.Można dodać z łyżeczkę soku z cytryny dla nabłyszczenia :)


----------------------------------------------------------------------------------------

MURZYNEK( dosyć wysoki na średnią blaszkę)

6 jajek
2,5 szkl mąki
2,5 szkl cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek kakao
1,5 kostki margaryny
6 łyżek mleka

Margarynę+cukier+kakao+mleko rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.Wystudzić.
Po wystudzeniu dodać żóltka, mąkę, proszek- wymieszac. Dodac ubite białka.
Piec w 180-200st ok 40min


No to tyle na teraz :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 3:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Imprezkę powiadasz :)
No to same pyszności szykujesz.
Może jeszcze ostatni hicior numer jeden u mnie, czyli roladę jabłkową wrzucisz :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 3:28 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Zapomnialam napisac:
pierwsza salatka: pora spażamy wrzatkiem (zeby sie nie odbijał :wink: ) i kroimy na pół i na piórka, ananasa kroimy na mniejsze kawałki.

Czorcik, kruche ciasto brzmi smakowicei, chyba sie skusze i zrobie w weekend. A 30 dag margaryny to kostka i ciut czy ile? I śmietana słodka czy kwaśna i ile procent?

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 4:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 05, 2008 4:06 pm
Posty: 266
Lokalizacja: Ząbki
Złota ja ucieram mikserem, ale z dzieciństwa pamiętam, jak z mamą w misce ucierałyśmy ciasta :)

_________________
"Kiedy śmieje się dziecko śmieje się cały świat" (J. Korczak)
____________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 4:47 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 8:38 pm
Posty: 588
no to ja kilka sałatek:

sałatka holenderska:sałata lodowa + kapusta pekińska poszatkować , kurczak wędzony, pomidor, ogórek kiszony lub zielony, oliwki, jajko ugotowane, papryka czerwona lub konserwowa, cebula, szczypior, cebula, żółty ser starty a na wierzchu polać sosem majonez+jogurt ja doprawiam czosnkiem , solą i pieprzem moża dać zioła. Ja nie daję szczypiorku i cebuli.

sałatka włoskasałata lodowa+ kapusta pekińska poszatkować , pomidor, ogórek, oliwki, jajko ugotowane, cebula, ser mozzarella, i piersi w kawałkach usmażone w przyprawie gyros+sos jak do holendreskiej

sałatka francuska sałata lodowa lub zwykła wymieszać z sosoem winegre /robię sama musztrada francuska+ocet winny+olej+sól +pieprz+ czosnek+cebula) położyć na podłużnym półmisku na to poukładać jajko ugotowane i pocięte wzdłóż na cztery (kilka jajek) , tuńczyk w kawałkach w sosie własnym, i pomidory w ósemki-posolić je trochę, na jajka troszkę majonezu. sałatka rewelacyjna tylko trzeba podawać na świeżo bo sałata zmięknie od winegre.

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 5:16 pm 

Rejestracja: śr lip 28, 2010 6:18 pm
Posty: 19
A może znacie jakiś przepis na dobry weekend przy takiej pogodzie? :(


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 6:50 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
mrtn oczywiście :) Do południa ciepła szarlotka( i jej zapach na resztę dnia snujący się po domu) i czekolada do picia a wieczorem grzane winko np jak to poniżej dobra ksiązka albo fajny film i cieplutki kocyk :)

Ryma rolada miala byc w dalszej części :) Będzie, spokojnie :)

Minia śmietana kwasna zwykle 18%, margarynę daję na oko nie chce mi się nigdy wazyc :) Dzielę sobię kostkę wizualnie na równe części( zalezy ile ma margaryna 250 czy 200g ) i brakującą częsc dokładam
Podobnie z g cukru, mąki( ZŁota :) ).Przyjmuję ze szklanka ma tyle i tyle ml więc jak mam 250g cukru a szklanka ma 200 to daję szklankę i 1/4 szlanki cukru. Z wagą bardzo rzadko coś robię, za dużo zabawy. Jak mi w ciescie brakuje konsystencji to dodaję na oko.


BIAŁY GRZANIEC ( ściągnięte gdzieś z netu kiedyś)

Butelka białego półsłodkiego wina,
skórka z połowy limonki,
2 laski wanilii,
1 listek laurowy,
jasny miód do smaku (zależy od wina, ale ze 3 łyżki),
jak chcesz wzmocnić to pół szklanki porto albo Marsali.

Podgrzać, przykryć, trzymać w ciepłym przez 20 minut.
Wyjąć przyprawy i rozlewać do kamionkowych kubeczków.

--------------------------------------------------------------------------------
RURKI mój dziecięcy smak Bożego Narodzenia u Babci :(

0,5kg tłuszczu ( po róznych kombinacjacj masło+smalec najlepiej wychodzi)
1 kg mąki pszennej
10dkg drożdży
12 łyżek mleka
2-3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli

jakaś twarda marmolada do przekładania

W oryginale babcia dawała do rurek smażony agrest takie jakby rodzynki.W tym roku w końcu sobie takie zrobiłam zobaczymy co wyjdzie :)

Drożdże rozkruszyc dodać z łyżeczkę cukru, ciepłe mleko.Rozetrzeć drewnianą łyżką, zostawić do wyrośnięcia( w jakimś wyższym naczyniu bo potraja objętosc.
Mąkę posiekać z tłuszczem, rozdrobnić palcami, dodać rozczyn, jajka, resztę cukru, szczyptę soli.Wyrobić dokładnie ciasto.Gdyby było za twarde dodać trochę mleka.Ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w sciereczkę i wrzucamy do gara z zimną odstaną wodą w temp pokojowej( najlepiej studzienną :P: )
Jak ciasto wypłynie ( babci po godzinie mi max po 15min :? )wyłozyc na stolnicę obtoczyc mąką, rozwałkować placek ok 0,5cm kroić prostokąty, nakładac nadzienie i zawijać rurki.
Dla uproszczenia można wyciąc większy prostokąt, wzdłuż nałozyc nadzienie i zawinąć dłuuugą rurkę, którą pózniej tniemy na mniejsze kawałki.
Przed włozeniem do piekarnika smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy do zrumienienia w 180st
Najlepsze na 2-3 dzień jak trochę zmiękną.Ja trzymam je w jakims chlodniejszym miejscu.

--------------------------------------------------------------------------------

TORT/PLACEK z TRUSKAWKAMI

Biszkopt jaki kto lubi :)

MASA:

0,5l mleka
cukier waniliowy
6 żółtek
12 łyżek cukru( mozna dac troszkę mniej)
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej
kostka masła( w oryginale 2 ale jak dla mnie to za duzo :) )

Żółtka ucieramy z cukrem na gładki krem, dodajemy mąki i trochę mleka.Resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. ( ten z torebki to żałosna namiastka uwierzcie mi :) )Trzeba bardzo szybko i dokładnie mieszać bo robią się "kluchy" Ja to robię mikserem ale przeważnie zawsze mi się przypala :)
Jak masa wystygnie ucieramy z masłem.

W oryginale biszkopt z tortownicy przekładany był warstwą masy a na to świeże truskawki pózniej biszkopt i masa na wierzchu+ truskawki do dekoracji.
Ja w sezonie robię tak,ze piekę prostokątny biszkopt, na to wykładam masę a na nią w rzędach truskawki.Mocno schłodzona masa smakuje super.

----------------------------------------------------------------------------------

CIASTECZKA OWSIANE

500g płatków owsianych
250g cukru
125g masła
pół łyzeczki proszku do pieczenia
3 jajka( jak duze to dwa)
rodzynki, orzechy, słonecznik łuskany co kto chce

Składniki wrzucamy do miski i dokładnie razem wszystko mieszamy.Łyżką nakładamy na papier ciastka.
Pieczemy w 160st na jasnozłoty kolor( tak żeby dotknięte nie były klejące)

---------------------------------------------------------------------------------
ROGALIKI Z MARMOLADĄ- zwykle robię z podwójnej porcji

0,5kg mąki
margaryna
2 jajka
0,5 szkl śmietany
2 łyzki cukru
5dag drożdży

Mąkę siekamy z margaryną dodajemy roztarte z cukrem i łyżką smietany drożdże, jajka, resztę smietany.Zagniatamy ciasto.Nie czekamy zeby wyrosło ani rozczyn ani ciasto.
Wałkujemy dosyć cienko o,5cm albo i mniej zależy jakie grube rogaliki chcemy.Wycinamy trójkaty, smarujemy dowolnym nadzieniem, zwijamy i pieczemy w 180st na złoto.
Pózniej posypujemy cukrem pudrem i już.
Ciasto wychodzi krucho drożdzowe więc jest mięciutkie i pyszne.

-------------------------------------------------------------------------------------
MAZUREK

25dag cukru
50dag mąki
margaryna
1łyzeczka proszku
4 żółtka
2 łyzki kakao
cukier waniliowy

Wyrabiamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao

Do przełozenia:

4 białka pozostałe z ciasta
20dag cukru pudru
15dag orzechów włoskich posiekanych
marmolada/dżem

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę

Na blachę wykładamy białe ciasto
Smarujemy je dżemem
na dżem wykładamy połowę piany z białek i posypujemy ją połową orzechów.
Na tę warstwę scieramy ciemne ciasto
na nie wykładamy resztę piany+orzechy
i scieramy białe ciasto na wierzch.

Pieczemy ok 35-40min w 180st( w zaleznosci od piekarnika)

-------------------------------------------------------------------------------------
RYBKA obiadowa :)

4 duże filety rybki( u mnie mintaj)
otręby pszenne
Bułka tarta
2 jajka
trochę mąki
sok z cytryny
Lubczyk( przyprawa suszona)
Pieprz cytrynowy

Rybkę rozmrażamy odciskamy nadmiar wody.Posypujemy dosyc dużą warstwą cytrynowego pieprzu, lubczyka, odrobinę soli albo przyprawy Delikat( koperek+pietruszka) polewamy sokiem z polowy cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Nadmiar soku i wody odciskamy i panierujemy mocno dociskając po kolei
mąka+jajko+bułka tarta wymieszana z otrębami( z przewaga otrębów)
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju/oliwie

Niby nic takiego a juz drugi raz robiłam w tym tygodniu :)

--------------------------------------------------------------------------------------

ROLADA Z JABŁKAMI

1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru ( mozna dac niepełną)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
ok 1kg jabłek

Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy na wolnych obrotach zeby składniki się połączyły.Nie ma potrzeby ubijania osobno białek :)

Na prostokątną blaszkę wykładamy papier do pieczenia( koniecznie) na niego kroimy w półplasterki jabłka, posypujemy odrobiną cukru( jak kwasne) i cynamonem jak ktos lubi.Na wierzch wylewamy gotowe ciasto i pieczemy jak biszkopta.
U mnie początkowo 180st pozniej 160 już do konca.
Po upieczeniu wyjmujemy i wykładamy na sciereczkę( wywalamy zwyczajnie z blaszki :) ) i za pomocą sciereczki jeszcze gorącą zwijamy roladę.Posypujemy cukrem pudrem.
Ja zwykle robię od razu dwie porcje- za szybko znika.

* z jabłkami trzeba uważac, Jak są zbyt soczyste/wodniste może wyjsc zakalec. Lepsze sa jabłka kruche, twardsze.
* Jak się da więcej cukru rolada lubi pękac przy zwijaniu co nieestetycznie może wyglądac :) Jak się zmniejszy ilosc cukru rolada jest bardziej elastyczna i mniej słodka przy okazji.




Będzie tego dobrego :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 7:21 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
Włoski deser Tiramisu

Składniki:
Biszkopty „bagietki”
50 dag sera mascarpone lub dobrze zmielonego białego sera
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
kawa, kieliszek koniaku/wódki
czekolada w proszku

Wykonanie:

Zmiksować 5 żółtek z 5 łyżkami cukru i stopniowo dodawać sera.
Białka ubić osobno i delikatnie wymieszać z masą z żółtek i sera.
Odstawić w chłodne miejsce.
Zaparzyć dobrego gatunku kawę, dodać alkohol.
W szklanym żaroodpornym naczyniu ułożyć namoczone w kawie biszkopty i polać masą serową. Znowu ułożyć biszkopty nasączone kawą.
Następnie polać wszystko masą tak by przykryła biszkopty.
Wierzch posypać czekoladą i wstawić do lodówki.
Podawać bardzo schłodzony.

Smacznego!

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 8:34 pm 

Rejestracja: pt sie 24, 2007 4:02 pm
Posty: 1803
Lokalizacja: zdaaalekaaa
Podoba mi sie ten wątek!
Placki z cycków:
wszystko na oko:
piersi z kurczaka pokroic drobniutko, dodac styarty ser żółty ubite białko, zóltko, łyżka mąki ziemniaczanej albo i dwie (tak zeby była zwarta masa), przyprawy i kłasc na tłuszcz. Pycha dziec sie zajadają


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 9:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 8:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
PIECZARKI faszerowane!

duże pieczarki- tak ok 10 co by kazdy w rodzinie dostał choć jedną 8)
2-3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
cebula pokrojona w drobną kostkę
jajko - "rozbełtane"
bułka tarta
natka pietruszki

Odłamujemy dosyc delikatnie trzonki od kapeluszy. Trzonki kroimy w kostke i podsmażamy z cebulką. Dodajemy pokrojone w kostke jajka i posiekana zielona pietruszkę. Powstałą masa wypełniamy kapelusze (tak z górką) obtaczamy w jajku i bułce tartej i smazymy tak aby nabrały koloru.


PS. Siberia poradź jak to zrobić, żeby z tych biszkopcików ciągle nie wyciekała kawa???? Dosam,że nawet 1 sek nie zanurzam w płynie

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lis 27, 2010 8:36 am 
.
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 02, 2008 9:17 pm
Posty: 3870
dzień dobry Kwietniówki :D

pysznie tu u Was 8)

będę tu częstym gościem czy tego chcecie czy nie :lol: :lol:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lis 27, 2010 11:12 am 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
alamka witaj i proszę rozgość się może i ty cos wrzucisz od siebie :wink:

Ciasto Wawelskie

Składniki na ciasto:

* 30 dag mąki pszennej
* 25 dag masła
* 10 dag cukru pudru
* 4 jajka
* 4 łyżki śmietany
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 1 cukier waniliowy (16 g)
* 30 dag powideł śliwkowych
* 30 dag rodzynek
* 20 dag moreli suszonych
* 15 dag orzechów włoskich drobno mielonych
* 15 dag migdałów drobno mielonych


Składniki na krem:

* 4 żółtka
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 cukier waniliowy (16 g)
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* ½ litra mleka
* 200g masła
* sok z 1 cytryny
* skórka otarta z połowy cytryny

ponadto na bezę
4 białka
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym masłem do uzyskania "drobnej kaszki". Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste. Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast. Oba ciasta smarujemy powidłami. Na powidła dajemy pianę z 4 białek ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi bakaliami. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C. ( Bakalie można przykryć folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem).

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, i mieszamy z 1 szklanką mleka zimnego. Drugą szklankę mleka zagotowujemy, wlewamy zaprawę żółtkowo-mączną i stale mieszając zagotowujemy do zagęstnienia i utraty surowizny. Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony budyń żółtkowy. Do utartego kremu dodajemy sok z cytryny i startą skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.

Wykończenie:

Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie kremem. Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były bakalie. Lekko dociskamy na całej powierzchni. Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.

przepis z moich ulubionych

....................................................................

Rolada boczkowa

która ostatnio robiłam i poszłą w dwa dni

płat surowego boczku bez skóry
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- delikat
- sól
- majeranek suszony

Płat boczku dokładnie nasmarować czosnkiem i przyprawami z obu stron, lekko zwinąć, przełożyć do miski i wstawić do lodówki do następnego dnia.

Po wyjęciu z lodówki boczek dokładnie i ściśle zwinąć, Roladę związać sznurkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godziny w temperaturze 140 stopni co jakiś czas odwracając.

Po upieczeni wyjąć z piekarnika wystudzić i kroić na kanapki, smarwać np musztardką i zjeść :)

Polecam pycha!

...................................................

Waniliowy blok czekoladowy

Składniki:
- 200g mleka w proszku
- 100g cukru
- op. cukru waniliowego
- 75g masła
- pół szklanki wody
- 200g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy laskowe, migdały bez skórki i rodzynki)
- 50g suszonego ananasa
- 50g suszonej papaji

W małym garnku rozpuszczamy na niewielkim gazie masło, cukier i wodę, pod koniec rozpuszczania dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu (garnku lub misce) mieszamy mleko w proszku i wszystkie bakalie i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość małego garnka. Bardzo dokładnie mieszamy (UWAGA: nie wyjeść zbyt dużo masy z garnka - trzeba mieć silną wolę, bo taka ciepła jest pyszna :)) i od razu przekładamy do lekko natłuszczonej formy dowolnego kształtu (ja użyłam małego ale wysokiego, plastikowego pojemnika). Szczelnie owijamy folią (żadne zapachy z lodówki nie moga się dostawać!) i schładzamy najlepiej dobę.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lis 27, 2010 9:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt cze 29, 2007 9:08 pm
Posty: 3606
Dorotka ja w ten sposób zawsze wszelakie mięsa piekę :) najlepsiejsze są :)

KARKÓWKA pieczona

marynata:
4 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki musztardy Dijon lub sarepskiej,
garstka ziela angielskiego,
kilka pokruszonych listków laurowych
pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
łyżeczka kopiata majeranku
2-3 łyżeczki ketchupu
trochę oleju ( na oko, żeby nie było za gęste ;) )
sól do smaku

wszystko razem miksuję sobie w siekającej przystawce do blendera ( chrzęści ziele strasznie, ale ma się przemielić )

Karkówkę kroję w plastry, sole z obu stron każdy, smaruję marynatą i układam ściśle w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Najlepiej przygotować dobę wcześniej, żeby się odstało w lodówce i dobrze zamarynowało.
Piec w temperaturze 180 st. na otwarto. Czas zależy od wielkości karkówki ( np. 2,5 kg około 3 godziny )

Wracając do Waszych przepisów - ja mam stracha robić kremy z surowymi jajkami. Nawet parzenie jajek przed rozbiciem mnei nie przekonuje. Dlatego chyba nigdy w życiu nie zrobię prawdziwie włoskiego tiramisu.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lis 27, 2010 11:35 pm 

Rejestracja: śr sie 08, 2007 12:35 pm
Posty: 6261
Koreczki ze smażonego camemberta, ananasa i żurawiny.

Kupiłam kilka okrągłych camembertów, przekroiłam je je w poprzek, a potem w ósemki.
Obtoczyłam w panierce. Podsmażyłam na złoto. Na każdy kawałek kładłam ananasa z puszki i kapke żurawiny. Przebijałam na koniec wykałaczką :)
Wyszły pyszne, a ja za ananasem nie przepadam :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lis 28, 2010 3:35 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Trociniak z przepisu Dorotki

Obrazek

Robiłam z brzoskwiniowymi galaretkami, trochę się brudzi masą przy krojeniu ale ogólnie fajnie wygląda :) i smakuje.Lekkie mimo masy więc można go duzo zjesc :twisted:

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lis 28, 2010 5:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 17, 2007 10:27 pm
Posty: 272
Lokalizacja: Szczecin
tu się przeniosłyście :D

jej, ile pyszności...

Czorcik - trociniak prezentuje się zacnie, chyba się skuszę w tygodniu...

wczoraj robiłam te sałatki na imprezę andrzejkową, więc wrzucam:

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM - WARSTWOWA

- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół puszki kukurydzy
- 2 cebule, nieduże
- zółty ser, 25 dag
- 4 jajka
- majonez
- czerwona papryka słodka do posypania

cebulę pokroić w kostkę, jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek. białka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, ser również zetrzeć na grubych oczkach, żółtka pokruszyć. układać w misce w następującej kolejności:

1. połowa żółtego sera
2. białko
3. posmarować majonezem, ale nie za grubo
4. cebula
5. tuńczyk
6. posmarować majonezem, ale nie za grubo
7. kukurydza
8. reszta żółtego sera
9. żółtka pokruszone
10. posypać delikatnie czerwoną papryką


SAŁATKA Z SURIMI


- 10 paluszków surimi
- 4 jajka
- seler naciowy (około pół opakowania)
- natka pietruszki
- majonez lub jogurt - co kto lubi
- sól, pieprz

paluszki krabowe pokroić w kosteczkę(najlepiej przed krojeniem je lekko zmrozić w zamrażarce - łatwiej się je kroi), jajka i seler również w kostkę, poszatkować natkę pietruszki (mniej więcej garść), wymieszać, doprawić do smaku, dodać 2 łyżki majonezu lub jogurtu, żeby połączyć składniki.

SAŁATKA Z KALAFIORA:

- kalafior - nieduży, ugotowany na pół twardo, podzielony na małe różyczki:)
- puszka czerwonej fasoli
- sos czosnkowy - najlepiej własnej roboty
- poszatkowany koperek


kalafior mieszamy z fasolą, polewamy sosem czosnkowym, posypujemy koperkiem.


SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM:

- puszka tuńczyka w oleju
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 4 ogórki kiszone

cebule i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z tuńczykiem i fasolą, przyprawiamy pieprzem.


BAGIETKA IMPREZOWA:

pół kostki masła
3 ząbki czosnku
garść natki pietruszki poszatkowanej
sól
bagietka pszenna, chlebek pszenny, co kto woli

masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, pietruszką i solą. Ma być lekko przesolone. smarujemy pokrojoną bagietkę, każdą kromkę z dwóch stron, składamy z powrotem do kupy:) zawijamy w folię aluminiową, nakłuwamy ją w kilku miejscach, wkładamy do rozgrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy 20 minut.

SMACZNEGO!

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lis 28, 2010 9:14 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
czorcik to prawda trociniak można jeśc i jeść :)

Jagoda
tak mi się kojarzy ta twoja bagietka z chlebkiem o którym kiedyś ,kiedyś Asara chyba pisała :wink:
Duzo tych sałatek zrobiłaś pewnie nie zła impreza była :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lis 28, 2010 9:54 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 17, 2007 10:27 pm
Posty: 272
Lokalizacja: Szczecin
Dorotka - ja tą bagietkę robiłam dopiero trzeci raz, bo niedawno dostałam przepis, ale jest pyszna! a sałatki były na dwie imprezy dlatego taka ilość :D

to jeszcze dodam przepis na jedno z moich ulubionych dań ( przepis od mojej koleżanki F.)

Pora na kurczaka

SKŁADNIKI:

* filety z kurczaka - po 1 (najlepiej podwójnym) na osobę
* 2 rzetelne rozmiarowo pory
* 2 kliniki sera Lazur (tyle było akurat do 6 pojedyńczych filetów z kurczaka) (ja wybrałam turkusowy, ale i błękitny się nada)
* sól, pieprz

WYKONANIE:
Kurczaka na 1-2h przed wykonaniem, po umyciu posypuję solą i pieprzem i zostawiam w lodówce.
Najpierw podsmażam piersi z kurczaka (bez rozbijania) na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią ładnie, ale pozostaną soczyste.
Potem do nagrzanego piekarnika (około 130-140 st) wkładam naczynie żaroodporne z kurczakiem i ułożonym na nim porem pociętym w plasterki. Naczynie zamykam i piekę około 20 minut, aż pory będą miękkie. Potem wyciągam, posypuję pokruszonym serem i zapiekam maksymalnie 15 minut, aż ser ładnie się roztopi i wymiesza z sokiem z porów. Polecam ze świeżym białym pieczywem i/lub białym winem, najlepiej półwytrawnym :)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn lis 29, 2010 7:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
Agacior za mną od wczoraj chodzi taki smażony camembert, więc jak zobaczyłam Twój przepis to mi oczy wylazły ze zdziwienia :)

MaBo no jest z tym trochę zabawy, zawsze coś wycieknie ale jednak sporo zostaje w biszkoptach. Możesz jeszcze spróbować rozłożyć biszkopty w formie i polać je tą kawą z alkoholem to wtedy się wchłonie. No i nie wszystkie biszkopty tak samo się zachowują, niektóre szybciej się rozlatują jak dostają płynu.

Ale tu pysznie!!

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra