Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:23 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 1:38 pm 

Rejestracja: sob paź 13, 2007 12:03 pm
Posty: 2102
Lokalizacja: Pomorze
Jak dla mnie super. w szoku jestem :)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 2:04 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
Super pomysł z wątkiem.
To ja poproszę duuużo przepisów na szybkie obiady!

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 2:16 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
SZYBKI OBIAD :wink:
coś a'la meksykańsie

250g mielonego miesa
puszka fasoli czerwonej
2 fixy do dań meksykanskich (knorr)

Mielone podsmazamy na kapce oliwy, dodajemy fixy rozrobione we wodzie gotujemy do zgęstnienia, na koniec wrzucamy odcedzoną fasole. Mieszamy i włala :D

Nam smakuje to z chlebem :D
(mozna tez zronic to danie z pokrojonymi i usmazonymi piersiami kury (zamiast mielonego) i podawac z ryżem i surówką)

ZUPA WIŚNIOWA

Słoik drążonych wiśni, pół litra wody, 1 kisiel wisniowy, makaron.

Wisnie wlac do garnka, dodac wode i zagotowac. Dodac 3/4 torebki rozrobionego kiślu, gotowac do zgęstnienia. Podawac z makaronem.
Mozna robić z różnymi owocami.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 4:18 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Ciasto:
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kg czereśni

Kruszonka:
- 11 dag mąki
- 7 dag masła
- 7 dag cukru
- łyżeczka cukru waniliowego

Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Do gładkiej masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie
wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy, na nim ułożyć czereśnie. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec 45 minut
w temp. 170°C.

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 4:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
PLACUSZKI WARZYWNE (tłuste ;))
Składniki:
1 ogórek zielony - starty na dużych oczkach
ok 20dag tartego sera żółtego (przeważnie sypię na oko, żeby ciasto miało dobrą konsystencję)
1 jajko
2-3 łyżki mąki
dużo świeżej, pokrojonej pietruszki
sól, pieprz


Wszystko wymieszać i smażyć na patelni małe placuszki. Jak ktoś lubi takie tłuściochy to polecam :) Można podawać z sosem pomidorowym.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 5:26 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 8:38 pm
Posty: 588
to ja coś na obiadek tak na 4 osoby:
mięso mielone około ,5 kilo wymieszać z kostką sera białego , łyżką/łyżeczką wg uznania musztardy,, solą i jajkiem.
usmażyć małe kotleicki bez bułki mąki itp. Uwaga przywierają do patelni więc trzeba je delikatnie wyjmować.
ściagnąć na na ten tłuszcz wrzucić grubo poszatkowaną kapustę pekińską. dolać wody i dodać kostkę rosołową , później na to położyć te mielone. Najlepiej smakuje z ryżem lub kuskusem NA DRUGI DZIEŃ jak się przegryzie..

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lis 24, 2010 10:54 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
kolosianka chyba miało byc pół kg co? czy jednak te 5 kg :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 8:20 am 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 8:38 pm
Posty: 588
0,5 ;) ja tak z przyzwyczajenia jak w excelu ;)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 12:15 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Zapiekane piersi kurczaka
Dozwolone na dukanie, smakuja jednak każdemu!

- 2 podwójne piersi z kurczaka
- pomidor
- cebula czerwona
- żolty ser
- musztarda 3 łyżki
- serek philadelphia 100g
- imbir, carry, zioła prowansalskie, sół

Piersi przekrajamy przyprawiamy imbirem, curry i solą. Układamy na blaszce wyłożoną folią aluminiową.
Smarujemy serkiem i musztardą. Kładziemy pokrojoną w krążki cebulę i pomidora pokrojonego w plastry, posypujemy ziołami prowansalskimi.
Na calość ser żółty.
Zakrywamy szczelnie foilią. Pieczemy w 180 stopniach około 45min.
Podawać z ryżem lub ziemniaczkami pieczonymi :D

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 6:13 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 06, 2007 8:04 am
Posty: 2184
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Sałatka śledziowa - prosta, tania jak barszcz i łatwa!

- śledzie wzalewie solonej - 1l wiadereczko
- tyle samo pieczarek co śledzi (może być nawet mniej)
- tyle samo cebuli co pieczarek
- koncetrat - ok 1 łyżki

śledzie pomoczyć ze 2h w czystej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę (wielkość kostki zalezy od gustu spożywającego). Pieczarki i cebule pokroić w kostkę (tylko nie taka malą) i podsmazyć (osobno) na oleju. Cebulkę i pieczarki można lekko przyprawić sola i pieprzem - nie za dużo bo należy pamiętac o słonych śledziach.
Do miseczki włożyć pokrojone śledzie, ostygnięte pieczarki i cebulkę przyprawiona koncentratem (pod koniec szklenia cebulki dodajemy koncentrat i dobrze mieszamy, żeby się dokładnie połączył z cebulką). Doprawić pieprzem.

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Podaję z tostami lub innym chrupiącym pieczywkiem.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 7:32 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Ależ mnie kusi ten trociniak Dorotki :je: :roll:
Jak mi jutro czas i dzieci pozwolą to chyba zrobię :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 7:56 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Ryma polecam bardzo ostatni jak robiłam to K prawie cała blache wciągnął :roll: przez cały dzień

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 8:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 08, 2007 7:59 am
Posty: 4715
Lokalizacja: Poznań
Faktycznie trociniak wygląda na smaczne ciacho ale wydaje mi się że dużo przy nim roboty.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 8:02 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Ja tam lubię wyzwania :)
Jak tylko będę miała wszystkie składniki (nie wczytałam się jeszcze) to wypróbuje.
Zwłaszcza, że moi rodzice w sobotę przyjeżdżają, to się mamusia ucieszy :)

Edit
: Wszystko mam, tylko co do galaretek nie jestem pewna, mam chyba tylko truskawkowe, ale co tam :)
Dorotka, a te starte jabłka to surowe do galaretki, czy troszkę poddusić trzeba?

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 9:58 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Jak ja lubię, jak w przepisach wszystko jest podane na: łyżki i szkanki :wink: W gramach i dekagramach zazwyczaj się gubię, nie mam wagi :roll:

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 10:32 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Ryma jabłka surowe a ja miałam akurat galaretki agrestowa i brzoskwinia no i dwie razem złączyłam :)

Siberia troszkę roboty jest.Ale ja np z rana upiekłam biszkopt w miedzy czasie ugotowałam budyn.potem to odstawiłam.Po południu zabrałam się za galaretki i reszte kremu.Takze nawet tego nie odczułam.

złota ja tez uwielbiam jak w przepisach jest podane w łyżkach i szklankach bo nie lubi eszukać w necie albo sie domyślać ile to dg czy ml :roll:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lis 25, 2010 11:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Dla czorcika :D Wygrzebałam jednak w moich przepisach sałatkę bez majonezu :wink:

Sałatka ryżowa z orzechami
3/4 szkalnki ryżu
1 puszka kukurydzy
1/2 szkalnki startego sera
10 włoskich orzechów
4 łyżki oleju
1 łyzeczka curry
pieprz i sól

Ryż ugotować z carry w dużej ilości wody. Kiedy ryż wystygnie połączyć wszystkie składniki.

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 9:43 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Dzięki Złota :)Brzmi ciekawie, zrobię na próbe w ten weekend :)

Wam dziewczyny też, smakowicie tu się zrobiło :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 11:05 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 05, 2008 4:06 pm
Posty: 266
Lokalizacja: Ząbki
Babka Grecka
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 4 jajka
* 3/4 kostki masła
* 1 1/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* aromat waniliowy
* 10 dag czekolady mlecznej
* migdały

Wykonanie
Masło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać olejek waniliowy.

Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie. Po 5 min wyjąć na talerz, obsypać utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami. Po 20 min przykryć babkę pokrywką do tortów lub miską i zostawić na kilka godzin.

_________________
"Kiedy śmieje się dziecko śmieje się cały świat" (J. Korczak)
____________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pt lis 26, 2010 12:05 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
To ja mam takie pytanie. Masło z cukrem tylko w makutrze można dobrze ukecić?

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra