Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:39 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 12:29 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Ryma upewniam się bo to strasznie dużo jak na szklankę mąki 2,5 kostki drożdży :) Przewaznie na 1kg mąki daje się ok 10-12dkg(kostka 100g/10dkg), stąd moje pytanie.
A cienkie ciasto jak najbardziej poszukiwane :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 12:56 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
czorcik pisze:
Ryma upewniam się bo to strasznie dużo jak na szklankę mąki 2,5 kostki drożdży :) Przewaznie na 1kg mąki daje się ok 10-12dkg(kostka 100g/10dkg), stąd moje pytanie.
A cienkie ciasto jak najbardziej poszukiwane :)

:g^^: :g^^: :g^^:
5 dag miało być! PÓŁ kostki!
Nie wiem skąd ta 2 z przodu :D

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 12:58 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
heheheh teraz już lepiej :D :wink:

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 4:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Wklejam wyniki mojej pracy: Pizza hawajska!
Przygotowanie
Obrazek
Efekt końcowy
Obrazek

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt sty 25, 2011 5:02 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
ryma Jak z pizzerii ta Twoja pizza, super :!:
Mam podobny przepis, tylko na kubki wszystko, więc nie wiem dokładnie ile mąki i mleka :lol: Tylko jeszcze wodę do mleka dodaję i bez czosnku, ale wypróbuje z :wink:

To moja, która robiłam z mamą w PL :D Jutro zrobię na obiad, ciakwe jak mi wyjdzie w moim świetnym piekarniu :roll:

Obrazek
Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 27, 2011 5:02 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
Ej laski ślinotoku dostałam :bum: :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn sty 31, 2011 9:48 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Zupa cebulowa

* 5-6 cebul
* łyżka mąki
* rosół lub wywar z kostki
* łyżeczka kurkumy
* 4 ziela angielskie
* 2 listki laurowe
* ryż (łyżka na talerz)
* śmietana

Cebule pokroić drobno, podsmażyć nie rumieniąc, dodać łyżkę mąki. Zalać rosołem lub wywarem z kostki (żeby przyryło cebulę) Dodać przyprawy i ryż. Gotować do miękkości, zabielić śmietaną. Im bardzej cebula się rozpadnie tym lepiej (jak dla mnie).

Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 01, 2011 9:55 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 20, 2008 1:56 pm
Posty: 2381
Lokalizacja: Limerick
Cous-cous (blyskawiczny) robie z tej samej ilosci kaszy i wody. Biore jakas miseczke, odmierzam filizanke kaszy, wsypuje do miski i dodaje troche masla albo lyzeczke oliwy z oliwek. To po to, zeby sie ziarenka lepiej rozdzielaly i kasza nie byla taka sucha. Gotuje wode, nalewam do tej samej filizanki, wkruszam troche kostki rosolowej dla smaku, mieszam, zalewam cous-cous, przykrywam talerzem i czekam z 5 minut, gotowe!

Najczesciej robie wersje z takimi warzywami:
Pomidorki koktajlowe (choc moga byc normalne :wink: )
Mala puszka kukurydzy
Troche cebulki szczypiorkowej
Papryka
Ogorek (jak kto lubi)
czasem daje tez troche fasoli lub kilka "poszarpanych" lisci salaty

Posypac rozkruszonym serem feta. Dodac troche soli I pieprzu do smaku, ewentualnie jeszcze troche oliwy + sok z cytryny. Mozna dodac kawalki kurczaka.

Po marokansku (dosyc ostre)
Cous-cous ugotowac jak wyzej. Dodac drobno posiekane:
Peczek ziol, pol na pol miety i kolendry
Jedna mala czerwona chilli (bez nasion)
Garsc orzeszkow cashew (moga byc solone, tylko wtedy dodac mniej soli)
Kilka suszonych moreli badz rodzynek, albo i jedno, i drugie

Dodac troche oliwy z oliwek. Salatka jest yummyyy, bo jest troche slona, troche slodka, troche ostra i aromatyczna. Jako ze jest dosyc sucha to podaje z jogurtem naturalnym z odrobina soku z cytryny.

Cous-cous dobry tez jest z pieczonymi warzywami, wedlug gustu. Kilka rodzynek fajnie pasuje do takiej salatki.
No i na cieplo z warzywami, szczegolnie z sosem pomidorowym, jak zamiast ryzu.
Mozliwosci sa nieskonczone :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lut 03, 2011 10:20 pm 

Rejestracja: śr sie 08, 2007 12:35 pm
Posty: 6261
hundi ten przepis pochodzi z takiego domowego kalendarza z wyrywanymi codziennie karteczkami - data 16 października 1980 :!:

GRYCZANE KOTLECIKI

1 szklanka kaszy gryczanej
1,5 szklanki wody
100g twarogu
2 jajka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bułki tartej
tłuszcz do smażenia

Zagotować wodę z solą, wsypać kaszę, gotować 30-35 minut, podstawiając pod garnek siatkę ochronną (zwłaszcza na płycie :heh:). Gdy kasza zgęstnieje, dodać zmielony twaróg, jajka, cukier - dokładnie wszystko wymieszać. Formować na posypanej tartą bułką desce małe kotleciki, obtaczając w tartej bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z oby stron na rumiano.
Na gotowych kotlecikach położyć łyżkę gęstej, świeżej śmietany :)
Można podawać również do barszczów i czystych zup :)

Smacznego 8)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lut 04, 2011 12:08 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2007 8:38 pm
Posty: 588
sałatka brokułowa do chleba lub dodatek do obiadu


brokuł podzielić na różyczki, zagotować chwilkę (zblanszować)
ogórki kiszone w większą kostkę
jajka ugotowane w większą kostkę
całość wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym

na wierzchu posypać dość mocno prażonymi płatkami migdałów



w niedzielę wkleję Wam przepis na kurczaka faszerowanego kuskus, zrobię fotki.. Jest delikatny i rewelacjny. Moja mama znalazła niedawno przepis w gazecie i wyszedł rewelacyjny , dlatego będziemy robić powtórkę ;)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lut 18, 2011 8:19 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
Nikt nic nie gotuje, nie piecze?
Ja na nastepny weekend dla Męża tort urodzinowy tworze.
Jak sie uda to dam przepis i pokaze fotki.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lut 21, 2011 5:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt mar 13, 2007 1:18 am
Posty: 5709
Lokalizacja: Birmingham/Gdańsk
Jajka faszerowane

* jaja
* dwie duże pieczarki
* plaster szynki
* majonez
* oregano, sól, pieprz, paryka słodka

Składniki podane na ta ilość jaj, jak na zdjęciu. :wink: Żółtka wyjąć z jajek :D Szynkę i pieczarki pokroić bardzo drobno. Przyprawy do smaku. Wszystko ugnieść widelcem i dodac majonezu tyle, żeby masa nie byla za sucha.

Obrazek

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lut 21, 2011 8:29 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Dziewczyny, żeby nie było nieporozumień... Wątek jest niezgodny z regulaminem działu :twisted: Miał wylądować w koszu.
Ale skoro został, proszę o ograniczenie się tutaj do przepisów. Bez pogaduszek proszę :)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lut 25, 2011 9:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 6:22 pm
Posty: 4363
KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH I CZEKOLADY( taka domowa Nutella :) )

* 100 g orzechów laskowych
* pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
* 100 g gorzkiej czekolady
* 3 łyżki miodu
* pół szklanki mleka


Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na patelni lub w piekarniku (temperatura 180o), mieszając od czasu do czasu. Obrać ze skórek( z nimi wyjdzie gorzkawy krem).

Ostudzone włożyć do malaksera zmiksować na płynną masę-( ja z braku urzadzenia do mielenia/rozgniatania zmieliłam je młynkiem do bakalii i takie wiórki dodałam do masy)

Do garnuszku z grubym dnem wlać mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę, miód,mleko. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły i trochę zgęstniały. Dodać masę orzechową całość miksować/ ucierac jeszcze przez chwilę na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.
Mi z tego wyszedł ok 500g słoiczek

-------------------------------------------------------------------------------------
KREMARZ( Miodownik)

Naszło mnie tydzień temu, niestety ani kawałek nie przetrwał do zdjęcia :)

Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny

Miód rozpuścić z masłem i cukrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.

Masę podzielić na 3 równe części,włozyc na troche do zamrazalnika co ułatwia życie znacznie- rozwałkować na prostokątne placki
Piec kolejno na złoto - po około 12 minut w 180 st.C.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Krem:
Z podanej ilosci mleka odlac pol szklanki w której rozmieszamy kaszę mannę.
Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, na gotujące mleko wlac rozmieszaną kaszę i gotować az kasza się ugotuje i zgęstnieje.Wystudzoną masę utrzeć z masłem.


Masą przełożyć upieczone i wystudzone placki, mozna posmarowac wierzch i boki, albo zrobic polewę.

W przepisie bylo 4 placki jednak ciasto jest dosyć hmmm rozlazłe i mi nie wystarczylo cierpliwosci na rozciąganie go w blaszce :wink: więc podzielilam na 3 czesci.Były od razu miekkie i nie musiały "oddawac"
Jak dla mnie całkiem fajne ciasto chociaz wolę wyrazniejsze w smaku.
To zdecydowanie lepiej smakuje z czekoladową polewą,niż z samym kremem.

-------------------------------------------------------------------------------------
DOMOWE LODY


Zostało mi pół puszki mleka skondensowanego więc zaimprowizowałam domowe lody-jak na pierwszy raz i zlepek kilku przepisów wyszło całkiem nieźle, zachęcająco na przyszłość :wink:

* pól puszki skondensowanego mleka słodzonego
* ok 300ml pełnotłustego mleka
* 4 żółtka
* 2-3łyżeczki cukru (zalezy jakie duże jajka, tak zeby się utarły)
* 2 łyżki kakao( w sumie można dodać co sie chce ja chciałam czekoladowe )
* 2-3 łyzki mleka dodatkowo


Mleko+mleko skondensowane zagotowujemy często mieszając bo się moze przypalić.W tym czasie ucieramy z żółtek i 2-3 łyżeczek cukru kogel- mogel (im lepiej utrzemy tym bardziej puszyste będą lody) dodajemy na końcu kakao i z 2-3 łyzki mleka zeby się upłynniło i dało wlać do gotującego mleka.
Jak mleko jest gorące wlewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy zeby zgęstniało.
Studzimy w zimnej wodzie miksując cały czas.
Jak wystygnie wkładamy do zamrażalnika,gdy się zacznie ścinać miksujemy na wysokich obrotach zeby napowietrzyc lody. Zanim całkiem zastygną można powtórzyc miksowanie kilka razy.Mi w sumie z 3 razy sie chciało :wink: i bylo ok
Dosyć długo "zamarzają" bo jakies 6h pozniej miały odpowiednią konsystencję.
Pyszne chociaz trochę słodkie.Pewnie gdyby dać niesłodzone mleko, mozna by bardziej kombinowac. Dodatek musu z owoców pewnie też złagodziłby słodycz.

Smacznego :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lut 28, 2011 10:18 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 09, 2007 11:54 am
Posty: 2720
TORT URODZINOWY :wink:

Przepis z tej strony:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Marcello.html

Ja zrobiłam wszystko z podwójnej porcji ciasta i masy, piekłam na blaszce o wymiarach ok. 40/25cm, piekłam 13-15 minut.
Biszkopty wyciełam za pomocą szablonów w kształcie auta, przełozyłam kremem i wiśniami, udekorowałam cieniutko rozwałkowanym lukrem plastycznym.

oto efekty :oops: :roll:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

W smaku pyszny, bardzo czekoladowy (mimo uzycia tylko gorzkiej 90% czekolady), bardzo syty. Wiśnie super pasują.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 02, 2011 11:19 pm 

Rejestracja: śr sie 08, 2007 12:35 pm
Posty: 6261
ZUPA MISO

SKŁADNIKI:

* 2 DUŻE ŁYŻKI PASTY MISO,
* 1/4 TOFU POCIĘTE W KOSTKĘ,
* 5G SUSZONYCH WODOROSTÓW, WYMOCZONYCH UPRZEDNIO W WODZIE
* ZIELONA CEBULKA- CIENKIE PASKI,
* 1/4 ŁS PROSZKU BONITO (HONDASHI),
* 6 SZKLANEK WODY,
* 2 SZTUKI KONBU,
* (MOŻESZ TEŻ DODAĆ INNE WARZYWA...)


1. DO GARNKA WLEJ 6 SZKLANEK WODY I WRZUĆ CZYSTE KONBU.
2. DOPROWADŹ DO WRZENIA, GOTUJĄC NA MAŁYM OGNIU, PO CZYM WYJMIJ KONBU.
3. DODAJ PASTĘ MISO I BULION BONITO, GOTUJĄC 2-3 MIN.
4. DODAJ WODOROSTY, TOFU I ZIELONĄ CEBULKĘ.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn mar 21, 2011 11:37 am 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Milki way


Składniki
NA BISZKOPT:
-6 jaj
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju
-3 łyżki przegotowanej wody

MASA:
-0,5 szklanki mleka
-2 szklanki mleka w proszku
-1 szklanka cukru
-1 masło
-2 cukry waniliowe

NA WIERZCH:
-polewa czekoladowa (kupna lub własnoręcznie wykonana- jak kto woli :))

BISZKOPT:
Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić go i przekroić na pół.

MASA:
Mleko (to zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzeć masło. Powoli dodawać do niego ugotowane i ostudzone mleko. Wciąż ucierać. Dodać mleko w proszku i... dalej ucierać :P Gdy masa będzie już gotowa przełożyć nią biszkopt.
Wierzch polać gruuubą warstwą polewy czekoladowej.

przepis z http://www.wielkiezarcie.com/recipe12188.html

ja robie na blaszce prostokątnej
Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 23, 2011 10:41 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 18, 2007 5:19 pm
Posty: 3614
Lokalizacja: Ełk
Przepis wzięty z jakiejś gazety, ale wypróbowałam i jest łatwy i smaczny.

POSTNE TRÓJKĄCIKI FRANCUSKIE

* opak. ciasta francuskiego
* 10dag ugotowanej kaszy gryczanej
* 20dag półtłustego twarogu
* 1-2 łyżki śmietany
* mała cebulka (ja zamiast tego dałam kosteczkę cebulową Knorr)
* przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)
* białko

1. Farsz: mieszamy twaróg z kaszą gryczaną, dodajemy śmietanę, podsmażoną, posiekaną cebulkę i doprawiamy do smaku.
2. Kroimy ciasto na kwadraty o boku ok.8cm. Na każdym kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, składamy na pół po przekątnej i dokładnie zlepiamy dociskając widelcem.
3. Trójkąty smarujemy białkiem (ja ten krok sobie darowałam :)) i pieczemy około 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200 stopni.

Do tych trójkącików zrobiłam sos czosnkowy (majonez, ketchup, czosnek granulowany, sól, pieprz) i surówkę z kiszonej kapusty.

Smacznego

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn mar 28, 2011 6:10 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
udka pieczone w piekarniku

udka doprawiamy przyprawa do kurczaka ,sola ,pieprzem jak kto uważa wedle uznania.Przyprawione udka włożyc do naczynia żaroodpornego
Na udka nałozyć plasterek cebuli na to łyżkę majonezu
Obrazek

na to nałożyć plaster sera
Obrazek

i do piekarnika na 1-1,5 godz na 160-200st

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn kwie 04, 2011 2:28 pm 

Rejestracja: sob paź 13, 2007 12:03 pm
Posty: 2102
Lokalizacja: Pomorze
Dorotka - już kiedyś chcialam zapytac..... czy jakiś tłuszcz jeszcze do tych udek dodajesz?? i czy naczynie żaroodporne przykrywasz, czy zostawiasz odkryte???

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra