Ostatnio gdy miałam wielką ochotę na coś słodkiego znalazłam prosty przepis na wyśmienite ciasto budyniowe:
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- opcjonalnie ulubiony aromat
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Przygotować masę budyniową- w 1/2 szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. do gotującego się mleka wlać budynie, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, śmietanę i aromat, wymieszać mikserem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując . Konsystencja ciasta będzie lepka, nie dająca się rozwałkować, ale też nie lejąca.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą częścią wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x25cm ). Następnie wyłożyć masę budyniową. Na koniec przykryć ją drugą częścią ciasta. Najlepiej odrywać kawałki ciasta, spłaszczać je w ręce i wykładać na masę budyniową jak puzzle. Piec w 180 - 190 st C. ok 50 min. do zarumienienia wierzchu. Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą.
Następnym razem chyba spróbuję z czekoladowym budyniem
Polecam!
