To ja podzielę się super przepisem na lekki i puszysty sernik (córki mówią że jest jak obłoczki na niebie

)
• 1 kg sera na serniki (wypróbowałam różne i ten z Piątnicy jest najlepszy, ew dr.Oetker)
• 200 g (1 szklanka) drobnego cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 5 dużych jajek
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
• aromat waniliowy duży
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową inaczej sernik może opaść
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
Dodawać po jednym żółtku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (białka zostawiamy)
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec ubić pianę z białek dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Wstawić do piekarnika i piec: 15 minut w 175 stopniach, następnie 1 godz. 45 minut w 120 stopniach. Upieczony jest dość luźny, może się wydawać że niedopieczony ale po wystygnięciu jest super
Z tego przepisu robię tez sernik cappucino, wtedy dodajemy 5 a nie 3 łyżki mąki i w ostatniej fazie dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy 5 łyżeczek cappucino rozpuszczonych w 30 ml wody, do drugiej 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej tez w 30 ml
Smacznego