Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:39 am


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przetwory
Post: sob lip 16, 2011 7:20 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 8:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
SAŁATKA Z KAPUSTY

1 kg kapusty
3 marchewki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
szklanka octu 5%
szklanka cukru
szklanka oleju
750 ml wody


Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki.
Wszystko wymieszać, dodać olej, sól, cukier, ocet, wodę i dokładnie wymieszać. Zostawić na 24 h a po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować.


OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

ogórki gruntowe
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2,5 łyżki soli
6 łyżek soli

Wszystko razem zagotować, ogórki układać w słoikach, zalać gorącą zalewą. Słoiki pasteryzować 10 minut.

KALAFIOR

do słoika: kalafior podzielony na różyczki, kilka ziaren gorczycy, plaster cebuli

Zalewa:
6 szklanek wody
1/4 szklanki octu
20 dag cukru
6 dag soli

Zalewę zagotować i ostudzić. Zalać kalafior w słoikach i pasteryzować 7 minut.

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Ostatnio zmieniony sob lip 16, 2011 7:27 pm przez pasia251, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob lip 16, 2011 7:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 07, 2011 2:30 pm
Posty: 727
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Jak mi kapusta na ogródku podrośnie to na pewno wykonam:D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob lip 16, 2011 7:28 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 8:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
ja już wykonałam 9i połowę zjedliśmy zanim trafiła do słoików :lol:

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lip 17, 2011 1:08 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 8:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
SŁOIK Z MARYNATAMI

1 kg drobnych ogórków
250 g kalafiora
250 g marchwi
250 g fasolki szparagowej
1/4 łyżeczki gorczycy
pokrojony korzeń chrzanu

Zalewa:
150 g cukru
]250 ml octu 10%
1 l wody

Ogórki myjemy, marchew kroimy w krążki. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasole kroimy w skośne kawałki. Marchew, fasolkę i kalafior gotujemy 2-3 minuty i schładzamy w zimnej wodzie. Warzywa układamy w słoikach, dodajemy kilka ziaren gorczycy i wiórki chrzanu. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.


SER PLEŚNIOWY W OLIWIE

4 serki pleśniowe
15 jagód jałowca
szczypta słodkiej papryki
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
2 papryczki chilli
4 liście laurowe
8 ząbków czosnku
300g oleju

Ser kroimy w poprzek i układamy w słoiku. Kolejne krążki obkładamy posiekanym czosnkiem, pokrojonymi papryczkami, posypujemy przyprawami, utłuczonymi jagodami jałowca i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalewamy olejem, tak żeby wszystko było dobrze przykryte i nie zostały pęcherzyki powietrza. Gotowe do spożycia po 2-3 dniach.

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lip 18, 2011 7:43 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 8:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
SAŁATKA Z PAPRYKI

1/2 kg papryki
3 cebule
4 łyżki oleju
3 pomidory
sól, pieprz, natka pietruszki

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, odrzucić nasiona, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w półkrążki, włożyć na rozgrzany na patelni olej, podsmażyć lecz nie rumienić. Dodawać pokrojoną paprykę, osolić, skropić wodą, przykryć i dusić razem 5 minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone pomidory, razem zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i natką.
Razem z pomidorami można dodać jedno duże kwaśne jabłko, starte. Sałatkę można włożyć do weków i pasteryzować ok. 35 minut.

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Ostatnie zielone pomidory, zdrowe, bez plam i uszkodzeń, po umyć pokroić w krążki. Do 1 kg pomidorów dodać ok. 20 dag cebuli, również pokrojonej w krążki. Pomidory z cebulą posolić ( na 1 kg ok. 7 dag soli) i pozostawić na kilka godzin. Odsączone z solanki pomidory ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą przygotowaną z jednej części wody i jednej części 6% octu. do litra takiej zalewy trzeba dodać 15 dag cukru, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 3 listki laurowe, 3-5 goździków. Napełnione gorącą zalewą słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 30 minut.

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lip 18, 2011 7:10 pm 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
pasia tam gdzie jest przepis na ogórki z musztarda brak musztardy w przepisie :wink:

a tu juz moje ogórki w sosie pomidorowym
2,5 kg ogórków - mogą być duże
0,5 kg cebuli
2 łyżki soli
1 koncentrat pomidorowy
zalewa:
0,5 szkl oleju
0,5 szkl cukru
0,5 szkl octu
sól wedle uznania (1 łyżka)

Ogórki pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Wymieszać, posolić 2 łyżki soli i odstawić na 2 godziny. Następnie odlać powstałą wodę. Do ogórków dodać koncentrat pomidorowy, olej, cukier i ocet ( sól wedle uznania). Wymieszać, nakładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lip 18, 2011 8:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 20, 2008 8:46 pm
Posty: 11390
Lokalizacja: Opole
Dorotka już się poprawiam :)
w przepisie z ogórkami w musztardzie ma być jeszcze 6 łyżek musztardy :

a zna ktoś przepis na jakąś sałatkę z cukinii do słoików?

_________________
MACIUŚ 21.06.2008 :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sie 25, 2011 10:57 am 
Czarodziejka Smaku
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 23, 2008 3:38 pm
Posty: 5546
Lokalizacja: kuj-pom
Zielone pomidory http://www.przepisy.e-mama.pl/?p=1495

Pomidorki koktajlowe http://www.przepisy.e-mama.pl/?p=1492

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

Post: czw wrz 29, 2011 8:48 am 

Rejestracja: śr sie 17, 2011 10:25 am
Posty: 11
Znalazłam taki przepis, będę robić, podobno bardzo pycha.

Proporcje wg własnego uznania, ale ta pani, która go robiła, pisała, że dała:

-2 kg mocno dojrzałych bananów
-2 kg dyni
-trochę wody do podlania
-cukier, ok. 1 kg

Dynię (w kostkę) w garze się gotowało, dodawało wodę, banany, cukier. Cały czas mieszało, całość zmiksowało i w słoiki. Ma to formę musu, kolorek chyba ładny, dyniowy, za to (po)smak bananowy.

Nadaje się do naleśników/gofrów. Może też do ciast?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra