Biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szkl.cukru
- 0,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Dodać cukier stopniowo, nadal ubijając. Następnie żółtka pojedynczo. Wciąż ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do przygotowanej masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Piec ok 30 min. w temp. 180 stopni.
Masa:
- 1 kg jabłek
- 0,5 szkl. cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 szkl. wody
- 2 budynie waniliowe
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały oraz dodać cukier. Jabłka rozprażyć pod przykryciem. Natępnie budnie rozpuścić w 1 szklance wody, którą należy wlać do gotujących się jabłek. Chwilę pogotować. Ostudzić. Wyłożyć na biskzopt.
Pianka:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 3 śmietan - fixy
- cukier puder do smaku
Śmietanę ubić dodając śmietan-fixy oraz cukier puder. Gdy będzie gotowa należy wylać ją na jabłkowy budyń. Włożyć do lodówki. Posypać startą czekoladą.
_________________ .... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć, że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.
|