Dzisiaj jest śr cze 10, 2026 3:40 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

witam,mam 31 lat i nareszcie jestem w ciąży,ale..robilam rentgen pluc ,a bylam już w ciąży,zaledwie kilka dni,moze 4 lub 5,nie wiedzialam o tym ,bo bym sie nie zdecydowala napewno,ale teraz juz za pozno,badzo sie tym martwie,teraz jestem juz w 7 tyg,badania usg sa dobre,jaki ma wplyw rentgen na tak wczesną ciążę?bardzo dziękuję za odpowiedz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie martw sie na zapas, podobno promienie rentgena używane do prześwietlenia nie mają jednorazowo aż takiej mocy, by zaszkodzić dziecku. Oczywiście nie jest to wskazane, ale nowoczesny sprzęt nie powoduje aż takiego ryzyka, jak sie powszechnie mysli ("W oczekiwaniu na dziecko"). Poza tym czytałam, że póki zarodek nie zagnieździ się w macicy, nie jest narażony na takie zagrożenia. Na pocieszenie Ci powiem, że w pierwszej ciąży prześwietlałam zęby, nie wiedząc jeszcze o dziecku. Wszytsko się dobrze skończyło. Teraz sytuacja się powtórzyła...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
o ile dobrze pamiętam to nasz dokotr wypowiadał sie na ten temat w innym poście i wydaje mi sie że napisał iż jeśli nie nastapiło po naświetleniu poronienie to teraz nie ma sie czym przejmować i wszystko bedzie dobrze i ciąza jest silna i zdrowa :)
może poszukaj na forum dla pewności

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

klaudynka to mi Dr Sławek odpowiadał.
Ja miałam dachowanie samochodem w tydzień po zapłodnieniu. Miałam RTG kręgosłupa szyjnego, głowy i klatki piersiowej. Do tego nieciekawe leki. Robiłam badania prenatalne - nie wykazały żadnego zwiększonego ryzyka wad genetycznych. Ciąża też przebiega bez większych zakłóceń, no nie jest może książkowa, ale tez nie jest źle.

Na tak wczesnym etapie, gdyby doszło do uszkodzenia jakichkolwiek komórek powinno dojść do natychmaistowego zastąpienia ich nowymi, a w razie znacznego uszkodzenia wtedy do poronienia.

Ja w sumie nadal nie wiem, czy mój wypadek jakoś wpłynął na moją córcię, ale jeste dobrej myśli.

Życzę Ci wszystkiego dobrego i zdrowego maluszka (a na 99,9% jestem pewna, że będzie zdrowy) :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam,
jestem w 30 tydodniu ciąży, podczas ostatniej wizytyty w sądzie ochrona po raz pierwszy przepuściła mnie przez bramkę dla personelu informując, że przechodzenie przez bramkę dla ciężarnych jest niewskazane... no właśnie tylko nigdzie nie ma takich informacji i przez cały okres ciąży zdążyłam już przez nią kilkkakrotnie przejść.
Moje pytanie - jakie dokładnie promieniowanie jest zastosowane w tego typu urządzeniach tzn. bramkach kontrolujących wejścia do instytucji takich jak sady? czy rzeczywiście jest ono szkodliwe? i z czy porównywalne? z rentgenem?
Proszę o odpowiedź, bo niestety wbrew woli się nakręcam :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

o kurde!a ja przechodzilam przez wykrywacz metalu,bo bylam z kolezanki synem na komisariacie;(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny spokojnie jeden raz dzidziusiowi nie zaszkodzi ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

lucy - to nie RTG. Spoko.
SW

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]